Skocz do zawartości

nadajnik i gnaizdo ladowarki

lukidk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Myślę Darku że w niedalekiej przyszłości Marcin się przekona jak jego pakiet zacznie tracić pojemność i będzie wymagał porządnego ładowania z analizą pojemności a nie tylko doładowywania. Układy wewnętrzne nadajników nie pozwalają na ładowanie ze względu jak to wcześniej napisałeś małe przekroje przewodów.

Pozdrawiam

Opublikowano
Bo kolega Bojler pisze że można doładowywać ale ładować nie i to jest dla mnie niejasne.

A Ty się tydzień bawisz w modelarstwo i nie kumasz? :D

Opublikowano

Nie przepraszaj, w taki sposób nabywa się doświadczenia. A tak na marginesie naszej dyskusji to z zawodu jestem elektromechanikiem i na co dzień zajmuję się między innymi ładowaniem akumulatorów różnych typów i pojemności.

Pozdrawiam

Opublikowano
Trochę dłużej, no nieważne jak wszystkim wiadomo człowiek może się pomylić. Przepraszam :oops:

Mnie nie uraziłeś,niech każdy ładuje jak chce i jak mu wygodnie.Jeżeli nie łączy + z - to nawet nie ma o czym pisać :D

Jeżeli chcę polatać modelem z silnikiem benzynowym to mam do doładowania/naładowania w sumie trzy pakiety.Zabieram drugi model z silnikiem żarowym dochodzi czwarty pakiet.Jedna ładowarka to mało żeby się wyrobić,dlatego mam starą i nową. Tam gdzie mogę to ładuję aku.w trybie szybkim a jak mam czas to robię cykl rozładowanie/ładowanie małym prądem.

Opublikowano

Przeczytałem już kilka razy powyższe wpisy (to aby czegoś nie pominąć) , próbowałem podejść z dystansem (nawet z każdego rogu pokoju) ale ...

Jak można pisać że gniazdo w nadajniku nie służy do ładowania a do doładowywania pakietu?

Również jestem posiadaczem Sanwy RDS 8000 i niestety ale jesteśmy skazani na wyjmowanie pakietów do ładowania. Gdyby producent chciał żeby można było ładować pakiety w środku w nadajniku to umieścił by gniazdo z odpowiednim opisem i dołączył by jako opcja dodatkowy zasilacz do ładowania. Gniazdo które znajduje się w SANWIE z boku służy do doładowywania pakietu w momencie włączenia się alarmu spadku napięcia żeby doładować szybko zasilanie.

:shock: A po co jest ładowarka sieciowa dostarczona wraz z aparaturą? Do szybkiego doładowania pakietu po włączeniu alarmu???!!! Ludzie... :wall:

Doładować można małym prądem a ładowanie najlepiej wykonać wyjmując pakiet.

Kto na szybko doładowywuje pakiety małym prądem??? Małym prądem się ładuje pakiet!

Akumulatory w nadajniku są to Nixx więc prawidłowy prąd ładowania takich pakietów oscyluje w granicach 1/10C czyli prądy relatywnie niskie i tak też są projektowane ładowarki sieciowe i wejście ładowania w nadajniku. Zdarzają się przypadki sprzedaży aparatur z nowszym pakietem np 2000mAh NimH i starszą ładowarką która dysponuje prądem ładowania 80mA dedykowaną jeszcze dla wcześniejszych pakietów ok 700-900mAh NiCd ale te przypadki można pominąć.

Przez gniazdo w aparaturze można wykonywać ładowanie niskim prądem również ładowarką mikroprocesorową czyli prawidłowe tzw ładowanie całonocne. Natomiast zaleca się wyciąganie pakietów z ładowarki do szybkiego ładowania np. na lotnisku które to odbywa się w znacznej liczbie przypadków maksymalnym dopuszczalnym prądem ładowania wiele wyższym od nominalnego i to z powodów właśnie zbyt małych przekroi kabli czy wydzielanego ciepła. Do procesu formowania pakietu (dla pakietów NiCd wykonywanych nie tylko jednorazowo) również należy wyciągnąć pakiet z ładowarki (dioda) chodź sam ten proces również wykonuje się niskimi prądami.

Wynika że kolega Bojler wymyślił, opracował nową technologię i sposób użytkowania pakietów, lub też jako specjalista z branży operuje innym znaczeniem słów ładować, doładować który szczerze chciałbym poznać :)

Opublikowano

Odpowiem Ci Marcin wprost, naczytałeś się teorii którą tu zacytowałeś albo nauczyłeś się instrukcji obsługi na pamięć to nie pisz bzdur. Olo wcześniej napisał nie mylcie szybkiej ładowarki z szybkim ładowaniem. Zarówno akumulatory jak i pakiety NiCd to już przeżytki ze względu na efekt pamięci. Jeżeli już jesteś taki bystry to podłącz sobie ładowanie tych pakietów NiCd i włącz monitoring w komputerze tak ja to się robi z UPS-ami i sam się przekonasz że to co napisałeś jest teorią a nie praktyką z życia wziętą. Zapraszam do mnie na stanowisko kontrolno pomiarowe gdzie można to sobie praktycznie sprawdzić i naocznie się przekonać.

Opublikowano
Zarówno akumulatory jak i pakiety NiCd to już przeżytki ze względu na efekt pamięci.

Zgadza się na ten temat nie wiele napisałem jedynie ZAZNACZYŁEM (problem z czytaniem czy jak?) że takie były i być może są używane! A najważniejsze jest to że pakiety się wymieniło a ładowarki zostały (sieciowe)

Głównie chodzi o ogniwa NiMH a w którym miejscu się pomyliłem? Bo tylko powiedzieć że ktoś bzdury napisał jest łatwo i ostatni raz przewidujesz co ja robię! Czy tylko czytam czy ładuje pakiety.

Opublikowano

Jedynie co bzdurnego znalazłemmarcin133, w wypowiedzi to :

Przez gniazdo w aparaturze można wykonywać ładowanie niskim prądem również ładowarką mikroprocesorową czyli prawidłowe tzw ładowanie całonocne.

Niestety dioda będąca w obwodzie wprowadza duży błąd napięcia pakietu.

Spadek napięcia na diodzie to 0,6 -0,9V. Więc po kolei.

Ładowarka daje 12V, pakiet faktycznie dostaje tylko 11,4V, w momencie gdy ładowarka sprawdza napięcie pakietu to odczytuje tylko 10,8V. taki spory skok napięcia przez mądre ładowarki traktowany jest jak padnięty pakiet i ładowarka go nie doładuje.

Swoją drogą bojler, skoro twierdzi że jest w tej branży dobry powinien troszkę temat szerzej opisać a nie zrzucić 3 zdania, a później podchodzić do oceny wypowiedzi innych userów ze zbyt profesjonalnego punktu widzenia.

Dla naszych zastosowań gniazdo w aparaturze może nam służyć doładowania pakietu tylko ładowarką powolną ładowarka całonocną. a jeśli chcemy tak na szybko doładować pakiet na lotnisku to tylko wypięcie wtyczki ładowanie komputerową :D

Opublikowano

Motyl przygotuję i postaram się tu zamieścić w jaki sposób ładować pakiety i dlaczego tak a nie inaczej oraz bardziej szczegółowe dane i może i fotki wykresów z komputera, które zobrazują różnice.

Marcin myślę że Ty sobie dałeś odpowiedź w temacie PADŁ PAKIET NADAJNIKA co daje ładowanie w nadajniku.

Opublikowano
Marcin myślę że Ty sobie dałeś odpowiedź w temacie PADŁ PAKIET NADAJNIKA co daje ładowanie w nadajniku.

Bojler, wcześniej pisałeś o jakiś UPSach. Odpisałeś teraz po tym co napisał Motyl dlaczego nie zwróciłeś na ten błąd uwagi od razu? Nie sprostowałeś? Jest jeszcze w rozważaniu ładowarka sieciowa przecież a cały problem tkwi w sposobie jaki opisałeś do czego służy, czy bardziej nie służy gniazdo ładowania w aparaturze.

Były jakieś ładowania, doładowywania i cała masa innych cudactw a nie było że gniazdo w aparaturze używać tylko z ładowarką sieciową. I byłoby po temacie :P

Sam osobiście nie miałem kłopotów czy też nie zwróciłem na to uwagi ze sposobu w jaki ładuje pakiet nadajnika.

Opublikowano

Ok, przyznaje się że to mój błąd ale postaram się uzupełnić informację jak ładować i dbać o pakiety żeby służyły nie tylko jeden sezon ale kilka. Co do ładowarki sieciowej dołączanej do aparatur jak do innych ładowarek dostępnych w zestawach mam zawsze zastrzeżenia bo bardzo dużo odbiegają parametrami od rzeczywistości i ufając że jest ok w krótkim czasie tracimy pakiety.

Opublikowano

Błąd, pomyłkę, palnąć bzdurę każdy może popełnić. Jednak zawsze jest ważniejsze znalezienie tej właściwej, prawdziwej odpowiedzi.

Bojler, nawet Ci... co myślą że wszystko wiedzą... też się uczą

Opublikowano
mushroom,

Witam

Korzystasz w RDS-ie z koszyczka czy pakietu?

na razie koszyczek ale na sezon zmieniam na pakiet: oprócz latania rekreacyjnego startuję w zawodach klasy F5 (żagle) i raczej nie mogę pozwolić sobie na niekontaktowanie blaszek :)

nawiasem mówiąc masz coś godnego polecenia jeśli chodzi o pakiety?

Opublikowano
Ładowarka daje 12V, pakiet faktycznie dostaje tylko 11,4V, w momencie gdy ładowarka sprawdza napięcie pakietu to odczytuje tylko 10,8V. taki spory skok napięcia przez mądre ładowarki traktowany jest jak padnięty pakiet i ładowarka go nie doładuje.

w moim sharku ładowanie przez gniazdko wygląda tak, że grzeja się baterie i to bardzo mocno. w "normalnym" (czytaj: z wyjętym koszyczkiem) ładowaniu, nawet szybkim, baterie pod koniec ładowania były tylko letnie.

oznacza to dla mnie, że odczyt napięcia poddczas ładowania przez gniazdko jest zafałszowany o te 0,6-0,9V czyli shark wyłączy się gdy aku osiągnie wartość napięcia powiększoną o ten spadkek na diodzie - co oznacza, że nie tyle "niedoładowuje" ile "przeładowuje" i dlatego są takie gorące. czyż nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.