AKocjan Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 W uproszczony sposób badam obciążenia skrzydeł modelu RC w zależności od usytuowania balastu. Przetestowałem trzy przypadki: 1 - brak balastu 2 - balast na kadłubie 3 - balast na skrzydłach
robertus Opublikowano 1 Lutego 2021 Opublikowano 1 Lutego 2021 Potwierdzam zachowanie. Jak zamontowałem zbiorniki podwieszane na końcach skrzydeł w Jak-17 to miałem bardzo dużą bezwładność. Model był gumowaty w sterowaniu i działał jakby z opóźnieniem. A zbiorniki wcale ciężkie nie były, to wydmuszki z depronu. 1
AKocjan Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Opublikowano 2 Lutego 2021 @robertus Może nie jest to dość intuicyjne, ale zastosowanie podwieszeń na końcówkach zredukowało obciążenia występujące na skrzydłach. Pomimo dodatkowego ciężaru mogę wykonywać ciasne zakręty bez strachu o przekroczenie wytrzymałości płata nośnego. Dopiero po głębszym zastanowieniu można sobie to wyobrazić. Jakowi pewnie chcieli zwiększyć zasięg bez konieczności ingerencji w konstrukcję płatowca. Stąd zbiorniki paliwa przymocowane na końcówkach. Ogranicza to trochę manewrowość - większa bezwładność w osi podłużnej + zaburzenie przepływ powietrza wokół lotek - przynajmniej w jaczku gdzie zbiorniki zabudowano dość niefortunnie pod skrzydłami, tam niezłe wiry musiały się tworzyć xd. PS Bardzo ładne prezentują się Twoje modele. Świetnie odwzorowane.
Rekomendowane odpowiedzi