tomal Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam wszystkich. Mam pytanie czy ktoś może użytkuje pakiety Zippy z serii Flightmax? np. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6293 Chciałbym prosić o opinie o ich na ich temat. Jak trzymają pojemność poszczególne cele - tzn. różnice napięć przy wyładowywaniu, oraz czy puchną? Właśnie zastanawiam się nad dokupieniem „ze średniej półki” zapasowego pakietu i wybieram pomiędzy Zippy Flightmax i Wow-Rc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Mirek (Leda_g) robil testy takiego pakietu (2200/30C chyba) i wyszlo ze oddje 60A spokojnie... zrob szukaj. Kolega zakupil jeden taki wlasnie 2200/30C to twinstara... jak potestujemy to mozemy cos dopisac (lub on sam dopisze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toobiz Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja mam identyczny pakiet; kupiłem niedawno wraz z ładowarką Turnigy Accucell-6, ale jeszcze na nim nie latałem. Po pierwszym rozładowaniu i naładowaniu przyjął 1916mAh, a przy rozładowaniu 1541mAh. Podobno po kilku cyklach ma być lepiej... Nie wiem tylko dlaczego przy rozładowywaniu jedno ogniwo "zatrzymuje się" przy napięciu ok. 3,71V i nie spada niżej, podczas gdy dwa pozostałe spadają poniżej 3V; przy ładowaniu z balancerem napięcia wyrównują się i po naładowaniu każde ogniwo ma po 4,2V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomal Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Raffik i toobiz dziękuje za informacje. Toobiz to co piszesz o różnicy napięć na poszczególnych ogniwach (jednym) to nie dobrze wróży pakietowi. Świadczy to o dużej różnicy pojemności poszczególnych ogniw. Widać słaba jest ich selekcja podczas pakietowania u producenta. Aby pakietu nie zajechać trzeba pamiętać aby podczas lotów monitorować napięcia na poszczególnych celach, a nie wartość całego pakietu. Ale o tym były już inne tematy. W poniedziałek zamówiłem ten pakiet. Jak przyjdzie to podzielę się wrażeniami. Dla przykładu powiem że maksymalne różnice napięć przy wyładowaniu pakietów mam następujące dla następujących marek: POLYQEST (2200mAh 3S) - 0,10V FLIGHTPOWER (1500mAh 2S) - 0,20-0,25V WOW-RC (1800mAh 3S) - 0,25V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomal Opublikowano 24 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Toobiz, a powiedz mi czy ten twój pakiet wygląda identycznie jak na zdjęciu w sklepie, czy jest jak inne pakiety zippy bez naklejek - tylko nadruki? Jestem ciekaw. Swój pakiet będę miał dopiero za tydzień, albo dłużej. Teraz jest nowy Rok w HK i poczta nie pracuje do 29.01.09. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toobiz Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 No właśnie nie wygląda tak jak na zdjęciu w sklepie :/ Nie ma żadnej naklejki, jest jedynie nadruk; ale rozmiar, waga i parametry się zgadzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 te naklejki jak teraz (niebieskie) sa od niedawna. jak macie bez naklejek, tylko nadruk to macie z poprzedniej dostawy po prostu spokojna wasza rozczochrana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Przeciez na Hobbycity masz opinie.Sporo ludzi z epheli na nich smiga i chwalą. Ja kupuje cztery 3s 2200.Za te pieniadze to smiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomal Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 kogutos: Przeciez na Hobbycity masz opinie. Ale chyba zapytać można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Odświeżam temat i ponawiam pytanie - jak sprawują się Flightmaxy w dłuższej perspektywie czasu? Co do opinii w UH, to są one najczęściej pisane niedługo po zakupie, pod wpływem chwili, dlatego biorę pewną poprawkę na ich miarodajność. Np. pakiety Polyquest, których używam miały sporo nieprzychylnych opinii, a ja moje egzemplarze katuję od roku rozładowując do ostatniego elektronu i ładując 1,5-2C - i mają się dobrze poza tym, że straciły niecałe 10% początkowej pojemności. Wracając do Flighmaxów - pakiety są trochę lżejsze od innych podobnej pojemności i sporo mniejsze. Czy rzeczywiście trzymają deklarowane parametry? Czy technika tak leci do przodu, że udaje się zwiększać upakowanie energii zmniejszając cenę? Jak wygląda utrata parametrów w czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Witam Też byłbym zainteresowany opiniami o tych pakietach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Pisałem już w innym identycznym temacie, ten typ ogniw pojawił się niedawno, ze starymi Zippami mam dobre doświadczenia, więc zakupiłem dwa Flightmaxy 2200mAh, również ze względu na ich rozmiar. Przyszły z równiutkim stanem cel 3.8V. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7641&Product_Name=ZIPPY_Flightmax_2200mAh_3S1P_25C__(X-Thin) Z tych dwu na razie eksploatuję jeden, a drugi cały czas trzyma fabryczne parametry. Ten używany lata w Blizzardzie, dzisiaj po kilkunastokrotnym ładowaniu mogę stwierdzić, że pakiety działają bez zarzutu. Podczas pracy nie zmienia się ich charakterystyka prądowa, regulator mam ustawiony na łagodne odcięcie i jak pojawiają się pierwsze oznaki zwolnienia silnika to w pakiet wchodzi wówczas ponad 2100mAh, a po rozładowaniu jedna cela wskazuje większy spadek napięcia o 0.1V względem dwu pozostałych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Andych, dzięki za info! Szkoda, że inni nie chcą napisać o swoich doświadczeniach, bo nie wierzę że nikt inny tych pakietów nie używa. Nic to. Nabyłem trochę różnych pakietów tej marki i po pierwszych cyklach mogę jedynie stwierdzić, że faktycznie mają deklarowane pojemności, a przede wszystkim przy obciążaniu prądami bliskimi maksymalnych zbytnio się nie grzeją. Dobry znak, choć nie przesądza o żywotności pakietu. Jak nie zapomnę, to napiszę za jakiś czas o wrażeniach z eksploatacji i nie obrażę się, jak w międzyczasie pojawią się tu kolejne wpisy innych użytkowników . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Mam w sumie 4 pakiety: 3 szt. 1000 3S 25C oraz 5S 3000 20C. Na razie mają po kilka lotów więc trudno cokolwiek powiedzieć o trwałości. Jednak jak na razie jestem pod wrażeniem :shock: Wszystkie pakiety mają deklarowaną pojemność, pakiet 5S sprawdzony przy maksymalnym prądzie (ok. 60A) i widać, że jest bardzo twardy. Można spokojnie przyjąć, że wydajność prądowa nie jest zawyżona. Mniejsze pakiety przy maks. prądach ok. 15A również bez problemów. Po lotach napięcia na celach w pakietach różnią się setnymi wolta. Ostatnio również kolega latał na takich pakietach 3S 2200 i opinie po teście bardzo dobre. Generalnie jak dla mnie bardzo dobry stosunek cena/jakość, zobaczymy jak się będą spisywać w dalszej eksploatacji. Miałem różne pakiety i te w porównaniu jak na razie wypadają na tyle dobrze, że idzie już do mnie drugi pakiecik 5S 3000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stawoj Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Witam serdecznie Tak na początku stycznia 2009 zakupiłem dwa pakiety Flightmax 2200 4S 20 C. Użyte dosłownie z 4 razy. Pierwsze co zobaczyłem to to, że w obydwóch pakietach były spore różnice na każdych celach sięgające 0,4 V. Z reguły jak kupowałem inne pakiety w większości cele były niemalże identyczne. Wracając do pakietów z tematu to jednego właśnie utylizuje, spuchł po drugim lataniu, daje się ładować ale to max 2 min latania. Drugi wydaje sie bez zarzutów. Może po prostu mi się wyjątkowo tak trafiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toobiz Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Przelatałem na ZIPPY Flightmax 1800mAh 3s 20c wakacje, więc mogę już coś powiedzieć. Otóż uważam, że sprawują się bardzo dobrze. Żadne z ogniw nie rozjeżdża się i akumulator trzyma deklarowaną pojemność. Zazwyczaj ląduję, gdy czuję, że samolot zaczyna tracić moc, ale jeszcze trochę energii ma i po naładowaniu mieści się w nim ok 1500-1600mAh, czyli wykorzystuję ok 80% energii. Dodam też, że nieźle skatowałem swój akumulator, tzn. jest on umieszczony z przodu kadłuba i zaliczył już kilkanaście kretów, powyginał się trochę ale nie wystąpiły żadne objawy typu puchnięcie, utrata parametrów, wybuch, czy dymienie. Naprawdę polecam i chyba sam sobie jeszcze dokupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Witam Też sobie chwalę te akumulatory a dość tanio można je kupić TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toobiz Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 WitamTeż sobie chwalę te akumulatory a dość tanio można je kupić TUTAJ O kurcze, tego sklepu jeszcze nie widziałem. Ceny rzeczywiście są znośne. Wygląda to tak, jakby wszystko w hobbyking.com zamawiali i sprzedawali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Jakie macie doswiadczenia z ladowaniem pakietów prądem 2C? Na obudowie pisze o ladowaniu 1C, strona Hobbyking podaje 2C. Jestem z tego 'gupi' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Kupilem 4 szt 1000mAh, 11.1V jakies 3 miesiace temu. 2 sa juz w koszu. A traktowane byly bardzo porzadnie - ladowne 0.5A, z balancerem, rozladowywane 15A w porywach. Wiecej nie kupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.