Granacik Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 W międzyczasie powoli reanimuje mojego Savage'a i kompletuje jeszcze inne dwa autka spalinowe. Wpadłem na pomysł, że założę do nich serwa na wyższe napięcia. Za jednym zamachem pozbyłbym się problemów z akumulatorami NIxx oraz zewnętrznymi UBEC'ami. Dał bym dwie celki lijon murata 3100mAh. Mam już ich trochę. Robią robotę z dużymi prądami, tak na 3/4 swoich możliwości. Nic się nie dzieje mimo, że tu trochę straszą. Ale do rzeczy. Czytam dane techniczne tanich chińczyków i niby markowych i w zasadzie wszędzie podają napięcie maksymalnie 7,4V. Trochę dla mnie to niezrozumiałe gdyż pakiet lijon/lipo nabity pod dekielek prosto z ładowarki ma 8,2V. Mam obawy bo kiedyś straciłem bieg finałowy przez sfajczenie serwa. Miałem na skręcie hitec'a HS645MG. Było niby na 6V. Stosowałem pakiety 5-cio celowe. Jako, że finał trwa godzinę to założyłem taki pakiet nimh prosto z ładowarki i poszedł dymek. Maksymalne napięcie jednej celi nimh to 1,45V razy 5 to już nie 6V a 7,25V! Tego serwo nie wytrzymało. Zazwyczaj pakiety ładowałem w domu i jak się dojeżdżało na tor to już napięcie im spadało i serwa przeżywały. Więc jak to z tymi serwami HV jest? Wytrzymują napięcie pakietu zdjętego z ładowarki? Może ktoś takich używa i mógłby coś polecić? Szukam z metalowymi zębatkami minimum 6kg na gaz/hamulec i min. 10kg na skręt. Raczej tańsze niż droższe. Na starty w zawodach obecnie zbytnio nie liczę (klasy IC8-MT już nie ma), chcę dziecko zaznajomić z porządnym modelarstwem. Młoda elektrykami to już wymiata. A nóż polubi zapach palonego nitro. Inna opcja to pójście w LiFePo ale to kolejne zakupy, większe wymiary i waga. Z tym, że maksymalne napięcie pakietu 2S to 7,2V. Chciałbym uniknąć niepotrzebnych wydatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 7 minut temu, Granacik napisał: Czytam dane techniczne tanich chińczyków i niby markowych i w zasadzie wszędzie podają napięcie maksymalnie 7,4V. Trochę dla mnie to niezrozumiałe gdyż pakiet lijon/lipo nabity pod dekielek prosto z ładowarki ma 8,2V. Ja tego też nie rozumiem ale mam 18 serw w 3 modelach HV i zasilam je 8,2V Tak prosto po ładowaniu na lotnisku podpinam do modelu i nie mam żadnych problemów tyle że latam elektrykami i zasilam je przez regulator w którym BEC jest ustawiony na 8,2V ale miałem jeden model w którym miałem BEC na 8,4V i latałem absolutnie bezproblemowo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Ciekawy temat nad którym sam się ostatnio zastanawiałem. Zamówiłem serwa Corona DS339HV i zależało mi na zasileniu ich napięciem 7.4V (co ciekawe na stronie producent podaje maksymalne napięcie 7.4V, a na opakowaniu jest napisane 8.4V). Żeby nie bawić się w dodatkowe baterie, chciałem dodać zewnętrzny UBEC, ale firmowe są drogie (i często dają na wyjściu tylko 6V), a z tymi chińskimi nie wiadomo ile popracują. Ostatecznie zdecydowałem się na regulator, który ma wybieralne napięcie na BECu.https://hobbyking.com/en_us/assembly-win-dragon-esc-80a.html?queryID=310c4e0d5d1384ad6135b0cd4ef81817&objectID=78598&indexName=hbk_live_magento_en_us_products Z minusów takiego rozwiązania: cena i waga w porównaniu do zwykłego ESC. Nie miałem jeszcze czasu tego wszystkiego przetestować. Jedyne co zauważyłem, to drgania serw w pewnym zakresie ruchu, gdy do testera serw podpięty był koszyczek z czterema już trochę zużytymi bateriami (czyli napięcie poniżej 6V), które ustępowały przy podaniu stabilnego zasilania 6V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 4 minuty temu, Konrad_P napisał: latałem absolutnie bezproblemowo.. No to git. Jakie to serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 No ciut lepsze bo KST ale nie pamiętam czy 08 czy mini i MKS6100HV ale głównie MKS 16szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zapomniałem dopisać, że szukam serw standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Teraz, Granacik napisał: Zapomniałem dopisać, że szukam serw standard. A czy to będzie różnica czy mini HV czy standard HV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 2 godziny temu, Granacik napisał: Czytam dane techniczne tanich chińczyków i niby markowych i w zasadzie wszędzie podają napięcie maksymalnie 7,4V. Trochę dla mnie to niezrozumiałe gdyż pakiet lijon/lipo nabity pod dekielek prosto z ładowarki ma 8,2V. Producenci serw raczej zdają sobie sprawę że napięcie pakietów często przekracza to nominalne. Ponadto szczytowe napięcie pakietów spada zaraz po odłączeniu od ładowarki no i rzecz jasna pod obciążeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi