robertus Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Niestety inglisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Wszystko fajnie, gdyby nie te imperialne jednostki. Z tego co widzę, dane w formule obliczeniowej są w calach, oprócz A - airspeed factor, który w dokumencie 520-A jednostki nie ma. Nie jest dla mnie jasne dlaczego z tych obliczeń wychodzi wartość w uncjach na cal, pewnie musi to być zaszyte właśnie w parametrze A. Przeliczyłem sobie też aktualnie budowany model i według formuły z filmu, na lotki, wysokość i kierunek potrzebuję odpowiednio 2,5; 2,3 i 4kg/cm momentu (o ile nie pomyliłem się przy przeliczaniu jednostek na metryczne). Mam serwa 5.1kg/cm więc czuję się teraz bezpieczniej Przyjąłem też założenie, że obliczenia dla dużych modeli są takie same jak dla małych, co wydaje się logiczne jeśli mechanika lotu modelu jest identyczna przy rozpiętości 5m jak i 1,5m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Kiedyś korzystałem z tego przelicznika. Proporcje sterów.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi