Skocz do zawartości

Arduino/Raspberry pi jako nadajnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, mam pytanie czy jest możliwe aby połączyć arduino/raspberry pi z na przykład takim odbiornikiem: https://avifly.pl/pl/aparatury-rc/flysky-fs-ia6b-odbiornik-6ch---telemetria?gclid=CjwKCAjwg4-EBhBwEiwAzYAlsvHBBjXiUKnzyL7u8GJQPlQO2tnEDsOUqr1LAQhCYTyPJr2mCzxrdhoCWIkQAvD_BwE

Jeżeli tak to czego potrzebuje oprócz płytek i jak to mniej więcej zrobić. Jeśli nie da się tego zrealizować przy użyciu tych płytek to czy ma ktoś pomysł jak to zrobić? Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

Opublikowano

Tak. Da się to zrobić. Potrzebny będzie jeszcze moduł nadawczy który gada w systemie rozumianym przez odbiornik - np Jumper 4in1.

Ale jeżeli zadajesz tego typu pytanie (bez podania co już wiesz,  co masz, co chcesz osiągnąć) to znaczy że chyba nie bedziesz w stanie tego ogarnąć. A nas wciągniesz w bezsensowne pisanie poradnika.

W internetach jest bardzo dużo o sterowaniu RC za pomocą arduino i rpi. Niekoniecznie z wykorzystaniem tego konkretnego odbiornika (nie wiadomo akurat dlaczego ten konkretny wybrałeś skoro jest tyle innych alternatyw) ale jednak.

Napisz trochę więcej -bo na razie to kiepsko debiutujesz na tym forum.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź. Już się poprawiam, chciałbym spróbować zbudować drona który byłby sterowany przy użyciu gestów. Wymyśliłem sobie żeby do tego użyć np. Arduino wraz z akcelerometrem. Póki co zbieram informacje ale nie mogłem nigdzie trafić na połączenie pomiędzy odbiornikiem a arduino udało mi się co najwyżej znaleźć sterowanie arduin-em przy użyciu RC. Raz jeszcze dziękuje za szybką i konkretna odpowiedź spróbuje zrobić z niej jak najlepszy użytek?

Opublikowano

Paweł Spychalski zrobił taki kontroler.  Jego projekt jest gdzieś tam dostępny. Wystarczy poszukać tym razem na YouTube a nie Google:)

Dokładnie w oparciu o arduino i akcelerometr.

Ale sygnał wysyła chyba innym modułem- niekoniecznie dedykowanymym do RC, bo drony do kontrolera lotu obecnie akceptują złącze sbus - czyli troche bardziej zaawansowana wersja pojedynczych sygnałów z każdego serwa oddzielnie.

Opublikowano

Chyba znalazłem, masz na myśli to? 

Na pewno skorzystam, czy w wolnej chwili mógłbyś podesłać jakiś link odnośnie sterowania RC używając arduino bo chyba nie umiem w internety ale nie potrafię nic znaleźć konkretnego oczywiście jeśli masz czas i ochotę ? Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi ?

Opublikowano

Tu nie ma wielkiego zagadnienia.

Modul nadawczy akceptuje na wejsciu sygnał PPM. Wyplucie tego z arduino jest banalnie proste (przy uzyciu biblioteki PPM).

Czyli do arduino wchodzi sygnal z akcelerometrów, arduino to mieli (mapuje na odpowiednie kanaly) i wypluwa sygnal PPM do modułu. Moduł wysyła to do odbiornika, odbiornik dekoduje ponownie na PPM i po przewodzie wysyła do kontrolera lotu, który robi magię w postaci utrzymywania drona w zawisie i wykonywania poleceń otrzymanych z nadajnika RC/arduino.

Opublikowano

No jak wybrałeś odbiornik to tak. Ale sygnał PPm to sygnał cyfrowy - mozesz wysłać go czymkolwiek. Nawet po wifi. Są moduły Lora, eleres, rc - do wyboru do koloru - zależnie od wymagań co do jakości tego połączenia i zasięgu. Musisz sie tylko zdecydować.

Opublikowano

Może być. Czemu akurat ten moduł? 

Musisz zagłębić się w dokumentację i instrukcję obsługi tego modułu i jak się je paruje. 

Opublikowano

Wygląda, że to jest taki "przedłużacz" transmisji szeregowej - nie jest to odbiornik modelarski, przesyłający PPM, który można podpiąć bezpośrednio do FC. Pewnie trzeba by po stronie FC oprogramować dodatkowo jakiś protokół transmisji szeregowej.

Szukaj raczej modelarskiego modułu nadawczego i odbiorczego - przez nie przekażesz PPM z arduino.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.