ravon Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Opublikowano 4 Lutego 2009 W sumie fakt... zapomnialem ze dodatkowe ogniwa to dodatkowa waga. BTW: Dlugo sie laduje taki akumlator ?
kisiel Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 To zależy od ładowrki ale jeśli daje ona 0,8A to akumulator o pojemności 800mAh naładujesz w godzinkę
mammuth Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 To zależy od ładowrki ale jeśli daje ona 0,8A to akumulator o pojemności 800mAh naładujesz w godzinkę Tyle w teorii W praktyce ladowanie bedzie trwalo dluzej, poniewaz prad ladowania maleje pod koniec Mozna dodac 20% . Polecam poczytac o ladowaniu lipo, przechowywaniu i uzytkowaniu ! Jezeli chodzi o napiecie - dla danego silniczka wyzsze napiecie oznacza wyzsze obroty - co przeklada sie osiagi. Obroty silnika podaje sie w kV - czyli np. Silnik 1000kV ma 1000 obrotow na minute x ilosc voltow z pakietu. I znowu odsylam do poczytania forum - to juz bylo przerabiane - nie ma sensu powielac. Powodzenia
ravon Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Opublikowano 4 Lutego 2009 Tak tez myslalem z tym napieciem. Wieksze napiecie to wyzsze obroty i wiekszy ciag silnika ale jednoczesnie przy wysokich obrotach akumlator szybciej sie rozladowywuje. Pozostaje mi jeszcze poczytac o eksploatacji akumlatorka jak napisal mammuth. Dzieki za info.
gładkilot Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Pozostaje mi jeszcze poczytac o eksploatacji akumlatorka jak napisal mammuth. przedewszystkim to :arrow: bardzo dobra lektura http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=955
mammuth Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Tak tez myslalem z tym napieciem. Wieksze napiecie to wyzsze obroty i wiekszy ciag silnika ale jednoczesnie przy wysokich obrotach akumlator szybciej sie rozladowywuje.Pozostaje mi jeszcze poczytac o eksploatacji akumlatorka jak napisal mammuth. Dzieki za info. Czas rozladowania zalezy jeszcze od wielkosci smigla Akumulator 3s przy malym smigle wystarczy na dluzej niz 2s z duzym smiglem. Patrz na specyfikacje silnika - pobor pradu przy roznym napieciu i wielkosci smigla. Lipo 3s wazy 50% wiecej niz 2s - tez warto o tym pamietac. Ja poszedlbym w strone 3s - obroty zawsze mozna zmniejszyc - stosujac podobny silniczek ale o mniejszym kv Poczytaj o silniczkach typu "dzwonek" - duzy ich wybor znajdziesz na polecanej juz stronie UH. Jezeli Ci sie spieszy to nabedziesz je rowniez w cyber-fly - najlepiej z piperkiem i kombatem ESA 80zl i masz swoje ptaszysko wojenne
ravon Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Opublikowano 4 Lutego 2009 Pakiet biore taki http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2041 Ladowarka http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1517 Silnik z regulatorem http://www.gamahobby.pl/x_C_I__P_5516514;5510001.html Mysle ze bedzie to jakos wszytko razem dzialac. EDIT: Poprawka z ladowarka http://www.allegro.pl/item547303968_ladowarka_z_balancerem_ek2_0851.html U tego uzytkownika wezme od razu aparature
japim Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Ja poszedlbym w strone 3s - obroty zawsze mozna zmniejszyc - stosujac podobny silniczek ale o mniejszym kv Poczytaj o silniczkach typu "dzwonek" - duzy ich wybor znajdziesz na polecanej juz stronie UH. Jezeli Ci sie spieszy to nabedziesz je rowniez w cyber-fly - najlepiej z piperkiem i kombatem ESA 80zl i masz swoje ptaszysko wojenne Czyli o modelach to samo co pisałem parę postów wcześniej. Odnośnie napędu: Ki najpierw latał na pakiecie 2S i silniku 1400 kV (e-max) i śmigle 8x4 - ale to nie było to. Potem wsadziłem silnik 1000kV (dzwonek) zasilanie 3S i śmiglo 10x6 - i to jest dopiero to. Na pełnym gazie model Ki61 ma pionowe przyśpieszenie... - ale to jest wyposażenie do walki powietrznej. Natomiast Piper teraz lata na silniku BM2408-21T 1400 kV ze śmigłem 8x4 lub 8x6 (zależnie co mam pod ręką) i zasilaniu 2S i to chyba najlepszy napęd do trenerka.
ravon Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Opublikowano 6 Lutego 2009 Jeszcze jedno pytanie: Czy nadajnik Art-Tech od Mustanga P-51 jest lepszy niz te nadajniki E-sky (0404 i 0406A) i czy ewentualnie bedzie on wspolpracowal z odbiornikami E-sky czy innych firm. Daje link z Allegro http://www.allegro.pl/item547917726_czesci_mustang_p_51aparatura_4_kanalowa_art_tech.html
ertman_176 Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Nadajnik art techa mozna przyrównać do nadajnika zabawki ... e-sky wypada duzo lepiej
mammuth Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Cytat ze strony alle... NOWA APARATURA 4 KANALOWA, .Wszystko jest firmy ART TECH najlepszej firmy modelarskiej na swiecie 2,4 GHZ A na zdjeciu widac antenke segmentowa i miejsce na krysztal - jaki opis takie radio - tak jak Pawel pisze.
japim Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Ertman - nie zupełnie. Mam odbiornik ArtTecha 40MHz z UH - z długa anteną do mojego piperka EPP i nie powiedziałbym aby była to zabawka. Nadajnik to MC3010. Jeżeli jednak wybierać między Art-Techem a E-sky to brałbym E-Sky - mniejsza egzotyka, albo wręcz większa popularność.
japim Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Cytat ze strony alle...NOWA APARATURA 4 KANALOWA, .Wszystko jest firmy ART TECH najlepszej firmy modelarskiej na swiecie 2,4 GHZ A na zdjeciu widac antenke segmentowa i miejsce na krysztal - jaki opis takie radio - tak jak Pawel pisze. Ale ten sam użytkownik ma odbiornik - i tej jest już 2.4 GHz...
ravon Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Opublikowano 6 Lutego 2009 "najlepszej firmy modelarskiej na swiecie" - to juz mnie rozsmieszyło, ale dla pewności chciałem zapytać ^^
ertman_176 Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Miałem nadajnik w reku i po 50m zaczęło się krzaczyć ... Odbiornika nie testowałem z innym nadajnikiem bo zaproponowałem koledze[właścicielowi] kupienie futaby 4ex bo e-sky jeszcze nie było w PL ...
f-150 Opublikowano 7 Lutego 2009 Opublikowano 7 Lutego 2009 Mam nadajnik i odbiornik 40 MHz Art-tech wraz z RTF Cessny 182.Powiem że najmniej z nim kłopotu ,nie łapię tak zakłóceń ja na Opticu 6.Z zasięgiem żadnych problemów.Generalnie w przeciwieństwie do E-sky modele Atr-tech latają bardzo dobrze ,np.Edge 540.Cessna 182. Nie jest to egzotyka jak pisze Ertman,te nadajniki oraz modele są sprzedawane przez Kyosho pod marką Hypetu
ertman_176 Opublikowano 7 Lutego 2009 Opublikowano 7 Lutego 2009 Nie jest to egzotyka jak pisze Ertman Nie napisałem że to egzotyka. Napisałem tylko że miałem w ręku i sprawdzałem w locie. Ten konkretny egzemplarz był "niedopracowany" i nie działał tak jak powinien. A to że do E-sky łatwiej o cokolwiek to chyba nie trzeba tłumaczyć. Może i jakość art-techa się poprawiła ale jakość i ilość poprawnie działających e-sky jest nadal wieksza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.