ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 witam. dzisiaj około godziny 15 pomyślałem sobie że wybiorę się polatać Juniorkiem. Tato był w pracy wiec nie było szans na dojechanie na lotnisko. Wybrałem się więc na pobliskie pola jakieś 20-30metrów od domów. Załadowałem sprzęt, podpiąłem pakiet, włączyłem nadajnik i jeszcze raz wszystko sprawdziłem.... no i lecimy przeleciałem jakieś 50metrów i nagle zaczęło mną rzucać (pogoda była idealna do latania wiec musiały być jakieś zakłucenia)... po chili model zleciał na pułap około 15m zdołałem wyrównać lot ale od razu jak to zrobiłem model wkręcił się na max gaz i zapikował pionowo w glebę :roll: efekt: roztrzaskany kadłub od silnika do natarcia skrzydła, pęknięty płat oraz połamany kołpak śmigła... Jak myślicie co mogło być przyczyną zakłuceń :?: miałem lekko przetartą antenkę odbiornika :? zdjęcia dam wieczorem. PS: na lotnisku wylatałem tym modelem już z 4 godziny wiec się w niego wlatałem, a tu na polach taki pech mnie spotkał :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Oczywiście, ze przetarta antena może być przyczyną zakłóceń (spadku zasięgu). Jeżeli tylko widzisz, że drut wewnątrz antenki może być przetarty wymień kabelek na inny jednakowej długości. Jest też inna przyczyna która może powodować podobne rezultaty - nierozwinięta antena nadajnika (albo zanik zasilania na nadajniku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 na lotnisku wylatałem tym modelem już z 4 godziny wiec się w niego wlatałem To dużo i mało, masz MX16S może warto zainwestowac w 2,4GHz przeróbka jest banalnie prosta... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 To dużo i mało, masz MX16S może warto zainwestowac w 2,4GHz przeróbka jest banalnie prosta... ja mam MC-16/20... zastanawiam sie czy jaj nie sprzedać i kupić Spektruma DX6i... a Ty na jakiej latasz aparaturze :?: EDIT: Obiecane fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Na jakim odbiorniku latasz? W większości przypadków to to urządzenie winne jest takich sytuacji lub źle ułożona antena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 latam na Hitec Super Slim 8CH a antenę miałem przyklejona taśmą przeźroczystą do kadłuba (15cm od końca wisiało swobodnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 atam na Hitec Super Slim 8CH To dobry odbiornik. Mam jeszcze chyba dwa u siebie (35MHz), nigdy nie było z nimi problemów. Mam MX16S z modułem Duplex 2,4GHz i Futabe 7 także 2,4GHz . Jeden junior lata na tej ostatniej, drugi bedzie sterowany graupnerem... Nie mam zdania na temat DX6i, bo nie używam tego nadajnika, ale coś tam chyba było o tej aparaturze na EPheli...Poszukaj. Bedziesz reanimował ten model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 O DX6i było też dużo na naszym forum. Sam nie dawno zastanawiałem się nad wyborem tej apki. Niestety, jak ktoś słusznie zauważył, ktoś ciągle ma z tą apką kłopoty, choć z kategorii budżetowych 6-cio kanałówek jest chyba najlepsza. Dużo opcji i 2,4GHz. Niestety, jak sobie obejrzałem ją z bliska w sklepie, zrobiła na mnie złe wrażenie estetyczne i postanowiłem, że jednak odłożę te kilka złotych więcej i kupię MX-16S. Są też problemy z parowaniem odbiorników do DX6i, szczególnie coś dużo ostatnio o AR6200 w tym temacie. Niektórzy mają problemy z programowaniem, a trafiłem też na kilka przypadków awarii po zakupie. W dodatku koszt odbiorników potrafii zaboleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Bedziesz reanimował ten model? jasne że tak... już zamówiłem u Marka CA, przyspieszacz i nowy kołpak... zastanawiam się czy wzmocnić go od środka matą szklaną i prętami węglowymi 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Chyba nie tzreba wzmacniac, kadłub jest dośc gruby, posklejaj do kupy, ubytki uzupełnij EPP, oszlifuj i w powietrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 oszlifuj i w powietrze... a jak jeszcze w tym tygodniu mam zamiar polatać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 jeszcze w tym tygodniu mam zamiar polatać To daj znac kiedy...Polatamy razem...Może Golędzinów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 To daj znac kiedy...Polatamy razem...Może Golędzinów? Bardzo chętnie Golędzinów mi bardzo pasuje (weźmiesz Juniora w wersji fotoreportera z aparatem :?: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tropheus Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Napiszcie kiedy, bo jeśli to nie problem to chętnie dołączę ze swoim Juniorkiem. Do Golędzinowa mam bliziutko. Chętnie polatam z doświadczonymi kolegami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Chętnie polatam z doświadczonymi kolegami. nie ma problemu powiem szczerze że nie wiedziałem o czynnym modelarzu który mieszka 6km ode mnie :shock: ... no może oprócz Pana Ziemiańskiego :wink: EDIT: literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tropheus Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o RC to jestem początkującym ale już dawno zauważyłem kolegę z Pęgowa. Musimy faktycznie się kiedyś umówić i polatać. A ja jeszcze jednego znam oprócz p. Ziemiańskiego z mojej miejscowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 A ja jeszcze jednego znam oprócz p. Ziemiańskiego z mojej miejscowości. kogo :?: koniecznie musimy się umówić na latanko fajnie to bedzie wyglądało 5 modeli EPP (Juniorki i EG) na jednym niebie 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tropheus Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Nie ma problemu jestem jak najbardziej za wspólnym lataniem. Daj znać kiedy i jak tylko nie będę pracował to polatamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 myślę że nie będzie to wcześniej jak w tą sobotę, niedzielę... dokładną datę napiszę w tym temacie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 ...no to czekam na info kiedy i gdzie... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.