kuba r. Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 no bez przesady, dla większości szybowników silnik w Fox'ie to już lekka profanacja (chociaż ma swoje racje bytu w momencie braku holownika), a wieżyczka to już więcej niż profanacja, moim zdaniem no chyba, że KTW , ale to i tak lipa trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 moze nie wiezyczka ale......Mysle ze takie rozwiazanie bym byl w stanie w FOX-ie zaakceptowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Pantografy mogą być, bo i w prawdziwym szybownictwie się je stosuje. A do Foxa to turbinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Pantografy mogą być, bo i w prawdziwym szybownictwie się je stosuje. A do Foxa to turbinkę Sam jesteś Pantograf Fox będzie holowany jak Bozia przykazała, na razie trenuję : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Wczoraj, późnym popołudniem Fox został wyholowany z pomocą mojego 2.5m Pilatusa wyposażonego w silnik DL 50 (jeszcze na dotarciu ). Masa Foxa to 8.5kg, mojego PC-6 to 8.2, więc łącznie mamy ponad 16 kg. Wrażenia - pozytywne. Fox zachował się przyzwoicie, nie narobił w powietrzu żadnych problemów. Hol nie okazał się zbyt trudny, wystarczyło pamiętać, żeby nie zadzierać nosa aż tak w górę. Materiał video wkrótce, na razie fotki z mojego aparatu do obejrzenia tutaj: http://picasaweb.google.pl/MarcinJendrosz/11042009Rybnik# Kilka poglądowych zdjęć, dla tych, co nie chcą albumu otwierać :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Pogratulować oblotu! Widzę że ten pilatus sprawdza się w roli holownika idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Hmm, na podstawie kilku fotek potrafisz powiedziec jak spisuje się Pilatus w roli holownika Movie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 A te kangury przy lądowaniu Pilatusa to wynik stresu czy radości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 A te kangury przy lądowaniu Pilatusa to wynik stresu czy radości? Ani jedno ani drugie. Po prostu dupa nie pilot. Latalismy przy dosc konkretnym wietrze. O ile do startu i holu bylo to wygodne i przydawalo sie, o tyle przy ladowaniach podmuchy potrafily nawet moim 8kg modelem zarzucic. Faktem jest, ze w model jeszcze dokladnie sie nie wczulem, wiec te ladowania nie zawsze sa idealne (to akurat bylo bardzo zle), ale dodatkowo amortyzatory tez powoduja podskoki Klap na razie nie wykorzystuje do ladowania, a chyba bede musial kiedys zaczac Dodatkowe foty i video z lotów Foxa umieszczę, jak tylko dostanę je od innych osób kręcących filmy i robiących zdjęcia z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Oooo taki model i lądowanie bez klap? A co do klap czy ten model ma skrzela na klapach? A co do amortyzatorów to faktycznie chyba są za miękkie. Ja mam takie że nie mogę dobrze ścisnąć ręką. Tylko że moje są pod 14kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 A co do amortyzatorów to faktycznie chyba są za miękkie. Skoro model się odbija to raczej za twarde Kurcze, sam mam ochotę na takiego Foxia tylko że od Modellotu (też 4m) tylko że kurcze nie za bardzo będę miał kiedy i gdzie polatać Holownik mamy co prawda (też 50cm) ale zgrać wolny czas, pogodę i holownik jednocześnie, to raczej ciężka sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Ani jedno ani drugie. Po prostu dupa nie pilot Marcin nie masz racji, bardzo ladnie podprowadziles tego pilatusa do ladowania. jedyny blad to kiedy podskoczyl podniesiony chyba podmuchem , to zaczales poprawiac to wysokoscia "no i sie zaczelo" Jesli mi mozna Ci radzic to w takich chwilach trzeba zacisnac zeby i i nie ruszac wysokosci. Amortyzatory powinny sobie poradzic ; wg mnie sa ok. Alez sliczny jest ten swift w powietrzu to to po prostu poezja !!!GRATULUJE . Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Hmm, na podstawie kilku fotek potrafisz powiedziec jak spisuje się Pilatus w roli holownika Skoro taka kolejka do holowania się ustawila to chyba źle nie holuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 KrzysiekZ, jaki SWIFT?? alchemique, Nie no, fajnie, fajnie, daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 ..i badz tu dla takiego mily.... No dobra .. FOX W sumie to ten sam kobuz zrobiony w kompozytowej technice.. K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Swift to właśnie praktycznie taki lepszy Kobuz - pierwsze egzemplarze Swiftów (prototypy) miały skrzydła żywcem wzięte z Kobuzów Gdzieś czytałem, że mieli kilka kompletów skrzydeł - te w najgorszym stanie przebadali zmęczeniowo, a potem najlepsze wsadzili do prototypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Fox super, mnie jednak cos spokojniejszego kusi - jakis 4m Ventus itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.