Jump to content

Routerowe kłopoty

Patryk Sokol

Recommended Posts

Witam!

Dzisiaj po oczekiwaniu trwającym równym 78 dni, ludziska z Orange'a łaskawie pofatygowali się i podłączyli mi internet.

Abstrahując od czasu oczekiwania, to cieszę się że w końcu nie jestem skazany na stukanie postów na telefonie komórkowym.

I wszystko ładnie i pięknie, ale mój router się gubi.

Wygląda to tak, że łapie połączenie, trzyma przez maks minutę, a później się rozłącza i znowu od początku. Przeglądać internetu tak się zdecydowanie nie da...

Mój router to Pentagram Cerberus P6331-4R, a komunikat o błędzie wygląda tak:

1/1/2000 0:14:28> ppp_ready: ch:80505df4, iface:8044e7d4
1/1/2000 0:14:28> SNMP TRAP 3: link up
1/1/2000 0:14:28> Accept() fail
1/1/2000 0:14:28> Accept() fail
1/1/2000 0:14:55> SNMP TRAP 2: link down
1/1/2000 0:14:55> MPOA Link Down
1/1/2000 0:14:55> mpoaChannDown: ch<0> null iface
1/1/2000 0:14:56> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=804bb030

rozumiem ze mówimy tu o neostradzie ?

na porczatek twardy reset ruterka i ponowny konfig.

poblem na łączach (moze zawilgocona szafa)

problem na centrali tepsy !

czadzi router !

pozyć modem od kogoś innego i sprawdź!

Może była jakaś zmiana w instalacji tel. w domu, jakiś dodatkowy telefon, kilkanascie metrów przewodu. Cżesto żle zrobiona instalacja domowa potrafi o kilka decybeli zmniejszyć sygnał.

Router wyrażnie ci się resetuje bo ma niski poziom sygnału do szumu.

Powinieneś mieć na nim test - jeżeli jest poniżej 13dB to masz za niski sygnał.

Sprawdzić sygnał po odłączeniu wszystkich dodatkowych tel. i przewodów a router podpiąć najbliżej przyłącza tel.

EDIT

Szukaj takiego określenia "Downstream"

Pierwsze odwilże przyszly. U mnie trzeba bylo wymieniac kilka glownych linkow skretkowych bo sie pakiety gubily. Tepsowe kable tez moga byc zawilgocone. Zglos do dostawcy ze rozlacza - to nic nie kosztuje, sprawdzą linie.

Łącza im się posypały i dzisiaj właśnie wymienili, więc to nie to.

Sygnał na downstremie to 24.5dB, więc chyba sporo...

Sytuacja wciąż ta sama, czyli modem działa, a router to rozłącza, się to podłącza i nic z tego nie ma.

Guest Anonymous

Sam sobie dałeś odpowiedź, router niesprawny. Cerberus o ile kupiony w legalnych kanałach dystrybucyjnych ma gwarancję Door To Door, skorzystaj z niej.

d-link to jedna z najlepszych firm w dziedzinie routerów. Kiedys posiadałem D-linka no ale przeszłem teraz na Wi-Fi i mam NetGeara WGR614 v6 54Mbps

z racji swojego wieku pewnie nie szłyszałeś co routerach CiCSO lub NORTEL, 3COM . D-link to firma z dolnej płóki dostępna dla każdego gdyż koszyuje 100-300zł a ceny Cicsco zaczyają się od ok 1500 aż do ok. 50.0000 PLN :shock:

A ja muszę powiedzieć, że od długiego czasu stosuję routery Linksys (teraz cisco division) i jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza z tych wersji w których można firmware podnienić na tomato bądź DD-wrt. Stabilne, o dużych możliwościach, z zarządzaniem pasma, statystykami ... dla mnie akurat. Za niewielką cenę praktycznie jakość cisco.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.