JMRC Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 Już jakiś czas chodziła mi po głowie odskocznia od modelarstwa lotniczego w postaci prostej żaglówki. Niecały miesiąc temu nabyłem na forumowej giełdzie model Surmount 800 z HK. Wraz z synem postanowiliśmy odświeżyć jej wygląd. Kilka godzin zabawy papierem ściernym pozwoliło pozbyć się resztek kleju epoksydowego i CA użytego do pokrycia pokładu deskami. Rozdzieliłem również płetwę balastową od kadłuba, do którego był wklejony również przy użyciu kleju epoksydowego i CA. Niestety poskutkowało to paroma pęknięciami w laminacie, które zeszlifowałem i wypełniłem tkaniną szklaną 80g z żywicą LH385+H285 a małe ubytki żywicą z mikrobalonem. Po sprawdzeniu szczelności kadłuba przyszedł czas na prace wykończeniowe. Do wypełnienia rys pozostałych po szlifowaniu użyłem szpachlówki uniwersalnej BOLL i podkład wypełniający Motip. Malowanie zostawiłem synowi.
RMa Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 Pokładu w dostępnym dla nas czasie nie udało się doprowadzić do ideału (widoczne jest kilka niedoskonałości) natomiast, co ważniejsze, część podwodna wyszła idealnie. Do malowania użyłem lakierów akrylowych w sprayu pozostałych po innych projektach. Początkowo rozważaliśmy wykorzystanie jednego koloru. Kolejną koncepcją było połączenie bieli z pomarańczowym i wyraźnym podziałem. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że malowanie bez szablonów da najciekawszy efekt - oceńcie sami. Przed wyjazdem udało mi się jeszcze położyć ostatnią - bezbarwną warstwę. Kolejnym etapem będzie druk DLP kabestanów, może relingu oraz uszycie żagli sztormowych na ciekawsze warunki niż lekka bryza. 3
fordson Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 Fajnie że odratowałeś jachcik.Przykro było go widzieć, w "deskowaniu".
Modelarz 2123 Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 Fajnie, że dostała drugą młodość?
kaszalu Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 Fajna łódka się zapowiada - przyjemności w pływaniu !!?
RMa Opublikowano 27 Lutego 2021 Opublikowano 27 Lutego 2021 Wczorajszy wieczór spędziłem na projektowaniu detali, może jeszcze komuś się przyda ten pliczek kabestany+knaga+odbijacz.stl
kaszalu Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Pewnie że się przyda - masz coś jeszcze z "wodnego" wyposażenia do wydruku ? ? Jakieś polerki, bulaje, kotwice, itp ? Dzięki !!
RMa Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Na obecną chwilę nic poza tym co załączyłem nie rysowałem, ale jak będę miał chwilę to może coś jeszcze stworzę. 1
RMa Opublikowano 18 Lipca 2021 Opublikowano 18 Lipca 2021 Dopadł mnie typowy polski urlop. Mimo to Surmount poczuł wodę pod kilem ? Przy najbliższej okazji dam jej nabrać wiatr w żagle a teraz zabieram się za wykonanie grafiki, bo nago wygląda w samym malowaniu. Edit: Dostała nazwę i wykonałem projekt naklejek.
RMa Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 W końcu została opływana. Model poprawnie się zachowuje, bardzo fajny do rekreacyjnego pływania. Jeżeli ktoś znajdzie ofertę innego Surmount'a to uważam, że warto zainwestować w tą przyjemną zabawkę. Jak dla mnie to idealna odskocznia od latania VID_20210806_164505.mp4 Również "ornamenty" zostały dokończone, do malowania użyłem czarnego sprayu do plastikowych zderzaków aczkolwiek sugeruję drukować z żywicy w odpowiednim kolorze (pliki wyżej). 2
Rekomendowane odpowiedzi