Ziggy Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Witam, Koncze budowac Pirata 1/4 scala.Naped elektryczny. Musze zebrać wszystkie fotki i napisze historie tej budowy.
Krzysiek67 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Fajny model, czekamy na więcej fotek, zwłaszcza z budowy i oblot. Tak tylko w kwestii wyjaśnienia, w tytule jest mały błąd, oznaczenie SZD 22 miała Mucha Standard, Pirat to SZD 30.
kwiekjan Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Czekamy na zdjęcia. Bardzo fajny stojak - gdzie kupiony?
Andrzej Klos Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 33 minuty temu, Krzysiek67 napisał: .... Tak tylko w kwestii wyjaśnienia, w tytule jest mały błąd, oznaczenie SZD 22 miała Mucha Standard, Pirat to SZD 30. Oj, Ziggy, Ziggy?
Ziggy Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Witam, Teraz historia tego Pirata. W 1990 zacząłem budowa kadłubu Pirata z planów Toni Slocombe z UK.Szlo to bardzo powoli i za pare lat przenosiłem nie do Queensland i zostawiłem prawie skończony kadłub u mojego przyjaciela w Adelajdzie.On to dokończył i zrobil taki zestaw do samodzielnej budowy. laminatowy kadłub i styropianowe skrzydła. Bardzo dużo ludzi to kupili bo był fajny model do latania. Z tego co pamietam profil był E205. W zeszłym roku Mike przenosi swój Modelflight biznes do nowego hangaru i on znalazł dwa kadłuby tego Pirata i jeden zestaw skrzydeł.Powiedzial mi ze jest teraz time do zakończenia projektu. Pierwszy zestaw dalem mojemu koledze i on bardzo szybko tego Pirata zbudował. Ja musialem zrobic nowe skrzydla i zadzwoniłem to Andrzeja Klosa z Brisbane. On mi doradził jaki zrobić profil. Zrobil obliczenia i dostałem informacje : profil LHK 12-2.5. Andrzej , dziękuję za pomoc. Laser cut zrobiony przez kolega z klubu i rozpocząłem dokończenie projektu Pirata po około 30 latach.Zaplanowalem zainstalowac silnik elektryczny. Pare fotek z początku budowy i oczywiście prawdziwy Pirat kolegi Reya. Jutro ciąg dalszy. 4
robas69 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ziggy, jak zrobiłeś napęd steru wysokości?
Ziggy Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Witam Tak zrobiłem ustawienie wręgi silnika. Bardzo dobry pomysł znalazłem w internecie, było bardzo łatwo ustawić katy nachylenia.Nos ucięty i kołpak dobrze pasuje. Motor jest Hacker A40-10L V4. 1
robas69 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Ziggy, daj link gdzie opisują ten sposób.
Ziggy Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Witam, Ten link jest: Installing an electric motor (FES – Front Electric Sustainer) | RC Glider Builds.webarchive
Ziggy Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Witam, Drugi raz, pierwszy link nie działa. Wpisz w Google search : installing motor in rc glider i poszukaj : lefevere.eu ( troche w dol po prawej stronie )
Ziggy Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Opublikowano 26 Maja 2021 Witam, Budowa Pirata skończona. SG ustawione według obliczeń kolegi Andrzeja. Waga wyszła 5150g. Troche dużo, planowana waga była 4700. Teraz czekam na oblot za pare tygodni. Uzyje systemu bungee. How to bungee launch RC sailplane, review of details - YouTube.webarchive 3
robas69 Opublikowano 26 Maja 2021 Opublikowano 26 Maja 2021 Zbyszek, masz zdjęcie rozwiązania napędu steru wysokosci?
Ziggy Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Opublikowano 27 Maja 2021 Witam, Robert servo w sterze wysokości umieściłem w stateczniku.To jest KST HS08A. 8 mm grubości i waga 11 gramów. W stateczniku pionowym wkleiłem wtyczkę do polaczenia.
Ziggy Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Witam, Dzisiaj oblot Pirata. Jest to pierwsze latanie u nas w klubie pod koniec zimy. Sloneczny dzień trawa jest zielona, w lecie bardzo szybko zamienia się w wyschnięte klepisko. Start przy użyciu bungee. Wykonane 3 loty. Podsumowanie : osiągnięcia niewiarygodne !!!.Nie wiem jakie jest LD ale model lata i nie traci wysokości Najlepsza prędkość to jest 43 km/h, termika 36 km/h. SG ustawiłem tak jak Andrzej obliczył wraz z kontami ustawienia szkrzydla i statecznika poziomego. Nie trzeba było nic trymowac. Model lata sam be dotykania drążków. Lądowanie bardzo łatwe, hamulce muszą być otwarte to końca i trochę drążka do przodu.Traci wysokość i nie przyspiesza. Zupełna rewelacja. Latał mój kolega i był zachwycony jak te skrzydła działają.To jest naprawdę model do rozpoczęcia latania GPS triangle. Jeszcze raz dziękuje Andrzejowi z Brisbane za projekt skrzydeł i wszystkie obliczenia. Wspaniała praca. Wysylam mu flaszkę Whiskey OBAN 14 lat - on ja najbardziej lubi. IMG_4773.MOV 3
Andrzej Klos Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 I w ten sposob kilka wirtualnych wykresow zamienilo sie w butelke mojego ulubionego Whisky! Cuda Panie mozna zrobic dzieki tym komputerom! 1 1
tytan12 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Panie,jaki to komputer i jaki to system,no to zdrówko,pozdrówko.
Rekomendowane odpowiedzi