Patryk Sokol Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam! Dzisiaj po oczekiwaniu trwającym równym 78 dni, ludziska z Orange'a łaskawie pofatygowali się i podłączyli mi internet. Abstrahując od czasu oczekiwania, to cieszę się że w końcu nie jestem skazany na stukanie postów na telefonie komórkowym. I wszystko ładnie i pięknie, ale mój router się gubi. Wygląda to tak, że łapie połączenie, trzyma przez maks minutę, a później się rozłącza i znowu od początku. Przeglądać internetu tak się zdecydowanie nie da... Mój router to Pentagram Cerberus P6331-4R, a komunikat o błędzie wygląda tak: 1/1/2000 0:14:28> ppp_ready: ch:80505df4, iface:8044e7d4 1/1/2000 0:14:28> SNMP TRAP 3: link up 1/1/2000 0:14:28> Accept() fail 1/1/2000 0:14:28> Accept() fail 1/1/2000 0:14:55> SNMP TRAP 2: link down 1/1/2000 0:14:55> MPOA Link Down 1/1/2000 0:14:55> mpoaChannDown: ch<0> null iface 1/1/2000 0:14:56> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=804bb030 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 rozumiem ze mówimy tu o neostradzie ? na porczatek twardy reset ruterka i ponowny konfig. poblem na łączach (moze zawilgocona szafa) problem na centrali tepsy ! czadzi router ! pozyć modem od kogoś innego i sprawdź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Internet na modemie który dostałem wraz z umową działa... Więc to chyba problem routera. Reset ustawień też już robiłem, niemniej jeszcze dwa miesiące temu to działało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 tak to juz jest dziś działa a juto nie ! moze zrób mu upgrade firmware-a ! kup nowy teraz to koszt rzędu 50zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 tak to juz jest dziś działa a juto nie ! moze zrób mu upgrade firmware-a ! kup nowy teraz to koszt rzędu 50zł Firmware'a się zrobi, a z kupowaniem nowego poczekam... Ma ktoś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Może była jakaś zmiana w instalacji tel. w domu, jakiś dodatkowy telefon, kilkanascie metrów przewodu. Cżesto żle zrobiona instalacja domowa potrafi o kilka decybeli zmniejszyć sygnał. Router wyrażnie ci się resetuje bo ma niski poziom sygnału do szumu. Powinieneś mieć na nim test - jeżeli jest poniżej 13dB to masz za niski sygnał. Sprawdzić sygnał po odłączeniu wszystkich dodatkowych tel. i przewodów a router podpiąć najbliżej przyłącza tel. EDIT Szukaj takiego określenia "Downstream" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 A filtry na tel. pozakładane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Pierwsze odwilże przyszly. U mnie trzeba bylo wymieniac kilka glownych linkow skretkowych bo sie pakiety gubily. Tepsowe kable tez moga byc zawilgocone. Zglos do dostawcy ze rozlacza - to nic nie kosztuje, sprawdzą linie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Łącza im się posypały i dzisiaj właśnie wymienili, więc to nie to. Sygnał na downstremie to 24.5dB, więc chyba sporo... Sytuacja wciąż ta sama, czyli modem działa, a router to rozłącza, się to podłącza i nic z tego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Sam sobie dałeś odpowiedź, router niesprawny. Cerberus o ile kupiony w legalnych kanałach dystrybucyjnych ma gwarancję Door To Door, skorzystaj z niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja dodam ze po paru wpadkach z cerberusami zrezygnowalem z nich pomimo 5-cio letniej gwarancji... Jednak Linksys... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja tam preferuje D-link'a. Z linksys'em miałem same kłopoty padały bez żadnej przyczyny czy objawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 A ja sie juz zdazylem na wszystkim przejechac Sa dobre, lepsze, lepsiejsze i - dzialajace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 ostatnio instalowałem cyberusa u kolegi na starej linii telefonicznej i też nie poszło. Dokładnie taki sam objaw, łączy się za moment zrywa. Kupił D-linka sam go skonfigurował i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 d-link to jedna z najlepszych firm w dziedzinie routerów. Kiedys posiadałem D-linka no ale przeszłem teraz na Wi-Fi i mam NetGeara WGR614 v6 54Mbps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 z routerami NetGeara mam złe wspomnienia, jeśli chodzi o edycje LAN, bardzo dużo widziałem uwalonych w ten sposób że blokowały sieć za WAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 d-link to jedna z najlepszych firm w dziedzinie routerów. Kiedys posiadałem D-linka no ale przeszłem teraz na Wi-Fi i mam NetGeara WGR614 v6 54Mbps z racji swojego wieku pewnie nie szłyszałeś co routerach CiCSO lub NORTEL, 3COM . D-link to firma z dolnej płóki dostępna dla każdego gdyż koszyuje 100-300zł a ceny Cicsco zaczyają się od ok 1500 aż do ok. 50.0000 PLN :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 A ja muszę powiedzieć, że od długiego czasu stosuję routery Linksys (teraz cisco division) i jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza z tych wersji w których można firmware podnienić na tomato bądź DD-wrt. Stabilne, o dużych możliwościach, z zarządzaniem pasma, statystykami ... dla mnie akurat. Za niewielką cenę praktycznie jakość cisco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Tylko dzieki alternatywnemu softowi tracisz gwarancje Pegazie A o stabilnosci to tak nie do konca, raz mi sie taki wieszal (wrt54gl 1.1v) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 No cóż ... taki urok gwarancji. Ja akurat kupowałem na allegro, gdzie gwarancję daje sprzedający od razu z wgranym firmwarem tomato. A ... jeszcze co warto obejrzeć, to sprzęt OVISLINK. Równie rewelacyjny !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.