niedzviedz Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Witam kolegów, Rozpocząłem pracę nad instalacją Raspberry PI na pokładzie auta RC. Sprowadza się to do usunięcia układu sterującego i podpięcia sygnałów z RPI (raspberry PI). Samochodzik jaki kupiłem: https://allegro.pl/oferta/terenowy-samochod-sterowany-auto-rc-monster-42km-h-10549487966 Wewnątrz są właściwie trzy komponenty: silnik napędowy DC, Serwo zmiany kierunku, zintegrowany układ (sterowanie silnikami + odbiornik RC). O ile na temat silnika DC znalazłem informację (być może błędną), że można go sterować takim modułem: https://allegro.pl/oferta/sterownik-pwm-400w-15a-36v-mosfet-8768557308 o tyle mam kłopor z serwomechanizmem zmiany kierunku. Wygląda on tak: Rozumiem, że mamy do czynienia z silnikiem DC oraz jakiegoś rodzaju czujnikiem. Czy ktoś może podpowiedzieć w jaki sposób takie serwo sterować? Jak interpretować sygnały? Dzięki z góry za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Wygląda na to, że to tylko silnik prądu stałego i potencjometr, a cała elektronika została na płycie głównej. Możesz dołożyć elektronikę np. z jakiegoś serwa z uszkodzonymi zębatkami ale nie może to być jakieś mikroserwo bo ten twój silnik wygląda dosyć okazale Może da się zaprząc do tego Malinkę plus mostek H, ale to już nie moja bajka. Moja praktyka kończy się na AVR-ach, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzviedz Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, że jest to serwo, bez elektroniki sterującej. Raczej nie mam czasu i wiedzy na zabawy w stylu pomiar rezystancji. Zaproponowane rozwiązanie z podmianą elektroniki z innego serwa brzmi nieźle. Lub po prostu zakupię serwo i zaadoptuję do modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 24 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Elektronika z serwa rozmiaru "Standard" powinna beż problemu obsłużyć ten silnik o mniejszych serwach zapomnij ich elektronika nie wytrzyma obciążenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi