Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TwinB Opublikowano 9 Marca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Nie tak dawno ukończyłem budowę frezarki CNC i trzeba coś na niej zrobic Nie planowałem budowy nowego modelu, ale co będę wycinał i w piec, trochę bez sensu wiec testy czas zaczac próbne ciecia zakończone sukcesem wiec siadłem do kompa i cos tam narysowalem wyszedł modelik 2m rozpiętości, jak dla mnie wymiar słuszny zaczolem od skrzydel sporo tych żeberek , ale tu nie będzie kesonów , skrzydło dość szerokie 36cm c.d.n. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Szacunek za konstrukcję zarówno własnego CNC jak i słusznych wymiarów model, ciekawe podejście i będę obserwował ale proszę "zacznij" poprawnie samą relację. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 10 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 poprawione co trzeba xd skrzydła mam już prawie gotowe trzeba wstawić kieszenie na rury i pierwsze trzy żeberka zamknąć balsą no i wyciąć oraz obrobić lotki biorę się za kadłub tak to jest, rysowania 5h, wycinania 1h ale jakoś to chyba ogarnę ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 12 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 tak siedzę pije poranną kawę w kuchni i przyglądam sie co to ja nawycinalem teraz wręgi, górny panel i dolny, będę miał kadłub już to rozrysowałem wiec wytnę i wkleję dzis (jak będzie pasować) xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Kadłub sklejkowo ukończony , teraz trzeba powklejać tylko nakładki i listwy z balsy 3mm wyszło to niecałe 700g, wiec chyba ok jak na model 2m rozpietosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 już 23h drukuje się forma na zrobienie osłony silnika ale juz jest 65% wiec niezle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TwinB Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Dawno nic nie wrzucałem, ale to nie tak ze nic nie zrobiłem dorobiłem i wkleiłem kieszenie na rury łączące skrzydła ogólnie wykończyłem zarówno skrzydła jak i kadłub sporo tradycyjnej modelarskiej roboty zalaminowałem tez osłonę silnika mogę wreszcie coś poskładać i zerknąć co to mi wyszło jest jeszcze co porobić, ale już widać zarys całosci 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikx Opublikowano 26 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 No no, ładnie wygląda A jaki będziesz montował napęd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TwinB Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 napędem będzie silnik DLE 20cc, myślę ze wystarczy do modelu o masie poniżej 5kg trochę znudziło mi sie wycinanie, klejenie i szlifowanie, wiec postanowiłem coś tam sobie okleić do tego znaki tak wyszła całość, a raczej polowa xd fajnie wyszło, z tymi pół zebrami, bez kesonów, z krytym górnym dzwigarem trzeba się brać za druga polówkę 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 dawno nic nie wrzucałem, ale to nie to ze nic nie zrobilem okleiłem drugie skrzydło, zostało wykończyć lotkę ale czepiłem się usterzenia zdaje sobie sprawę ze ortodoksy mnie zkrytykuja, bo orginal mial ster plywajacy, ale mial tez skrzydła bez lotek (tylko skręcane), ptasi profil i pływający kierunek u mnie zaś będzie klasycznie bo to model do latania rekreacyjnego i tak po prostu mi łatwiej ale staram sie utzymac klimat starej konstrukcji tutaj już opiłowane z zawiaskami, robi się spore co mi się podoba to masa poziomego steru, jedyne 60g, przy dość dużej sztywności co dość ważne w tym modelu teraz gną się elementy do pionowego 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Super robota czysto i pełna profeska kibicuję i trzymam kciuki za finał prac i oblot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Nie jestem ortodoksem i wcale nie upieram się na płytowy statecznik ale w klimat starej konstrukcji o jakim piszesz nie wpisuje się świecąca folia ? Nie wiem czy dobrze myśle, ale kolor wskazuje, że stosujesz "solite" czyli cienką folię dedykowaną raczej do mniejszych modeli. Proponowałbym użyć grubszy oracover a najlepiej oratex czyli folię o strukturze płótna co znacznie poprawiłoby wygląd modelu. Większa grubość folii to lepsza sztywność i trwałość pokrycia. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 no co zrobić ze sie świeci, przecież nie nakleję jej odwrotnie xd, jest to zwykła standardowa folia stosowana do modeli średniej wielkości natomiast jej kolor, klej ,wytrzymałość i naciąganie bardzo mi się podoba nie zaliczam tego modelu do makiet, a nawet półmakiet jest powiedzmy to Eindeckero-podobny będzie pilot, karabin, olinowanie, waskie kola itd dzis jak sie przyjedzie na lotnisko lub piknik modelarski 90% modeli to extry300, MXy i jakieś tam Yaki, różnią sie tylko wielkością i oklejeniem nudne to nie widzę tu żadnej inicjatywy ich właścicieli tylko powielanie gotowych rozwiązań 25 minut temu, mirolek napisał: w klimat starej konstrukcji o jakim piszesz nie wpisuje się świecąca folia ? na to mam jedną odpowiedz nie ma to wpływu na prace silnika xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Ja też nie chcę się czepiać ale jak już to konstruktywnie :-). Dla mnie żle dobrany kolor folii ale jak pisano to jeszcze ujdzie choć takie ciemne one nie były i nie ważne czy to fokkeropodobny czy nie. Na zdjęciach skrzydeł nie widać wklejonych klocków do mocowania linek. Nie będzie ich? O niepływającym stateczniku już nie wspominam :-). Za to rzuca się w oczy za niskie umiejscowienie skrzydeł . Z tego co widać to połowa wysokości kadłuba, Mocowane były wyżej. Pewnie to nie będzie przeszkadzało w locie ale jak ktoś zna się na rzeczy to zauważy od razu. Przy tym silniku, rozpiętości i wadze to raczej spory nadmiar mocy będziesz miał. Jeśli będziesz chciał zainstalować makietowy karabin co podnosi wrażenia zmysłowe ? to jeden z kolegów drukuje w każdej skali. Mam od niego cztery sztuki - są idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 mocowania do linek sa przewidziane konstrukcyjnie w zebrach, dodane zostały specjalne wzmocnienia trzeba to teraz tylko delikatnie wyciąć i coś tam wkleic po wierzchu tyle ze teraz przykryte to folią ale będzie to wykonczone skrzydło jest delikatnie przesunięte w doł bo mi sie nie mieścił zbiornik paliwa, kolidował z rurą łącząca płaty profil skrzydła i kąt zaklinowania tez nie ma nic wspólnego z oryginałem bo to NACA2412 czyli obustronnie wypukły ale nie symetryczny na pw poproszę namiar kolegi od karabinów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Cytat dzis jak sie przyjedzie na lotnisko lub piknik modelarski 90% modeli to extry300, MXy i jakieś tam Yaki, różnią sie tylko wielkością i oklejeniem Pełna zgoda, dlatego też podglądam właśnie ten a nie inny wątek ? Kolor folii jest "bardzo wojskowy" i jeśli to "solite" to sam ostatnio stosowałem tą folię na pokrycie małego Nieuporta. Zwróciłem tylko uwagę ze jest dość cienka jak na tak duży model. Słusznie zauważyłeś nie ma to wpływu na pracę silnika ? oby nie miało również wpływu na transport i składanie modelu na lotnisku. Model pięknie się prezentuje, niecierpliwie czekam na oblot. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 udało mi się zrobić pionowy, nie jest plywajacy tylko klasyczny, ale wazy jedyne 28g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Stery wklejone w kadłub, wyszło wszystko dokładnie tak jak chciałem bardzo mnie kusi poskładać w całość, przykręcić silnik i zobaczyć gdzie mam CG ale to jutro jak wyschnie klej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 To i tak będzie niemiarodajny wynik. Nie masz wykończonego to nie ma co sprawdzać SC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi