mar_io Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Witajcie, Chcia艂bym Was zapyta膰 czy kto艣 mo偶e interesowa艂 si臋 tym projektem wydrukowanego na drukarkach 3d helikoptera:https://www.oblivion-heli.com/ 聽 Generalnie bardzo mnie ten projekt zainteresowa艂 jako fajny pomys艂 na tani膮 nauk臋 latania helikopterem. W zasadzie je艣li projekt faktycznie jest na takim etapie i偶 mo偶na wydrukowa膰 poszczeg贸lne elementy jak rama czy g艂owica to wr臋cz za grosze mo偶na uczy膰 si臋 lata膰 i rozwala膰 tak膮 maszyn臋 ile razy si臋 chce. W ka偶dym razie mo偶e kto艣 jest na forum, kto takie cudo drukowa艂 i mo偶e podzieli膰 si臋 spostrze偶eniami.聽
Kamilos Opublikowano 28 Marca 2021 Opublikowano 28 Marca 2021 Tylko 偶e to jest drukowane metod膮 SLS. Nie znam si臋 za bardzo na druku ale to nie jest taki "standardowy" wydruk 偶e np. PLA (czy tam pet-g) rozgrzewa聽 si臋 w g艂owicy (albo dyszy, no gdzie艣 tam) i jest nitka na nitke nak艂adane. SLS to jest laserowe zespalanie tworzywa w proszku. Czyli wychodzi wydruk bez tej faktury wydruku i jest o wiele mocniejszy. W 偶yciu bym nie uruchomi艂 艣mig艂owca kt贸ry ma g艂owic臋 drukowan膮 z PLA na przyk艂ad bo to po prostu nie wytrzyma i ju偶 przy rozkr臋caniu wirnika ta g艂owica po prostu si臋 rozleci(albo w najgorszym wypadku rozkr臋canie wirnika wytrzyma i si臋 rozleci od razu po dodaniu k膮t贸w na 艂opatach i rozp臋dzona 艂opata uderzy w cz艂owieka). Tak samo rama kt贸ra te偶 musi wytrzyma膰 napr臋偶enia w locie i przy l膮dowaniu. By艂 jak膮艣 niedawno projekt 艣mig艂owca bez tarczy steruj膮cej i tam by艂a g艂owice drukowana na drukarce 3D i niby to wytrzyma艂o co prawda to by艂 mikrus. Tutaj m贸wi臋 o normalnym 艣mig艂owcu np. klasy 325 jak jest w tym projekcie oblivion.
mar_io Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Opublikowano 28 Marca 2021 Witaj, Masz racj臋, r贸wnie偶 to zauwa偶y艂em st膮d ten post, w kt贸rym chcia艂em podzieli膰 si臋 spostrze偶eniami. G艂owica do tego heli na pewno musia艂aby by膰 kupiona, jak r贸wnie偶 tylna przek艂adnia. Jednak reszt膮 w艂膮cznie z ram膮 spokojnie mo偶na zrobi膰 z jakiego艣 m膮drzejszego PLA b膮d藕 Abs. Zreszt膮 mam w domu chi艅sk膮 podr贸bk臋 Aligna, kt贸r膮 by艂a przed laty popularna w hobbyking, tam jest niby rama z w艂贸kna w臋glowego. Uwierz mi 偶e to chi艅skie w艂贸kno ma s艂absz膮 wytrzyma艂o艣膰 ni偶 wydruk. Taka jest ta wszechobecna wschodnia jako艣膰. Kiedy艣 nawet robi艂em now膮 ram臋 z prawdziwego w艂贸kna w臋glowego, ale to w tej chwili nie op艂acalne.
Kamilos Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 My艣la艂em nad tym 偶eby zaprojektowa膰 艣mig艂owiec albo chocia偶 ram臋 i mechanik臋 dobra膰 od jakiego艣 innego modelu. Z drugiej strony teraz to 艣mig艂owce i tak potania艂y. Protos 380 kosztuje "grosze" a cz臋艣ci s膮 tak tanie 偶e to a偶 przyjemno艣膰 rozbi膰 taki model. I jako艣膰 wykonania te偶 nie byle jaka. Wydruk 3D te偶 b臋dzie p臋ka膰 przy mocniejszych l膮dowaniach wi臋c nie wiem czy jest sens traci膰 czas na projektowanie i budow臋 tego. Mia艂em kiedy艣 w moim oxy 4 z臋batk臋 g艂贸wn膮 wydrukowan膮. By艂o okey do pierwszego zahaczenia 艂opatami o ga艂膮zki traw. 25% z膮bk贸w znikn臋艂o, oryginalna z臋batka wytrzymuje takie obci膮偶enia.
Market Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Akurat wszystkie elementy, kt贸re si臋 sypi膮 w pierwszej kolejno艣ci przy krecie s膮 niedrukowalne (opr贸cz chyba z臋batki g艂贸wnej): serwa, 艂opaty, wa艂 g艂贸wny, szpindel, belka ogonowa - te elementy akurat trzeba zakupi膰. A elementy drukowane, to te偶 trzeba zam贸wi膰 ich wydruk w firmie nie za darmo - nie kwalifikuj膮 si臋 do darmowego wydrukowania sobie w domowym zaciszu. Wi臋c idea takiego projektu to nie ekonomia rozbijania przy nauce, tylko mo偶liwo艣膰 zrobienia jakiego艣 w艂asnego pomys艂u na ram臋 i uk艂ad.
mar_io Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Opublikowano 29 Marca 2021 聽Projekt od tych ludzi jest rozwini臋ty o technik臋, kt贸r膮 w domowych warunkach trudno jest osi膮gn膮膰 w normalnych pieni膮偶kach. Ale... co jest najwa偶niejsze. Materia艂y do wydruku takich element贸w s膮 i mo偶na je na domowej drukarce wydrukowa膰. Przyk艂ad tam Wam z tego weekendu. Mam endera 3 zwyk艂ego z ma艂ymi modami. Drukowa艂em z ABS do tokarki tryby - go gitary, chi艅skie mi si臋 ju偶 wyrobi艂y. Okaza艂o si臋 偶e nawet pod du偶ym obci膮偶eniem 艣ruby poci膮gowej jako艣 nic nie p臋ka. Tak偶e o materia艂 na ram臋 czy np podwozie si臋 nie boj臋. Tutaj chodzi o to 偶e mo偶na sobie dodrukowa膰 elementy oraz modernizowa膰 czy tam przerabia膰 wg swoich potrzeb. Ja w tym akurat widz臋 potencja艂. Mo偶e p贸jd臋 w tym kierunku. To jest tak samo jak z drukowanymi samolotami. Drukujesz je tydzie艅, sprzedawane s膮 za 250z艂, wg mnie zbyt drogo i nie op艂aca si臋 takiego samolotu kupowa膰 bo rozbija si臋 na drzazgi. No ale c贸偶 kto zabroni? szczeg贸lnie w erze gdzie jest coraz mniej modelarzy a聽 ka偶dy PILOT modeli nazywa si臋 modelarzem. Ja akurat wol臋 sam robi膰 modele w warsztacie, ale nie op艂aca mi si臋 robi膰 form czy wzorc贸w do ramy, podwozia itd... Ale skoro mo偶na wydrukowa膰 ew ewoluowa膰 projekt o dost臋pne komponenty, to po co mam kupowa膰 jakiego艣 Protosa, kt贸ry jest ju偶 podr贸bk膮 kt贸r膮艣 z rz臋du o jak dla nie bardzo s艂abej jako艣ci. To niestety nie to samo co 10 - 15 lat temu robi艂 align tak偶e nie ma co si臋 nad materia艂ami podnieca膰. Proponuj臋 kiedy艣 Spr贸buj聽 zrobi膰聽 z prawdziwego w艂贸kna w臋glowego z u偶yciem 偶ywicy lotniczej ram臋, to pogadamy o kosztach w odniesieniu do niby w臋glowej ramy protosa. Ja si臋 bawi艂em w takie rzeczy i nie ma tutaj cud贸w.聽 聽 Widz臋 i tak 偶e nikt nie poszed艂 w kierunku tego pomys艂u ch艂opak贸w聽 z Obliviona, zobacz臋 w przysz艂o艣ci, mo偶e p贸jd臋 w tym kierunku, uwa偶am 偶e jako baza do nauki to dobry pomys艂. Nie m贸wi臋 o jakim艣 wyczynowym lataniu.
Kamilos Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 Projekt fajny ale raczej jako ciekawostka. W 艣mig艂owcu na ramie i okuciach powstaj膮 zupe艂nie inne si艂y. Ramy nie wyci膮ga si臋 z formy tylko frezuje z p艂ytki CF(tak robi te偶 align ). Podwozie ostatnio do swojego Xlpower 550 zrobi艂em z w艂贸kna w臋glowego. Wyci膮gni臋te z formy wydrukowanej na drukarce 3D. Ram臋 mo偶na wydrukowa膰 tylko po co? W臋glowa mocniejsza a ta b臋dzie p臋ka膰 przy ka偶dym twardszym l膮dowaniu bo nie op艂aca jej si臋 drukowa膰 grub膮 i ze 100% wype艂nieniem bo b臋dzie ci臋偶sza ni偶 w臋glowa. Align niestety zosta艂 daleko za konkurencj膮. Robi膮 modele kt贸re s膮 za ci臋偶kie i dlatego Align si臋 ju偶 nie jest tak popularny. Latam od 11 lat, samolot贸w si臋 narobi艂em sporo, przeszed艂em na 艣mig艂owce bo s膮 wi臋ksze mo偶liwo艣ci je艣li chodzi o latanie akrobacyjne ale i tak dalej mam dwa szybowce kt贸rymi czasem latam( trzy metr贸wk臋 F3B i uszatka 1.5m). Zreszt膮 to nie ma znaczenia 偶e b臋dziesz mia艂 drukowane elementy jak i tak szpindel, wa艂 g艂贸wny, wa艂 ogonowy itd nie wydrukujesz a to te elementy zwykle si臋 wyginaj膮 przy krecie. a dodatkowo jak b臋dziesz mia艂 drukowan膮 ram臋 czy inne elementy zamiast w臋glowych czy tam metalowych oku膰 艂opat to tylko sobie roboty wi臋cej narobisz przy odbudowie. Szczeg贸lnie 偶e jest firma kt贸ra produkuje 艣mig艂owce z plastikow膮 ram膮, okuciami itd, nazywa si臋 Mikado. Zreszt膮 w protosie te偶 s膮 plastikowe okucia ale nie drukowane (chyba 偶e stosuj膮 t膮 sam膮 metod臋 co w projekcie oblivion). 聽 Je艣li masz na to pieni膮dze i czas to dla zabawy mo偶na taki projekt zrobi膰, zaprojektowa膰 i wydrukowa膰 ram臋 i dobra膰 mechanik臋 od innego 艣mig艂owca ale czy ma to sens? Jako 艣mig艂owca do nauki na pewno nie bo wyjdzie Ci臋 dro偶ej i b臋dziesz mia艂 wi臋cej roboty przy odbudowie.
Rekomendowane odpowiedzi