Marek_Spy Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Jak obracac armatką wodną ? znalazłem taki napęd a może ktoś rozwiązał to inaczej ? https://www.krickshop.de/Control-Disc-Set.htm?shop=krick_e&SessionId=&a=article&ProdNr=ro1560 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Serwo 360 stopni https://botland.com.pl/serwa-praca-ciagla-360/4689-serwo-feetech-fs90r-micro-praca-ciagla-360-stopni-5904422305888.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Ale to jak pracuje ? Bo to jakby silnik pracujący tam i z powrotem ? a mnie chodzi o sterowanie położeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 To forum jest skarbnicą wiedzy , jak nie śledziłeś budowy holownika "Atlas" ,to nie będziesz miał żadnej wiedzy na temat budowy modeli pływających . Można jednoserwo do obracania a drugie do podnoszenia . Jak ciężko pojać to dam Ci gotowca Poczytaj od początku to zbudujesz model pływający bez problemów , masz wszystko krok po kroku aż do gotowego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Nie o to mi chodziło bo mam gotowa armatkę a trochę drogie to rozwiązanie raptem dwa koła z tworzywa i linka, dysponując drukarką raczej coś takiego wydrukuje. a to armatka https://www.krickshop.de/Fire-Monitor-1-25th-scale.htm?shop=krick_e&SessionId=&a=article&ProdNr=ro1562 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 A jaka różnica miedy Twoją armatką a holownika "Atlas" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Ze rurka się nie porusza ? ale pomysł dobry muszę to przemyśleć może tak się uda choć wolałbym serwo użyć ze względu na sterowanie pozycją a watek budowy atlasa kilka razy ogladałem i imponujący jest kunszt modelarski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Tą armatkę oglądałem mając w rękach..... Wykonanie jest bardzo dobre. Skala 1:25. Niestety nie ma w niej rozwiązania obrotu zdalnego ani ruchu armatki. Jest jedynie podłączenie do wody. Do tego tej armatki, ze względu na inną konstrukcję, nie da się zaadoptować do Atlasa, stąd zrobiłem całość od nowa. Wykorzystując serwo musisz mieć kanał proporcjonalny. Poza tym ruch będzie szybki i mało naturalny. Ja niestety miałem dwupołożeniowy, stąd wybór padł na silnik. Używając silnik w prawo lub w lewo można precyzyjnie ustawić dowolny kąt unosu i obrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 30 minut temu, JADAR62 napisał: Tą armatkę oglądałem mając w rękach..... Wykonanie jest bardzo dobre. Skala 1:25. Niestety nie ma w niej rozwiązania obrotu zdalnego ani ruchu armatki. Jest jedynie podłączenie do wody. Do tego tej armatki, ze względu na inną konstrukcję, nie da się zaadoptować do Atlasa, stąd zrobiłem całość od nowa. Wykorzystując serwo musisz mieć kanał proporcjonalny. Poza tym ruch będzie szybki i mało naturalny. Ja niestety miałem dwupołożeniowy, stąd wybór padł na silnik. Używając silnik w prawo lub w lewo można precyzyjnie ustawić dowolny kąt unosu i obrotu. Owszem dwa kanały ale obrót można rozwiązać przez przekładnie taka jak powyżej, na razie nie wymyśliłem góra dół choć Twoje rozwiązanie dało mi do myślenia. jednym z pomysłów jesprzeprowadzenie bowdena czy się sprawdzi to jeszcze nie wiem. Moze da się sterować wężem ? Nie mam takich talentów modelarskich jak Ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 z google..... Czy wiecie ile wart był jeden biblijny talent? Było to 6000 drachm czyli 6000 dniówek. Średnio licząc 20 lat pracy albo też równowartość 33 kg złota..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Jestem w trakcie projektowania takiego sterowania i być może całej armatki, użycie serw zmodyfikowanych poprzez obniżenie napięcia zasilania silniczka da wolniejszy i płynniejszy ruch. Zobaczymy co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Jak masz takie wolne kanały, to zastosowanie serwa bedzie najprostszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 18 minut temu, Marek_Spy napisał: Jestem w trakcie projektowania takiego sterowania i być może całej armatki, użycie serw zmodyfikowanych poprzez obniżenie napięcia zasilania silniczka da wolniejszy i płynniejszy ruch. Zobaczymy co z tego wyniknie. Z chęcią kupię od Ciebie 6 armatek jak narysujesz i będziesz drukował to chociaż zarobisz za pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 9 minut temu, sebka34 napisał: Z chęcią kupię od Ciebie 6 armatek jak narysujesz i będziesz drukował to chociaż zarobisz za pracę. Zainspirowałeś mnie do ukończenia projektu ? ale masz na myśli komplet czyli armatka ze sterowaniem ? Choć raczej na tym interesu nie zrobię tym bardziej ze armatka będzie drukowana z ABS bo się łatwiej szlifuje i maluje . To jest szkic jakiejś koncepcji bez poprawek i wykończenia. Do dyspozycji mam 16 kanałów wiec może wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Bez znaczenia czy że sterowaniem czy bez sterowania 2 na pewno musiał bym nieć ruchome lecz kolejne 4 szt nie będę miał gdzie schować sterowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Sterowanie będzie niewielkie zobacz na wielkość serw90 zresztą to jeszcze koncepcja, czyli cie interesują same armatki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 W dniu 3.07.2022 o 21:05, JADAR62 napisał: Tą armatkę oglądałem mając w rękach..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Ja fizycznie mam taką armatkę ale zniszczona przez poprzedniego właściciela klejem CA, Szkoda ze nie widać jak jest rozwiązane podnoszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 10 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia A może ktoś ma jakieś zdjęcia armatek ? może by coś prostszego zaprojektować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Już armatkę narysowałem, jeszcze dopracowanie szczegółów i można drukować części, cześć będzie z metalowych rurek i tego na rysunku nie ma. Przydał by mi się czerwony ABS tak z 1/4 kg bo nie chce kupować całej szpuli i następny problem ja ten Węgier rozwiązał sterowanie góra/dół ? Kolory tu są rożne żeby pokazać części składowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi