Nipto Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Cześć Myślę nad budową statywu którym będzie można sterować zdalnie. Ruch w poziomie ok 120stopni i w pionie jakieś 60stopni. Chciałbym na nim zamontować dość sporych rozmiarów reflektor, waga ok 3kg. Środek ciężkości postaram się umieścić w osi obrotów, tak żeby zminimalizować obciążenia. Potrzebowałbym porady przy doborze odpowiednich części do budowy. Ruch powinien być płynny i szybki. Myślałem o serwach ale zastanawiam się jakie wybrać ze względu na bezwładność ruchomej części statywu z reflektorem (razem to jakieś 4kg) Druga kwestia to jak nimi sterować za pomocą radia? Myślę o odległości około 300m w otwartej przestrzeni lub lesie. Potrzebny jakiś sterownik z odbiornikiem plus pilot z nadajnikiem, tak? Całość zasilana z akumulatorów 9Ah 12V. Statyw będzie też miał mała kamerę do podglądu tego co dzieje się przed nim ale kwestie przesyłu video już ogarnąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 O wykonaniu tego na serwach to raczej zapomnij. Rozejrzyj się w obrotnicach do kamer przemysłowych, chociaż może być problem zasilaniem z 12V, ale może jak poszukasz to znajdziesz. Takie z samym PAN na 12V/DC są na pewno, z PAN/TILT i większym udźwigiem to raczej wersje AC wewnętrznie pewnie ca. 24V/DC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Ja proponowałbym silniki krokowe. Przykładowy zestaw https://aliexpi.com/Tv81 Masz tam wszystko co potrzebne żeby obsłużyć 3 silniki krokowe i odbiór danych z radia modelarskiego. Reszta to trochę zabawy na drukarce 3D i masz zestaw który uciągnie tą masę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi