Skocz do zawartości

akumulatorek (bateria ładowana) zamiana na inny model

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko dla modelarza z wiedzą w temacie związanym z zasilaniem elektrycznym.
Potrzebuję wymienić akumulatorek CGL3032 w przenośnym komputerze. Ponieważ jest to komputer historyczny, nie dziwota że wymiotło takie akumulatorki z rynku.
Przyszło mi do głowy, że może pokusić się o kupno innych modeli akumulatorków Li-ion 3,7V i połączyć je z układem elektronicznym w sposób kombinowany.

No i tu pytanie do osoby, która znałaby się na tematach związanych z zasilaniem.
Płytka PCB z mojego laptopa, wygląda następująco:

Screenshot-2021-05-09-at-23_26_38.thumb.jpg.adcf2ec27b05b9b539703778c69a9459.jpg

Czy pod względem elektrycznym, można by wykorzystać jakiś inny akumulator, na przykład jeden z poniższych:

Untitled-1.thumb.jpg.811aedd1921d9e8ec22dab1bc7d33a70.jpg

Wygodniej byłoby zastosować opcję drugą, bo można by odciąć wtyczkę i kabelki sterczące z akumulatorka przylutować do płytki PCB z laptopa.
W przypadku pierwszej opcji, mogłabym wykombinować jakiś zacisk na baterii, który przytrzymywałby na niej blaszki do przylutowania na płytkę PCB (wiem że dotykanie lutownicą baterii to zły pomysł).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Oj jej co za archaiczne rozwiązanie ale ok widzę że to stare  jabłko.

Kiedyś to było w tme.

Najlepiej przerobić na wymienne gniazdo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.