Ryszard_I Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Na githubie wynalazłem któryś tam z kolei gadget do pomiaru kątów i zakresu wychyleń. Zbudowany z arduino uno bo taki miałem w przydasiach ale może być nano co korzystnie wpłynie na wymiary pudełka. Wyświetlacz IPS 240x240 na ST7789, akcelerometr MPU6050. Pokleiłem do kupy i działa . Kalibracja MPU6050. Zerowanie MPU6050. Po wyzerowaniu z wpisaną cięciwą 66mm. Pomiar. Widoczny czujnik MPU6050 i powerbank z którego zasilany jest gadget. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Z którego konkretnie projektu korzystałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 https://github.com/f5mmx/aeromodeling-throw-meter/tree/MPU6050 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 może być ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) f5mmx jest twórcą wielu ciekawych projektów mających zastosowanie w modelarstwie. Bardzo chętnie korzystam z jego pomysłów i wiedzy. Właśnie w tej chwili strugam jego pomysł na gadget do pomiarów kąta i wychyleń sterów z akcelerometrem MMA8452. Jak wystrugam dam znać . Gotowe. Tryb pomiaru wychylenia w mm i kąta w stopniach. . Tryb wpisywania cięciwy. Ciekawe rozwiązanie ponieważ wpisanie cięciwy polega na przechyleniu czujnika w jedną lub drugą stronę tak aby znacznik znalazł się nad odpowiednim rzędem jednostek ze znakiem plus lub minus a są trzy rzędy, 0.1 , 1.0 , 10. Gdy znacznik znajdzie się np. nad 10 to sukcesywnie dodaje do cięciwy 10mm. Dzięki takiemu rozwiązaniu obsługa przyrządu odbywa się jednym przyciskiem który służy do zerowania czujnika i po dłuższym przytrzymaniu do wejścia w tryb wpisywania cięciwy. Pierwszy z lewej zbudowany na akcelerometrze MMA8452, drugi na ADXL345 i ostatni na MPU6050. Edytowane 4 Sierpnia 2022 przez Ryszard_I Dodanie foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F5MMX Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Bravo Ryszard, gratulacje za osiagniecie! jest piekniejsze niz moje realizacje Jean-Michel // F5MMX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Jean, dziękuję za gratulacje i przede wszystkim bardzo dziękuję za Twoje pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi