zywasmierc Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Witam szanowne grono modelarskie. Czy metrowy model DLG to dobry wybór? Jak bardzo odstają pod względem osiągów, wytrzymałości, lotów termicznych i dostarczania frajdy od 1.5m modeli?
d2f Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Z tego co ja widziałem, jakieś 2 czy 3 lata temu, małe dlg bardzo odstawały od pełnowymiarowych.Tam gdzie ja, moim najcięższym dlg, zebrałem się w termikę bez większych problemów, malysz nie zebrał się ani razu. Kilka razy nim majtnęło w dobrym miejscu i to było tyle.Na żaglu było dużo lepiej, ale w dalszym ciągu to nie było to. I w ten sposób zrezygnowałem z zakupu małego dlg.Co prawda to nie ja nim latałem i nie ja rzucałem, ale warunki były świetne - zabierało mi mój model już z 25m nad Ziemią, a mały dlg był nieczuły na noszenie i to zdecydowało o porzuceniu pomysłu zakupu małego dlg.Chyba jego jedyną przewagą jest rozmiar do transportu.Ale może przez te parę lat coś się zmieniło?
Ares Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 9 godzin temu, zywasmierc napisał: Czy metrowy model DLG to dobry wybór? Witam, generalnie pytanie jak najbardziej właściwe do każdej klasy modeli: model im jest większy tym lepiej lata. A jeśli chodzi o szybowce to szczególnie to widać. Najlepszy nawet malutki model będzie gorszy od dużego. Małe modele budujemy z konieczności, braku miejsca na przechowywanie dla( jak słusznie napisał kolega powyżej) łatwości transportu. Jeśli tylko możesz kup/zbuduj model większy. To zawsze jest korzystniejsze z punku widzenia aerodynamiki. Nie chciałbym się tutaj kreować na eksperta, piszę tylko swoje zdanie. Pozdrawiam serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi