zuzia2013 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zainspirowany przez Jarka1925, majula7 i mirolka zabrałem się za budowę modelu z kanału NumaVig. Zdecydowałem się na 2 m motoszybowiec. Będzie to mój 3 model do nauki latania. Zbudowałem już Pelikana z ModelArt oraz kupiłem Betę 1400 z Nastic RC. Będę miał co rozbijać na lotnisku. Plany motoszybowca z NumaVig powielone i wycięte, płyty Dial z Castoramy kupione i zabrałem się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Pracę nad motoszybowcem z NumaVig kontynuję. Przymierzyłem elektronikę. Chcę zainstalować taki silnik Silnik bezszczotkowy Redox Brushless BBL 500/950 Botland - Sklep dla robotyków bo taki mam. Czy nie będzie za mocny bo model wg. NumaVig ma ważyć około 250 gram. Nie podoba mi się silnik zamontowany przed wręga, model nie wygląda zbyt "samolotowo". Myślę coś pokombinować i silnik "schować do kadłuba" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Statecznik i ster wysokości wzmocniony listewką sosnową 6 na 3 mm zamiast płaskownika węglowego. Zastanawiam się czy stery i stateczniki nie wzmocnić na obrębach listewkami z balsy. Stateczniki i cały model będą oklejone folią z Napolskimniebie i pomalowane lakierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Próbowałem dziś oklejać model folią z Napolskimniebie. Nie jestem zachwycony tą folią. Postępuję tak jak w filmie instruktarzowym czyli prasuję żelazkiem nastawionym na nylon i efekt jest różny, raz folia "łapie ten dial raz nie łapie". Chyba już lepsza jest zwykła przezroczysta taśma klejąca. No ale trzeba przyznać, że folia ta wagi modelowi nie dodaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zwracam honor foli z Napolskimniebie. Po raz pierwszy miałem do czynienia z tą folią i dlatego nie szło mi oklejanie modelu. Ale dochodzę do wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Mam tę folię i jestem zadowolony?.Jak prasowałem pierwszy raz i położyłem folię na płytkę pianki, to przykleiła mi się do żelaska. Zorientowałem się że warstwa klejąca znajduje się na wierzchniej stronie rolki. Powierzchnia jest idealna jak i zaprasowane podwinięcia na krawędziach elementów. Mam zbudowanego krzyżaka "Reflex" z tej pianki pomalowany kolorowymi markerami. Po zaprasowaniu elementów modelu, kolory są wyrażne i ładnie widoczne./ folia matowa/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Przystąpiłem do budowy skrzydła. Na skrzydło użyłem styropianu z folią aluminiową używanego jako odbicie ciepła od grzejników. Ale coś mi ten śródpłat nie wyszedł, niezbyt dokładnie przeszlifowałem paski w skrzydle i nie ma idealnej powierzchni płata od natarcia do spływu. Będę chyba musiał to poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Prawie Blanik lub Puchatek, taki blaszany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Blacha na skrzydłach zostanie pokryta taśmą klejąca i popryskana lakierem. Kończę też kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zrobiłem jedno ucho skrzydła, ale widzę, że powierzchnia centropławu wyszła nie równo. Pomyślałem wyrównać powierzchnię kładąc milimetrową balsę, na balsę taśmę klejącą i na końcu popryskać lakierem. Skrzydło byłoby wtedy jak z betonu. Czy warto to robić czy zrobić nowy centropław. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Skrzydło zrobiłem nowe z diall 3 mm. Model z pełnym wyposażeniem waży 450 g a więc więcej niż ten z kanału Numa Vig. Dałem większy i cięższy akumulator. Model oklejony taśmą klejącą. Czeka na lepszą pogodę i oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi