Kropka Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Pytanko dla modelarza z wiedzą w temacie związanym z zasilaniem elektrycznym. Potrzebuję wymienić akumulatorek CGL3032 w przenośnym komputerze. Ponieważ jest to komputer historyczny, nie dziwota że wymiotło takie akumulatorki z rynku. Przyszło mi do głowy, że może pokusić się o kupno innych modeli akumulatorków Li-ion 3,7V i połączyć je z układem elektronicznym w sposób kombinowany. No i tu pytanie do osoby, która znałaby się na tematach związanych z zasilaniem.Płytka PCB z mojego laptopa, wygląda następująco: Czy pod względem elektrycznym, można by wykorzystać jakiś inny akumulator, na przykład jeden z poniższych: Wygodniej byłoby zastosować opcję drugą, bo można by odciąć wtyczkę i kabelki sterczące z akumulatorka przylutować do płytki PCB z laptopa. W przypadku pierwszej opcji, mogłabym wykombinować jakiś zacisk na baterii, który przytrzymywałby na niej blaszki do przylutowania na płytkę PCB (wiem że dotykanie lutownicą baterii to zły pomysł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Eee... nie jest tak źle. https://www.ebay.pl/itm/CGL-3032-3-7V-LIR3032-VDY2-Rechargeable-Battery-tagged-cells-pins-PCB-Mount-/291519277530 https://pl.aliexpress.com/item/4000111349256.html Jeszcze było coś do laptopów IBM/Lenovo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Agnieszko myśle ze w sklepie-servisie komputerowym coś poradzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nastin Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Oj jej co za archaiczne rozwiązanie ale ok widzę że to stare jabłko. Kiedyś to było w tme. Najlepiej przerobić na wymienne gniazdo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi