synthax2 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Coż, po przejrzeniu kilku stron zdecydowałem zrobić uwspółcześnioną replikę modelu Akrobatek na 2,5ccm. Proces budowy będzie publikowany na facebook pod nazwą Akrobatek 2012. Zapraszam, pierwsze relacje już się pojawiąją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Dlaczego na fejsbuku, skoro forum modelarskie jest od modelarstwa? Masz jakieś kompleksy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Pewnie chce żeby go 'lajkać' Też chciałbym spróbować polatać na uwięzi, jakoś w tym roku nie wyszło. Zawsze to tańsze sterowanie Kto wie ile kosztują wypasione linki Futaba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Witam ! Żyje i nie opuściłem modelarstwa . Miałem tylko małą przerwę na spróbowanie szybownictwa w skali 1:1. Niestety teraz zaczęte studia i praca i... nie ma czasu na takie hobby . Wróciłem do modelarstwa i przewietrzyłem już wszystkie modele RC, teraz zabieram się za uwięź. Daaawnooo temu otrzymałem od kolegi z forum silniczek KMD - był to mój pierwszy samozapłon, trochę go na początku musiałem wymęczyć, żeby chciał odpalić. Później na modelarni trochę nim polatałem, w domu też, parę kraks i wymian łożysk zaliczył, no ale... zużył się już niestety . Bardzo ciężko się go odpala - z palca praktycznie nie rusza, dopiero przy rozruszniku jest w stanie odpalić. Dzisiaj odpaliłem go po prawie dwuletniej przerwie w domu (ruszył bez większych problemów), poszedłem na boisko polatać, tam też zapalił, ale z racji że nie mam nikogo do pomocy, a boisko zarośnięte, zastawiłem statecznik skrzynką, model później wciągnąłem do kręgu, ale po trawie już ruszyć nie chciał... no a że nie mogłem zostawić uchwytu samego i biec do modelu, to trochę próbowałem mu pomóc ale nic z tego - zahaczył śmigłem o trawę i zgasł - od tego momentu na boisku nie udało mi się go już zapalić. Następnym razem wezmę ze sobą kosiarkę, albo chociaż kawałek plandeki, żeby mu zrobić kawałek pasa startowego.... Teraz pytanie: Czy jest sens kupować kolejnego diesla ? zastanawiałem się nad takim motorkiem: http://shop.viko-shop.com/fora_engines_ ... unior.html, co prawda wysokoobrotowy, do F2D, ale prędkie latanie fajna sprawa . Combatu może kiedyś spróbuje, jak akrobacje opanuje . Póki co potrzebowałbym sprawnego motorka, z którym mam 5min zabawy i 2h latania, a nie na odwrót... No i jeśli faktycznie odpaliłby z palca, odpada skrzynka startowa z akumulatorami i klipsami. Cena tej FORY nie różni się zbytnio od żarowego. Co Wy na to ? Jakieś lepsze pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Czy jest sens kupować kolejnego diesla ? nie ma, ale to już każdy decyduje sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Myślałem własnie o żarowym ASP, ale silnik + świeca + klips + akumulator to cena jest taka sama jak za dieselka, który ma o wiele wiekszą moc. Nie wiem jak z żywotnością samozapłonów dzisiejszej produkcji, ale produkty ASP to też niskobudżetowe silniki, czyli pewnie i zużywają się szybciej. Diesle nie palą wiele i troche to redukuje koszt paliwa. Fakt, że wyszły z mody, ale KMD, żeby nie to problemowe odpalanie, nie jest takim złym silnikiem . Mocy sporo, obroty spore, modele latały na nim bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Problemem może być zdobywanie paliwa do samozapłona, rozruch natomiast można poprawić sobie odpowiednimi dodatkami w postaci prodetonatorów takich jak: azotyn amylu, DII lub nitrocet 50.... Generalnie to motorki Fora dają radę i są wykonane naprawdę dobrze, ich żywotność (system ABC) będzie też na pewno większa od żeleźniaka KMD. Fora robi bardzo dobre motorki, głównie dla F2D. Ostateczna decyzja należy oczywiście do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaw Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wiem że temat trochę odgrzewam ale miałbym do kolegi synthax2 prośbę o zamieszczenie profilu modelu akrobatek. Kiedyś takim latałem jeszcze na silniku "Rytm" a właściwie to ten model mam do dzisiaj tyle że styrany mocno jest bo ostatnie loty na łąkach były a starty z ręki. Chciałbym zrobić sobie następny ale plany się przy przeprowadzce zapodziały i nie dysponuję profilem. Proporcje zdejmę ze starego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.