Jarek1925 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Witam Moja Iskra również doczekała się kreta. Zbyt mało ją rozpędziłem przg wyrzucie wobec czego przewaliła się na skrzydło. Uszkodzenia dzięki piance EPP nie duże. Po 1h była już sprawna. Grunt to pozbierać wszystkie kawałki. na szczęście był to model budowany a nie kupiony więc jej remont był szybki i prosty. Wiedziałem po prostu jak jest zrobiona i jak idą węgle itd. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Nawet wyglada lepiej po kraksie niz przed ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Jakie właściwości ma ta pianka EPP ? W porównaniu do styropianu z Castoramy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Atomizer napisał: Jakie właściwości ma ta pianka EPP ? W porównaniu do styropianu z Castoramy... Wspólna cecha to to że jest biała i zrobiona z kulek. Na tym kończymy podobieństwa. A teraz różnice. Po pierwsze jest elastyczna. Styropianu nie wygniesz 90° a EPP tak. Więc model z EPP przeżyje znacznie więcej od styropianowego. Po drugie nie odpadają kulki. Wszystko jest sztywno zbite i sklejone. Po trzecie kleisz czym chcesz. EPP w odróżnieniu do styropianu jest obojętnie chemicznie. Nie topią go żadne kleje i farby. No i po czwarte jak jesteśmy przy farbach to malujesz wszystkim. Nie boisz się że rozpuści się od na przykład nitro. Jedyna wada to dostępność i cena. Styropian jest znacznie tańszy. 2 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Nawet wyglada lepiej po kraksie niz przed ? Z tym też się zgodzę. Podmalowałem i poprawiłem parę rzeczy których nie mogłem wcześniej. Więc kret na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 OK, dzięki ... nie miałem jeszcze styczności z tym materiałem ale chętnie bym kupił, jak wiesz gdzie lub ktoś z forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 10 minut temu, Atomizer napisał: OK, dzięki ... nie miałem jeszcze styczności z tym materiałem ale chętnie bym kupił, jak wiesz gdzie lub ktoś z forum... Na modelemax zobacz. Mają w płytach. Ja byłem zadowolony. Kleisz klejem cyjanoakrylowym (coś jak kropelka tylko dużo tańszy) a wzmacniasz prętami węglowymi. Przepatrz modele ESA. Wszystkie prawie są z tej pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 7 minut temu, Jarek1925 napisał: Na modelemax zobacz. Mają w płytach. Ja byłem zadowolony. Kleisz klejem cyjanoakrylowym (coś jak kropelka tylko dużo tańszy) a wzmacniasz prętami węglowymi. Przepatrz modele ESA. Wszystkie prawie są z tej pianki. Ostatnio tam kupiłem dwa opakowania pianek vector graupner 1,5 i 2,5mm. ale to całkiem inny materiał, tez elastyczny i dość mocny na rozrywanie, ale jak sprawdzałem jak dobrze się złapie to rwie się jak papier... nie wiem od czego to zależy Ale cena konkretna ! a pianki małe formaty... A w porównaniu do płyty XPS ? mam kilka płyt , lepsza jest ta pianka EPP..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 10 godzin temu, Atomizer napisał: Ostatnio tam kupiłem dwa opakowania pianek vector graupner 1,5 i 2,5mm. ale to całkiem inny materiał, tez elastyczny i dość mocny na rozrywanie, ale jak sprawdzałem jak dobrze się złapie to rwie się jak papier... nie wiem od czego to zależy Ale cena konkretna ! a pianki małe formaty... A w porównaniu do płyty XPS ? mam kilka płyt , lepsza jest ta pianka EPP..? XPS używam z Castoramy, firma Diall, służy do izolacji cieplnej ścian. Zbudowałem z niego Grummana którego można zobaczyć w modelach wielosilnikowych. Ogólnie uważam że jeśli model ma być pancerniejszy to brałbym EPP zdecydowanie. Ono się nie łamie a jak już to musi być naprawdę bardzo silne uderzenie. Na przykład w czasie jednego z lotów testowych Iskry zahaczyła ona o ziemię, wytraciła prędkość, zrobiła "gwiazdę". Zadarła o ziemię ogonem, końcówkami skrzydeł oraz dziobem. I z tego wszystkiego ucierpiało jedynie jedno koło. Z XPS już raczej pożegnałbym się z modelem. Miałem Bielika M346 z XPS, skończył po 2 lotach. Kadłub pękł na pół. Iskrę wystarczyło aby gąbką przeczyścić i dalej mogła latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 OK. To nic innego tylko kupię na próbę kilka formatek EPP i zapoznam się z tym materiałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 11 minut temu, Atomizer napisał: OK. To nic innego tylko kupię na próbę kilka formatek EPP i zapoznam się z tym materiałem... To zbudowania modelu z EPP potrzebujesz pianki EPP, ostrego nożyka, kleju CA i koniecznie pręty/płaskowniki węglowe. Około 1mm średnicy. Tutaj masz relację z budowy Tomaszy. Takich prostych modeli piankowych. Możesz podpatrzeć jak pracuje się z tym tworzywem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi