ravon Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 W sumie fakt... zapomnialem ze dodatkowe ogniwa to dodatkowa waga. BTW: Dlugo sie laduje taki akumlator ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 To zależy od ładowrki ale jeśli daje ona 0,8A to akumulator o pojemności 800mAh naładujesz w godzinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 To zależy od ładowrki ale jeśli daje ona 0,8A to akumulator o pojemności 800mAh naładujesz w godzinkę Tyle w teorii W praktyce ladowanie bedzie trwalo dluzej, poniewaz prad ladowania maleje pod koniec Mozna dodac 20% . Polecam poczytac o ladowaniu lipo, przechowywaniu i uzytkowaniu ! Jezeli chodzi o napiecie - dla danego silniczka wyzsze napiecie oznacza wyzsze obroty - co przeklada sie osiagi. Obroty silnika podaje sie w kV - czyli np. Silnik 1000kV ma 1000 obrotow na minute x ilosc voltow z pakietu. I znowu odsylam do poczytania forum - to juz bylo przerabiane - nie ma sensu powielac. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravon Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Tak tez myslalem z tym napieciem. Wieksze napiecie to wyzsze obroty i wiekszy ciag silnika ale jednoczesnie przy wysokich obrotach akumlator szybciej sie rozladowywuje. Pozostaje mi jeszcze poczytac o eksploatacji akumlatorka jak napisal mammuth. Dzieki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Pozostaje mi jeszcze poczytac o eksploatacji akumlatorka jak napisal mammuth. przedewszystkim to :arrow: bardzo dobra lektura http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=955 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Tak tez myslalem z tym napieciem. Wieksze napiecie to wyzsze obroty i wiekszy ciag silnika ale jednoczesnie przy wysokich obrotach akumlator szybciej sie rozladowywuje.Pozostaje mi jeszcze poczytac o eksploatacji akumlatorka jak napisal mammuth. Dzieki za info. Czas rozladowania zalezy jeszcze od wielkosci smigla Akumulator 3s przy malym smigle wystarczy na dluzej niz 2s z duzym smiglem. Patrz na specyfikacje silnika - pobor pradu przy roznym napieciu i wielkosci smigla. Lipo 3s wazy 50% wiecej niz 2s - tez warto o tym pamietac. Ja poszedlbym w strone 3s - obroty zawsze mozna zmniejszyc - stosujac podobny silniczek ale o mniejszym kv Poczytaj o silniczkach typu "dzwonek" - duzy ich wybor znajdziesz na polecanej juz stronie UH. Jezeli Ci sie spieszy to nabedziesz je rowniez w cyber-fly - najlepiej z piperkiem i kombatem ESA 80zl i masz swoje ptaszysko wojenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravon Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Pakiet biore taki http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2041 Ladowarka http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1517 Silnik z regulatorem http://www.gamahobby.pl/x_C_I__P_5516514;5510001.html Mysle ze bedzie to jakos wszytko razem dzialac. EDIT: Poprawka z ladowarka http://www.allegro.pl/item547303968_ladowarka_z_balancerem_ek2_0851.html U tego uzytkownika wezme od razu aparature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Ja poszedlbym w strone 3s - obroty zawsze mozna zmniejszyc - stosujac podobny silniczek ale o mniejszym kv Poczytaj o silniczkach typu "dzwonek" - duzy ich wybor znajdziesz na polecanej juz stronie UH. Jezeli Ci sie spieszy to nabedziesz je rowniez w cyber-fly - najlepiej z piperkiem i kombatem ESA 80zl i masz swoje ptaszysko wojenne Czyli o modelach to samo co pisałem parę postów wcześniej. Odnośnie napędu: Ki najpierw latał na pakiecie 2S i silniku 1400 kV (e-max) i śmigle 8x4 - ale to nie było to. Potem wsadziłem silnik 1000kV (dzwonek) zasilanie 3S i śmiglo 10x6 - i to jest dopiero to. Na pełnym gazie model Ki61 ma pionowe przyśpieszenie... - ale to jest wyposażenie do walki powietrznej. Natomiast Piper teraz lata na silniku BM2408-21T 1400 kV ze śmigłem 8x4 lub 8x6 (zależnie co mam pod ręką) i zasilaniu 2S i to chyba najlepszy napęd do trenerka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravon Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Jeszcze jedno pytanie: Czy nadajnik Art-Tech od Mustanga P-51 jest lepszy niz te nadajniki E-sky (0404 i 0406A) i czy ewentualnie bedzie on wspolpracowal z odbiornikami E-sky czy innych firm. Daje link z Allegro http://www.allegro.pl/item547917726_czesci_mustang_p_51aparatura_4_kanalowa_art_tech.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Nadajnik art techa mozna przyrównać do nadajnika zabawki ... e-sky wypada duzo lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Cytat ze strony alle... NOWA APARATURA 4 KANALOWA, .Wszystko jest firmy ART TECH najlepszej firmy modelarskiej na swiecie 2,4 GHZ A na zdjeciu widac antenke segmentowa i miejsce na krysztal - jaki opis takie radio - tak jak Pawel pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Ertman - nie zupełnie. Mam odbiornik ArtTecha 40MHz z UH - z długa anteną do mojego piperka EPP i nie powiedziałbym aby była to zabawka. Nadajnik to MC3010. Jeżeli jednak wybierać między Art-Techem a E-sky to brałbym E-Sky - mniejsza egzotyka, albo wręcz większa popularność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Cytat ze strony alle...NOWA APARATURA 4 KANALOWA, .Wszystko jest firmy ART TECH najlepszej firmy modelarskiej na swiecie 2,4 GHZ A na zdjeciu widac antenke segmentowa i miejsce na krysztal - jaki opis takie radio - tak jak Pawel pisze. Ale ten sam użytkownik ma odbiornik - i tej jest już 2.4 GHz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravon Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 "najlepszej firmy modelarskiej na swiecie" - to juz mnie rozsmieszyło, ale dla pewności chciałem zapytać ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Miałem nadajnik w reku i po 50m zaczęło się krzaczyć ... Odbiornika nie testowałem z innym nadajnikiem bo zaproponowałem koledze[właścicielowi] kupienie futaby 4ex bo e-sky jeszcze nie było w PL ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Mam nadajnik i odbiornik 40 MHz Art-tech wraz z RTF Cessny 182.Powiem że najmniej z nim kłopotu ,nie łapię tak zakłóceń ja na Opticu 6.Z zasięgiem żadnych problemów.Generalnie w przeciwieństwie do E-sky modele Atr-tech latają bardzo dobrze ,np.Edge 540.Cessna 182. Nie jest to egzotyka jak pisze Ertman,te nadajniki oraz modele są sprzedawane przez Kyosho pod marką Hypetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Nie jest to egzotyka jak pisze Ertman Nie napisałem że to egzotyka. Napisałem tylko że miałem w ręku i sprawdzałem w locie. Ten konkretny egzemplarz był "niedopracowany" i nie działał tak jak powinien. A to że do E-sky łatwiej o cokolwiek to chyba nie trzeba tłumaczyć. Może i jakość art-techa się poprawiła ale jakość i ilość poprawnie działających e-sky jest nadal wieksza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.