Hukos1 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Model zacząłem budować jesienią zeszłego roku. Konstrukcja płatowca z pianki depronopodobnej o grubości 6 mm, sosnowe listewki do wzmocnienia i skrzydło KFm. W relacji będę przedstawiał postępy jakie poczyniłem do tej pory. Mam nadzieję, że w tym sezonie model poleci...?. A, teraz zdjęcia z początku budowy: Parę dodatkowych detali i "dziób". Wkrótce dalszy ciąg relacji z budowy. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Przyszedł czas na montaż turbiny. Oto jej parametry: Hobbyhh 50 EDF z 11 ostrzami wentylator kanałowy 4S 2627-4300KV silnik lub 3S 2627-4900KV Flycolor 40A esc ♦Rozmiar wirnika: 50mm/11 łopatek ♦Pakiet: 3-4S ♦Kv: 4300 ♦Napięcie: 11.1-14.8V ♦Natężenie prądu: 4300KV 4S(16.8V)40A ♦Moc ciągu do: 0.77kg/3s 950g/4s ♦Średnica wewnętrzna: 50mm ♦Średnica zewnętrzna: 52mm ♦ESC: 40A A, tak się prezentuje zespół napędowy I zamontowany w płatowcu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Ciekawie to wygląda. Planujesz ruchomy ster kierunku? Przy małym modelu to dodatkowa masa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Tak, ster kierunku, jak na razie bez lotek. To jest model eksperymentalny...może będą wersje rozwojowe, jak się sprawdzi ? I doszła kabina pilota, przymiarka steru wysokości: Oraz elektronika do napędu: No, to jak mamy już wszystko zamontowane do napędu, to należało sprawdzić jak się rusza...pakiet 3S: 3S_1.mp4 Jak widać rewelacji nie było...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Masz wznios na skrzydłach? Lotki bym dał na jednym serwie. W ostateczności można ze steru kierunku zrezygnować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Nie, wzniosu skrzydeł nie ma - profil KFm. Projekt ma być prosty w budowie i wykonaniu, jak poleci, to będzie czas na modyfikacje i wersje rozwojowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Bez wzniosu i bez lotek? Może nie być ciekawie. Daj lotki zrezygnuj ze steru. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 I przyszedł czas na malowanie modelu GROTA: najpierw poszedł podkład z janoniebieskiego Następnie trochę szarego koloru: Wykończenie czarnym kolorem Po pomalowaniu modelu ponowna próba działania napędu - znów pakiet 3S: 3S_2.mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Ciekawe malowanie i technika ? Ale ta żółta taśma to nie bardzo się nadaje, odkleja się, słabo się trzyma czegokolwiek i podchodzi pod nią farba. Sam szukam jakiejś lepszej taśmy. Ostatnio jak malowałem model to okleiłem go taśma izolacyjną bo ta żółta ciągle gdzieś mi się odklejała. Ile będzie ważyć model? Na tej samej turbince 3s 4900kv mam F-16 i waży około 450g. Wlot powietrza do turbinki będzie tylko u góry ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 To jest przecież taśma malarska... i rzeczywiście nie nadaje się do użycia przy malowaniu pianki czy depronu, klej w ogóle nie trzyma. A, jak jeszcze maluje się zwykłymi farbami akrylowymi, nie w spreyu, to jest dokładnie tak jak napisałeś. Też tej taśmy nie polecam. Jak widać na załączonych filmach model na 3S się porusza ?, ale trzeba pamiętać, że jest to próba raczej "statyczna". Model ma dość dużą powierzchnię tarcia od spodu i ciężko mu się ruszać po panelach. Model jest też dosyć duży: rozpiętość 80 cm, długość od dzioba do końca steru wysokości 115 cm. Według mnie model nie powinien przekroczyć 800g. Zgodnie ze specyfikacją turbiny maksymalny ciąg na 3S wynosi: 770g. Natomiast na 4S maksymalny ciąg wynosi: 950g. Wlot jest zaplanowany tylko u góry...a, jak się to sprawdzi to dopiero będzie można powiedzieć po oblocie, jeżeli w ogóle poleci...Potem będzie można wprowadzać modyfikacje do projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Według mnie to ten wlot jest zbyt mały i turbinka nie będzie pracować z pełną wydajnością. W moim F-16 musiałem zrobić jak to nazwać skrzela od spodu tuż przy wentylatorze dopiero wtedy poprawiły się osiągi, a bez tego to mógłby w ogóle nie latać bo ciąg był dość słaby. Ogólnie ciekawy projekt, obecnie buduję już trzeci F-16 o tych samych rozmiarach (rozpiętość 80cm) i będę go zasilać 4s i EDF 70mm a waga około 1kg, w każdym bądź razie na pewno więcej niż 800g, bo F-16 o rozpiętości 70cm waży 740g. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Wlot może na zdjęciach wydawać się mały, ale ma rozmiar 55 mm x 60 mm i znajduje się w odległości ok. 10 cm od turbinki. Średnica turbinki 50 mm, może starczy...?. Niedługo pokażę jak działa na S4. Powiem tylko, że widać różnicę...☺️ Będę śledził na forum postępy z F-16 V3. Model pod względem rozmiarów w miarę porównywalny, ale turbinka większa i przewidywana waga większa, więc i osiągi pewnie też będą lepsze.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Nie pokazałem jeszcze spodu modelu i jak wygląda prawie gotowy: I obiecany filmik na pakiecie 4S ? 4S_2.mp4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 To teraz film z oblotu. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Jeszcze trochę pracy nad modelem i będzie też film z oblotu. Jak na razie jeszcze parę zdjęć i naziemny "lot"? Obecna waga modelu wynosi 720 g razem z pakietem zasilającym 4S ważącym 238 g czyli sam model waży 482 g. 4S_1.mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hukos1 Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Mała aktualizacja projektu. Znalazłem czas na zaprojektowanie i wydrukowanie uchwytu, pudełka na akumulator 4S do GROTA. A, tak to wyglądało: c.d.n.? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Rozumiem, że się rozbiłeś, bez lotek nie ma szans na sukces. I to jeszcze dolnopłat. Jak chcesz tylko ster kierunku to musisz mieć wznios w skrzydłach i to dość widoczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi