jarek_aviatik Opublikowano 20 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Może się komuś przyda, jeśli nie, to nie. Na podstawie pliku, który zamieścił @Andrzej Klosw wątku @Lucjana o Aircobra, stworzyłem arkusz Excel. Podobne informacje znalazłem w katalogi silników AXI - załączony. Można by trochę popracować nad ostatnim punktem - obliczanie czasu lotu, dzieląc lot na poszczególne fazy: start, wznoszenie, latanie, lądowanie. Ale to wymaga czasu. Są do tego jakieś tam materiały dla rzeczywistych samolotów z napędem elektrycznym, nawet pojawiły się propozycje wytycznych do projektowania na stronie EASA. Na razie wszystkie certyfikowane, zarejestrowane samoloty elektryczne są w klasie Exoerimental Arkusz Excel jest zablokowany, aby nie namieszać, pola zielone - można wpisywać, można też wpisywać niektóre pola punktu 4. Arkusz zawiera przykładowe wyliczenie. Można wyczyścić i się bawić, lub korzystać. Gdyby, kto zauważył jakiś istotny błąd merytoryczny (nie ortograficzny) - to proszę pisać, tu lub na PW. Jeśli ktoś chce się pobawić, udoskonalić, to wyślę odblokowany na PW. Jakoś nie wierzę aby eCalc miał w bazie wszystkie dane. Myślę jeszcze nad arkuszem dla doboru śmigła, ale jak na razie mam za mało informacji o śmigłach modelarskich (ich zasadzie projektowania) Napisałem do zacnej firmy produkującej śmigła modelarskie, może coś odpiszą. Oczywiście bez przekazywania knowhow. EDIT: pewnie w złym dziale to napisałem, ale nie wiem jak przenieść - sorry AXI_catalogue.pdf kalkulator.xlsx 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 22 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Zrobiona wersja druga z tzw planem lotu kalkulator_V2.xlsx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi