FockeWulf Opublikowano 19 Maja 2021 Opublikowano 19 Maja 2021 W wątku Bubble dancer: wyszło, że elektroszybowiec EON-600 wykonany na podstawie planów zamieszczonych w niemieckim FMT (2001 rok) ma dość przestarzały profil i bardziej przypomina latawiec. Jak to wskazał @Patryk Sokol "Z tym profilem to masz bardziej spadochron niż szybowiec. Powoli do przodu, powoli w dół...". Potwierdzam, model zachowuje się w powietrzu jakby mu "paliwa" zabrakło. Żadnej zabawy, poza budowaniem. Tak się składa, że Jonas Kessler zbudował kolejne modele na łamach FMT, w tym NEO (FMT 2/2017 i 3/2017) w których zastosował już nowszy profil "podobny do" AG35. Jako że modele są bliźniacze i skrzydła z NEO pasują do EON, postanowiłem zakupić kompletny zestaw do budowy skrzydła i pobawić się trochę balsą zanim zabiorę się za MX, który już leży od któregoś tam sylwestra do złożenia ? Korespondencja z autorem bardzo przyjemna, podesłał opis budowy oraz plany do wydruku jak i kompletny zestaw, tj. nie tylko powycinane formatki, ale także listewki, bagnety węglowe, śrubki, trójkątne listwy balsowe etc. Rozpiętość: 2250 mm, dodatkowo w centropłacie wysuwany hamulec. W trzy dni budowy powstał stan surowy, obecnie czeka na oklejenie. Zapraszam na krótką relację. Uprzedzając - nie posiadam aktualnie deski modelarskiej, w którą mógłbym wbijać szpilki. Poradziłem sobie taśmą malarską i odważnikami, w zupełności wystarczyło. Kleiłem klejami Patex Express, CA oraz żywicą (łącznik skrzydeł). Budowa się już praktycznie zakończyła, ale mam ochotę na więcej - kontakt z drewnem to jednak przyjemna sprawa... Zestaw przedstawia się następująco (dość skromnie): Po wycięciu z formatek wygląda tak: Jest 5 arkuszy planów, z czego dwa przypadają na skrzydła. Przystępujemy do montażu: Brak deski montażowej, to trzeba sobie radzić odważnikami: Niezastąpione szpilki montażowe oraz folia na planie, co by się nic nie posklejało Pod natarcie podłożona listwa spływu w miejscu wskazanym na planie aby ładnie dokleić keson w części natarcia. Klejenie kesonu - wszystko na Patex Express Podobnie na kolejnych elementach skrzydła Łączniki centropłatu z uszami Ustalenie prawidłowego wzniosu Skrzydło w całości (tu jeszcze bez końcówek) I na koniec ważenie - wyszło równo: Praca przyjemna, poszło dość szybko, ale to dobrze, bo szkoda na ten projekt poświęcać więcej czasu. Zestaw przemyślany, łącznie z szablonami kątów podgięcia skrzydeł (podwójny wznios). Pozostało zamontować serwo hamulca oraz okleić folią. Kadłub i reszta już czekają na nowe skrzydła. Jak by ktoś reflektował na zestaw, można zamówić bezpośrednio u autora (http://kessler-modellbau.de/neo/) przy czym jest jeszcze większy ATOM z usterzeniem typu "V" (http://kessler-modellbau.de/aton/). 2
FockeWulf Opublikowano 29 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2021 Skrzydła oczywiście oklejone oraz ulotnione, nie było tylko czasu wstawić relacji. Przycinamy folię do wymiaru skrzydła - jeden fragment przejdzie przez krawędź spływu i obejmie część ażurowaną. Udało się owinąć i wstępnie naprężyć folię bez żadnych zmarszczek. Oklejam kesony - pomocna w ułożeniu i wstępnym naprężeniu okazuje się taśma papierowa, z której chętnie korzystam Oznaczenie modelu konstruuję przerysowując litery ze starego skrzydła - było EON jest NEO ;-) Oraz wycinam litery w foli i przenoszę na skrzydło Efekt końcowy I po wstępnym zmontowaniu centropłata celem ustalenia położenia skrzydła. Skrzydła jeszcze bez serwa hamulca/spoilera - nie dysponowałem 9 mm. I na lotnisku oblot: Model lata wyśmienicie, trzyma się dobrze powietrza, mimo braku lotek bardzo sprawnie reaguje na kierunek i jest dość zwrotny. Na jednym pakiecie spokojnie można wylatać 30 min jak nie więcej. Będę jeszcze porównywał właściwości lotne w stosunku do poprzednich skrzydeł, niemniej już zauważyłem, że model śmielej idzie pod wiatr, ma większą prędkość postępową - słowem - nie jest takim latawcem jak poprzednio. Model oczywiście czysto rekreacyjny, ale mogę polecić z czystym sumieniem. Duża frajda ze składania, wszystko do siebie pasuje. Aktualnie założyłem serwo hamulca / spoilera zamontowanego w centropłacie oraz czekam na wiosnę. Polatam trochę to będę mógł coś więcej powiedzieć. Szkoda że kadłub nie jest oklejony na szaro - model by wyglądał bardziej na czasie ;-) 2
young Opublikowano 29 Grudnia 2021 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Fajnie to wyszło. Duży model za relatywnie małe koszty. Nich służy . Jak kiedyś zrobisz film to wrzuć go na forum . 30 min wystarczy by kark od patrzenia w górę zdrętwiał
FockeWulf Opublikowano 29 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgadza się ? Model chyba dał mi większą frajdę w budowaniu, niż da w lataniu. Wolę już coś cięższego i konkretniejszego, niemniej przyjemnie było pracować przy nim i patrzeć jak lata. Jak będę miał nagranie to wrzucę, przy czym niewiele będzie widać. Silnik wyrywa model do góry w kilka sekund. Problem jedynie mam z zadzieraniem (nieprawidłowe kąty silnika), ale chyba już nie będę kombinował z podkładkami tylko z mikserem sparowanym z drążkiem gazu.
Rekomendowane odpowiedzi