Skocz do zawartości

Najnowsze dzieło 1.5m

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie zrozumieliśmy się Rapier. Nie łącze górnego i dolnego pasa węglowego. U mnie jest sam rowing pionowy NIE MA pasów węglowych na górze i na dole. Powiedz mi teraz że tylko przybywa masy :)

Jeśli nie masz pasów dźwigara na górze i dole, to twoja konstrukcja jest nieefektywna w sensie: można (używając tego samego materiału) zrobić konstrukcję o takiej samej wadze a większej sztywności i wytrzymałości.

Twoje opisy "nie trzymają się kupy". Wspominasz o tym, że pasy węglowe wgniotą styrodur i w związku z tym trzeba je połączyć pionowym pasem węgla. Za chwilę piszesz, że wcale nie stosujesz pasów. Piszesz, że rozcinasz całe skrzydło wzdłuż rozpiętości i wkładasz pionow 1-2 pasy rowingu. Jak dla mnie pionow znaczy od górnej powierzchni do dolnej - więc wytarczyło by zrobić 1 lub 2 nacięcia (pomijając bezsensowność takiego rozwiązania).

Więc albo kiepsko wychodzi ci opisywanie tego jak budujesz skrzydła, albo masz niedużą wiedzę o efektywnych konstrukcjach skrzydła.

Można też oczywiście zrobić takie zawiaski na stateczniku nielaminowanym - w podobny sposób. Warto robić zawiasy z 2 warstw tkaniny - na dłużej starczają

W statecznikach absolutnie nie ma potrzeby. Trzeba tylko pamiętać, że ta część statecznika, na któr jest zawiasu musi być płaska. Ważny jest też kierunek ułożenia tkaniny.

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

JA nadal nie rozumiem co znaczy ze dajesz dwa pasy rowingu pionowo... Jedyny sens ukladania rowingu w placie to wzdluz rozpietosci a to raczej poziomo. Tobie chyba chodzi o to ze z 2 pasow robisz dzwigar ktory w przekroju plata wyglada na pionowy prostokat ( tak jakby wkleic listewke o przerkoju 2/6 w orientacji pionowej a nie na plasmk.

Jesli tak jest to recze CI ze rozwiazanie ktore skrytykowalem jest wieloktotnie wytrzymalsze bo dziala jak obustrone zbrojenie . Owszem..danie jednego pasa wegla nie wniesie nic ale pas na dole i u gory daje niesamowita wytrzymalosc i tylko stosowanie 2 pasow ma sens.

Opublikowano

No to model można uznać za oblatany w pełni:

dlgpierwszylaminat001yf8.jpg

dlgpierwszylaminat005xq9.jpg

dlgpierwszylaminat002lw8.jpg

dlgpierwszylaminat003ei6.jpg

dlgpierwszylaminat006wt8.jpg

Ładnie wygląda w powietrzu, ale przez małogładkie skrzydło loty trwały przeciętnie 30/45sek czasem uda się pokrążyć z półtorej minuty.

Z holu oczywiście lata dłużej - ale lepiej się nie przyznawać że nim tak latałem :devil:

Polatam trochę tym modelem póki nie dorobie nowych skrzydeł i nowych stateczników - myśle że to są główne powody takiego a nie innego latania.

I jedno pytanko: Jak grube stateczniki styrodur+szkło macie w swoich modelach w mm?

Opublikowano
nie więcej jak 3 mm :-)

Zobacz ile Drela ma zresztą zobaczysz przez święta

moje stateczniki :-)

3mm to ciut za cienkie (jesli mają profil). Moje w najgrubszym miejscu maja jakies (z glowy)

poziomy: 4.5mm

pionowy: 6mm

tak jest w SG

Opublikowano
nie więcej jak 3 mm :-)

Zobacz ile Drela ma zresztą zobaczysz przez święta

moje stateczniki :-)

3mm to ciut za cienkie (jesli mają profil). Moje w najgrubszym miejscu maja jakies (z glowy)

poziomy: 4.5mm

pionowy: 6mm

tak jest w SG

za cienkie pod względem aerodynamicznym czy wytrzymałościowym?

Ps: mają profil.

Opublikowano
za cienkie pod względem aerodynamicznym czy wytrzymałościowym?

Przede wszystkim wytrzymałościowym - mówię tu o sposobie konstrukcji o którym mowa w tym wątku: styrodur + szkło 25-30g/m2 bez dodatkowych wzmocnień

Jeśli chodzi o aerodynamikę, w kontekście wyrzutu DLG, statecznik pionowy powinien być grubszy gdyż

a) CLmax (czyli maksymalny wsp. siły nośnej) jest większy dla grubszych profili czyli niekorzystnie jest używanie profili o małej grubości

B) będzie lepiej funkcjonował przy dużych kątach natarcia gdy będziedzia miał małe wydłużenie (małe wydłużenie -> duża cięciwa w środku -> (biorąc pod uwagę a) ) relatwynie gruby statecznik

Opublikowano

Oki przekonałeś mnie :-D

Nio ale niestety na zmiany za późno gdyż chcę model ulotnić na zawody w BB.

Ps: U mnie z wytrzymałością jest lepiej dochodzi węglowy dźwigar i statecznik jest nie do zdarcia A i Piotrek planuje dać dźwigarek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.