tomeks Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Aby nie musieć trzymać w ręce nadajnika postanowiłem sobie zrobić taki oto pulpit. Koszt całości nie przekracza 30 zł +około 6h pracy. Lata się z nim super, przede wszystkim nie trzęsą mi się ręce gdyż są wygodnie podparte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Proponuje jeszcze kupić szelki do pulpitu w Revocu. Wtedy cały ciężar jest ładnie rozłożony i nie wisi wszystko na szyi. Lata się wtedy rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Gdzie kupiłeś "pręty" i ew z jakiego są materiału - ostatnio usiłuję zrobić mocowanie do MC-14 i kupiłem pręt metalowy taki gwintowany - potrzebuję to zgiąć około 90 stopni i dosyć szybko pęka. W środku wygląda jak jakiś pył .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Gryzon, probowales ogrzewac miejsce giecia? moze to cos pomoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Grzałem opalarką przed i w trakcie gięcia - pęka tak samo a mam wrażenie że nawet szybciej (przy mniejszym zgięciu). Myślę że to na 100% typ materiału. Dziś dostałem od kumpla pręt 6mm zbrojeniowy - mocny i elastyczny. Tylko jak ja to cholerstwo nagwintuję ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Ale tam się stosuje pręty aluminiowe :!: Stalowe są chyba lekko za ciężkie ale może ktoś lubi "dociążenie" :roll: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 pret zbrojeniowy? nie pojdzie zwyklym gwintownikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Bądźmy dokładni, gwintownik jest do otworów. Do prętów jest narzynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Witam. Pręt zbrojeniowy? nie bardzo jest ładny ale da się nagwintować. Ja w swoim pulpicie zastosowałem pręty z ograniczników montowanych w meblowych barkach( szukać w sklepach z akcesoriami meblowymi), średnica 5 mm, ocynk ,można lekko wypolerować , daje się giąć i gwintować a co najważniejsze jest spłaszczone na końcu z gotowym otworkiem na kółko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Panowie- a może ma ktoś "patent" na pulpit do DX6i ? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Kurcze nie mam jeszcze jak widzę wprawy w wyszukiwaniu patentów na różne rzeczy - nie pomyślałem o tych ogranicznikach :oops: Przytargałem "zbrojeniówke" biorę się za czyszczenie , gięcie itp ... Leszku - nie wiem czy to kwestia zdjęć ale twój pulpit wygląda obłędnie jak dla mnie ! :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Leszka pulpit jest wzorowany na pulpicie do Fx40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 pręt nierdzewki A2 i ucho jak ta lala zbrojeniówke znaczy żeberkowany przytargałeś ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Nie - ten jest już po operacji i ma wycięte żebra 8) To jest gładki 6mm - jestem w stanie go wygiąć rękoma - podobno zbroiły się nim fundamenty - chyba widziałem takie w konstrukcjach robionych przez zbrojarzy pod zalewanie np: słupów betonowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Gryzon, czyli nie zbrojeniowy, a zwykły pręt6mm gładki, taki co sie używa na jarzemka ten raczej na druty ci się nie nada bo za miękki i po oparciu rąk na pulpicie nadajnik zacznie kierować się główką do ziemi Jak pisałem albo nierdzewkę, albo idź na tą samą budowę co wziąłeś tego druta i tam napewno mają takie plastikowe wiaderka na zaprawę z metalowym pałąkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Leszka pulpit jest wzorowany na pulpicie do Fx40 Wzorowany, owszem ale nie na tym tylko na pulpicie do Futaby 9c http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?products_id=1539 choć znacznie go zmodyfikowałem upodobniając do mojego wcześniejszego pulpitu przy MC-15. Ponad to pulpit jest "stojący" a to dla ochrony anteny 2,4G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Nie no ja nie z tych co z budowy wynoszą - kumpel się budował i zostało ..... Ehh zawsze pod górę .... Szanowna wycieczko po prawej widzimy stylowy , jednak niezbyt zaprawiony w bojach pręt gwintowany fi 6 (jak zrobić fi z klawiatury ? ) który poległ w nierównej walce z imadłem ukazując swoje niezbyt rycerskie , miękkie wnętrze - po lewej jego jak się właśnie okazało niezbyt godny następca - giętki Gienek ...... Chciałem zobrazować co przytargałem do domu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 A po co gwintujesz ten pręt do MC-14 nie trzeba nic gwintować,zobacz jak to jest w oryginale. W tym wypadku nadajnik trzyma się na prętach a pulpit jest do niego "przypięty". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 U mnie brakuje tego plastiku - więc wymyśliłem sobie blaszkę z kątownika metalowego. Dociąłem na wymiar , przykręciłem i postanowiłem "dorobić" właśnie ten pręt. Ten jasny jest gwintowany w całości "od nowości" - czyli taki zakupiłem (1m - Obi 1,99PLN). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Zegnij to na jakimś (pręcie rurce średnicy) nie mniej niż 1,5cm ale nie tak jak ty na ostro wsadź w imadło rurkę razem z prętem i młotkiem sukcesywnie zaginaj Pręt narzynany ma to do siebie że bardzo szybko pęka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.