Krzysztof7501 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Chcę oprócz lotek zastosować dodatkowo ster wysokości, aby wykorzystać funkcję LAND (rys. 5) jako hamulec. Wariant 1 (3 serwa) – prostszy, albo wariant 2 (4 serwa) – lepszy aerodynamicznie, ale wymagający więcej miksowania. W wariancie 2 ogólnie wszystko działa, ale nie mogę przeskoczyć jednego problemu: przy włączeniu LAND nie działa funkcja E→F (sprzężenie wysokości z lotkami – rys. 4 ). Pracuje tylko wysokość. Jeżeli razem z wysokością nie pracują lotki – w celu zachowania takiej samej skuteczności dobrze byłoby zwiększyć wychylenia wysokości, ale nie znalazłem takiej opcji, żeby były różne EPA przy włączonym i wyłączonym LAND. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Krzysztofie, wieczorem jak będę w domu zajrzę do instrukcji i do swojego nadajnika, może będę mógł w jakiś sposób pomóc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Rozumiem, że do tego wykorzystujesz możliwość własnego miksu - masz takie dwie możliwości czy korzystasz z tych "fabrycznych" możliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Z tych fabrycznych, przedstawionych na obrazku. A da się coś więcej zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Masz możliwość zaprogramowania dwóch własnych miksów. Ja tego nie robiłem bo nie potrzebowałem ale instrukcja opisuje to. Wkleję skan instrukcji . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Mam taką, fabryczną instrukcję i nic tam nie ma o własnych miksach. Jeżeli masz inną - podeślij proszę. Wystarczą strony tylko z tymi ustawieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 6 godzin temu, Krzysztof7501 napisał: przy włączeniu LAND nie działa funkcja E→F (sprzężenie wysokości z lotkami – rys. 4 ). Pracuje tylko wysokość. Patrzyłem w instrukcji: funkcja LAND wychyla jednocześnie klapy i ster wysokości - więc lotki nie będą wychylane; Ewentualnie możesz spróbować z mix-em CROW Mam taką samą instrukcję: zobacz str.34 - PMX1,PMX2- programowalne miksery 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Dzięki. Rzeczywiście przeoczyłem PMX. Muszę to spokojnie przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Wielkie dzięki. Przy użyciu PMX 1 lotki pracują z wysokością również po włączeniu LAND. Jeszcze muszę dokładnie dopracować wszystkie ustawienia, ale chyba najlepsze efekty są przy ustawieniu MAS 1 - SLV 6. Lotki wychylają się wprawdzie o trochę większy kąt niż wysokość i nie wiem, czy uda się to wyrównać, ale nawet jeżeli nie, to chyba nie będzie to przeszkadzać. Ostatecznie trzeba będzie to sprawdzić w locie, bo na razie próbowałem tylko na serwach niezamontowanych w modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Tak trzymaj ?. Testowanie w locie zweryfikuje Ci ustawienia. Będziesz Pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 No i na początek ustawiaj mniejsze wartości procentowe. Jak kiedyś, kiedyś w moim Vicomte - który bardzo leniwie wykonywał beczki - dodałem mikser lotek i steru kierunku trochę więcej niż podawała instrukcja to bałem się cokolwiek robić w locie taki zrobił się szybko reagujący ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgadza się. Dotyczy to głównie ustawień stałych, bo funkcje włączane/wyłączane jak LAND można bezpiecznie testować na dużych wysokościach i w razie złych ustawień wyłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi