tadek041 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Witam kolegów mam do was pytanie w związku z tym że posiadam trochę małych pakietów Li-Pol dwa 2 s i dwa 3 s mam pytanie chciałbym zrobić z nich jeden pakiet 4 s i jeden pakiet 6 S lub pakiet 5 s używając pakietu 3 s i 2 s i teraz moje pytanie czy jest to możliwe jeśli pakiety są z innej firmy i jedyne co je łączy to pojemność 1000 mAh. Chciałbym wiedzieć jak to zrobić jak zlutować i jak przylutować wtyczkę do ładowania ?? Prosiłbym o jakieś rady rysunki opisy byłbym bardzo wdzięczny gdybym otrzymał jakąś instrukcję. Proszę o odpowiedz i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Pakiety muszą byc takiej samej wydajności prądowej i takiej samej pojemności... firma nie ma tutaj nic to znaczenia jeśli masz pakiet 2s i 3s i chcesz zrobic pakiet 5s to wystarczy podłączyc je szeregowo... dobrze mówie :?: :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek-91 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Nie do końca się zgodzę z przedmówcą. Jeśli pakiety były używane to nie za bardzo można połączyć je w jeden. Różni producenci mają różne jakościowo pakiety. Słabsze cele mogą w czasie rozładowywania się rozjeżdżać co może prowadzić do uszkodzenia słabszych cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Witam a zadam jeszcze takie jedno pytanko tutaj aby nie zakładać nowego tematu mam następujące pytanie czy można w modelu elektrycznym mieć dwa pakiety zasilające jeden 4,8 V do zasilania odbiornika a drugi Li -pol do zasilania tylko silnika i czy wydłużyłby się wtedy czas lotu modelu gdyby prąd był pobierany tylko do silnika a do odbiornika z pakietu odbiornika i jak to podłączyć aby dobrze działało i aby nie pobierał prądu z li pola ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Regiel bez bec-a, bo wtedy nie potrzebny. Ale to nie ma sensu, w małych modelach te serwa pobierają tego prądu niewiele, lot By ci się wydłużył "na oko" 15sek a waga wzrosła o tą wagę drugiego akumulatorka. Więc to nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam a mam jeszcze takie jedno pytanko tutaj aby nie zakładać nowego tematu czy pakiet Li-pol o pojemności 1800 lub 1500 mah mogę ładować prądem 6 A lub 7 A I jaki by był wtedy czas ładowania takiego pakieciku PS: Problem robienia pakietów rozwiązałem lutując sobie specjalną złączkę tak by z dwóch pakietów 2 s zrobić sobię jeden 4 S Pozdrawiam i proszę o odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 czy pakiet Li-pol o pojemności 1800 lub 1500 mah mogę ładować prądem 6 A lub 7 A I jaki by był wtedy czas ładowania takiego pakieciku Kolego - nie możesz ładować takim prądem!!!!! Chyba, że chcesz spalić mieszkanie... Pakiety Li-pole ładuje sie prądem 1C. Dla twego pakietu 1800mAh 1C to 1,8A, a dla pakietu 1500mAh 1C to 1,5A. 1C to "pojemnosć znamionowa" do ładowania, masze też podaną wielokrotnosc tego C np 10C co oznacza, że możesz rozładowywać pakiet prądem 10 x większym niż pojemnosc pakietu. Poczytaj odpowiednie działy forum zanim doprowadzisz do jakiegoś nieszczęścia :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Witam serdecznie kiedyś założyłem temat i teraz mam jeszcze jedni małe pytanko które pakiety Li-pol mogę ładować prądem 2 razy większym od pojemności pakietu czyli np pakiet 3S o pojemności 1000 mah prądem 2 A a pakiet 1650 mah prądem 3,3 A z jakich firm czy są takie dostępne może być z hobby city. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Witam serdecznie kiedyś założyłem temat i teraz mam jeszcze jedni małe pytanko które pakiety Li-pol mogę ładować prądem 2 razy większym od pojemności pakietu czyli np pakiet 3S o pojemności 1000 mah prądem 2 A a pakiet 1650 mah prądem 3,3 A z jakich firm czy są takie dostępne może być z hobby city. a/ dlaczego chcesz ładować 2C ? b/ patrz na opis danego pakietu - jeżeli można ładować >1C to jest to WYRAŹNIE powiedziane ( oczywiście takie pakiety są droższe przy tej samej pojemności ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A jak na pakietach jest napisane np 15C 25C 30 C oznacza to że mogę je ładować np w przypadku 15C 1,5 C ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A jak na pakietach jest napisane np 15C 25C 30 C oznacza to że mogę je ładować np w przypadku 15C 1,5 C ?? NIE - Na pakietach pisze ile możesz ROZŁADOWYWAĆ Jak na pakiecie np. 2200 mAh pisze - CHARGE 3300 mA to znaczy że możesz takim prądem ładować - jak nic nie pisze to tylko 2200 mA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 ale bezpiecznie to wszystkie pakiety mogę ładować 1C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 ale bezpiecznie to wszystkie pakiety mogę ładować 1C TAK - i czytaj ze zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ale to nie ma sensu, w małych modelach te serwa pobierają tego prądu niewiele, lot By ci się wydłużył "na oko" 15sek a waga wzrosła o tą wagę drugiego akumulatorka. Więc to nie ma sensu. Temat dość stary, jednak nie doczytałem żeby chodziło o mały model Ja nie widzę lepszego zabezpieczenia w postaci oddzielenia napięcia zasilania silnika gdzie występują duże prądy i czasem dochodzi do uszkodzenia ako lub rygla i wyłączenia silnika, a osobnym zasilaniem odbiornika i co za tym idzie utrzymania sterowania modelem. Przy małych modelach jak było pisane jest to tylko powiększenie wagi modelu, ale przy większych modelach, szczególnie szybowcach jest to dodatkowa forma zabezpieczenia i już nie chodzi o długość lotu, ale możliwość sterowania modelem podczas awarii jak wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 "przy większych modelach, szczególnie szybowcach jest to dodatkowa forma zabezpieczenia " Tylko kolego znajdz miejsce w kadłubie na dwa pakiety! kiedy napędowy wypełnia szczelnie kadłub. Do 2 m Starlinga pakiet 4S Li-fe 2300 to juz prawie na siłę upycham a gdze tu jeszcze pakiet do odbiornika .Na dobra sprawę przecież regulator z bec załatwia sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 "przy większych modelach, szczególnie szybowcach jest to dodatkowa forma zabezpieczenia " Tylko kolego znajdz miejsce w kadłubie na dwa pakiety! kiedy napędowy wypełnia szczelnie kadłub. Do 2 m Starlinga pakiet 4S Li-fe 2300 to juz prawie na siłę upycham a gdze tu jeszcze pakiet do odbiornika .Na dobra sprawę przecież regulator z bec załatwia sprawę chodzi pewnie oto ze gdyby regler sie spalil razem z becem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Mam model ASW24 3,5kg do startu i dużo miejsca w kadłubie na 5 takich pakietów dlatego piszę o dużych modelach. Dodatkowo nadmienię, że właśnie z braku akumulatorów, które składam specjalnie do niego wkładam i umacniam żeby nie latały dwa pakiety 3s i takich mogę włożyć jeszcze z 5 więc miejsca mam wiele, bo model jest duży. A tak przy okazji wybacz, ale przy dużym modelu wszędzie upchasz małe 4 paluszki o pojemności 900mA na zasilanie odbiornika. W zupełności starcza mi to na cały dzień latania, a i bec z ryglem potrafi siąść i wtedy płacz jak szukasz modelu po mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 To raczej napisz że chodzi o bardzo duze modele ( makiety ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Instruktor, dla mnie model 2m do 3m to duży model. 3m i więcej to są bardzo duże modele dopiero. Reasumując, myślę że jednak w większości modeli małych ok 1m zmieścisz z powodzeniem 4 małe paluszki do zasilania odbiornika, a wyjątkiem będą modele w których tego nie zrobisz, bo są specyficznie zaprojektowane i rozpiętość jest mniejsza niż 1m. Posiadam Giles 202 o rozpiętości 1m i mam masę miejsca, podobnie w sprzedanym już co prawda FW190 1m rozpiętości z EPP i tam też zmieściłem dodatkowo 4 paluszki, bez wycinania części konstrukcji, a miejsca jak na lekarstwo, F15 z napędem tunelowym o rozpiętości mniejszej niż 75cm i ma dwa takie pakiety po 4 paluszki więc myślę, że miejsca brakować może w wyjątkowych modelach, ale raczej w większości będzie miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.