Skocz do zawartości

Prosta analiza obciążeń skrzydła w zależności od położenia balastu (ładunku)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W uproszczony sposób badam obciążenia skrzydeł modelu RC w zależności od usytuowania balastu. Przetestowałem trzy przypadki:
1 - brak balastu
2 - balast na kadłubie
3 - balast na skrzydłach

Opublikowano

Potwierdzam zachowanie. Jak zamontowałem zbiorniki podwieszane na końcach skrzydeł w Jak-17 to miałem bardzo dużą bezwładność. Model był gumowaty w sterowaniu i działał jakby z opóźnieniem.

A zbiorniki wcale ciężkie nie były, to wydmuszki z depronu.

IMGP5190.thumb.JPG.ad2aa0a170b5905aa620367f5fd3ebf0.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

@robertus

Może nie jest to dość intuicyjne, ale zastosowanie podwieszeń na końcówkach zredukowało obciążenia  występujące na skrzydłach. Pomimo dodatkowego ciężaru mogę wykonywać ciasne zakręty bez strachu o przekroczenie wytrzymałości płata nośnego. Dopiero po głębszym zastanowieniu można sobie to wyobrazić. Jakowi pewnie chcieli zwiększyć zasięg bez konieczności ingerencji w konstrukcję płatowca. Stąd zbiorniki paliwa przymocowane na końcówkach. Ogranicza to trochę manewrowość - większa bezwładność w osi podłużnej +  zaburzenie przepływ powietrza wokół lotek - przynajmniej w jaczku gdzie zbiorniki zabudowano dość niefortunnie pod skrzydłami, tam niezłe wiry musiały się tworzyć xd. 
PS
Bardzo ładne prezentują się Twoje modele. Świetnie odwzorowane. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.