JMRC Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Już jakiś czas chodziła mi po głowie odskocznia od modelarstwa lotniczego w postaci prostej żaglówki. Niecały miesiąc temu nabyłem na forumowej giełdzie model Surmount 800 z HK. Wraz z synem postanowiliśmy odświeżyć jej wygląd. Kilka godzin zabawy papierem ściernym pozwoliło pozbyć się resztek kleju epoksydowego i CA użytego do pokrycia pokładu deskami. Rozdzieliłem również płetwę balastową od kadłuba, do którego był wklejony również przy użyciu kleju epoksydowego i CA. Niestety poskutkowało to paroma pęknięciami w laminacie, które zeszlifowałem i wypełniłem tkaniną szklaną 80g z żywicą LH385+H285 a małe ubytki żywicą z mikrobalonem. Po sprawdzeniu szczelności kadłuba przyszedł czas na prace wykończeniowe. Do wypełnienia rys pozostałych po szlifowaniu użyłem szpachlówki uniwersalnej BOLL i podkład wypełniający Motip. Malowanie zostawiłem synowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Pokładu w dostępnym dla nas czasie nie udało się doprowadzić do ideału (widoczne jest kilka niedoskonałości) natomiast, co ważniejsze, część podwodna wyszła idealnie. Do malowania użyłem lakierów akrylowych w sprayu pozostałych po innych projektach. Początkowo rozważaliśmy wykorzystanie jednego koloru. Kolejną koncepcją było połączenie bieli z pomarańczowym i wyraźnym podziałem. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że malowanie bez szablonów da najciekawszy efekt - oceńcie sami. Przed wyjazdem udało mi się jeszcze położyć ostatnią - bezbarwną warstwę. Kolejnym etapem będzie druk DLP kabestanów, może relingu oraz uszycie żagli sztormowych na ciekawsze warunki niż lekka bryza. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Fajnie że odratowałeś jachcik.Przykro było go widzieć, w "deskowaniu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Fajnie, że dostała drugą młodość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Fajna łódka się zapowiada - przyjemności w pływaniu !!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Wczorajszy wieczór spędziłem na projektowaniu detali, może jeszcze komuś się przyda ten pliczek kabestany+knaga+odbijacz.stl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Pewnie że się przyda - masz coś jeszcze z "wodnego" wyposażenia do wydruku ? ? Jakieś polerki, bulaje, kotwice, itp ? Dzięki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Na obecną chwilę nic poza tym co załączyłem nie rysowałem, ale jak będę miał chwilę to może coś jeszcze stworzę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Dopadł mnie typowy polski urlop. Mimo to Surmount poczuł wodę pod kilem ? Przy najbliższej okazji dam jej nabrać wiatr w żagle a teraz zabieram się za wykonanie grafiki, bo nago wygląda w samym malowaniu. Edit: Dostała nazwę i wykonałem projekt naklejek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 W końcu została opływana. Model poprawnie się zachowuje, bardzo fajny do rekreacyjnego pływania. Jeżeli ktoś znajdzie ofertę innego Surmount'a to uważam, że warto zainwestować w tą przyjemną zabawkę. Jak dla mnie to idealna odskocznia od latania VID_20210806_164505.mp4 Również "ornamenty" zostały dokończone, do malowania użyłem czarnego sprayu do plastikowych zderzaków aczkolwiek sugeruję drukować z żywicy w odpowiednim kolorze (pliki wyżej). 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi