Skocz do zawartości

Fox 4m S2G

Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no bez przesady, dla większości szybowników silnik w Fox'ie to już lekka profanacja (chociaż ma swoje racje bytu w momencie braku holownika), a wieżyczka to już więcej niż profanacja, moim zdaniem :) no chyba, że KTW

, ale to i tak lipa trochę.
Opublikowano
Pantografy mogą być, bo i w prawdziwym szybownictwie się je stosuje. A do Foxa to turbinkę :P

Sam jesteś Pantograf ;)

Fox będzie holowany jak Bozia przykazała, na razie trenuję :) :

Opublikowano

Wczoraj, późnym popołudniem Fox został wyholowany z pomocą mojego 2.5m Pilatusa wyposażonego w silnik DL 50 (jeszcze na dotarciu ;) ).

Masa Foxa to 8.5kg, mojego PC-6 to 8.2, więc łącznie mamy ponad 16 kg.

Wrażenia - pozytywne. Fox zachował się przyzwoicie, nie narobił w powietrzu żadnych problemów. Hol nie okazał się zbyt trudny, wystarczyło pamiętać, żeby nie zadzierać nosa aż tak w górę. Materiał video wkrótce, na razie fotki z mojego aparatu do obejrzenia tutaj:

http://picasaweb.google.pl/MarcinJendrosz/11042009Rybnik#

Kilka poglądowych zdjęć, dla tych, co nie chcą albumu otwierać :wink:

DSCF3148.JPG

DSCF3168.JPG

DSCF3160.JPG

DSCF3155.JPG

DSCF3150.JPG

Opublikowano
A te kangury przy lądowaniu Pilatusa to wynik stresu czy radości? :D

Ani jedno ani drugie. Po prostu dupa nie pilot. Latalismy przy dosc konkretnym wietrze. O ile do startu i holu bylo to wygodne i przydawalo sie, o tyle przy ladowaniach podmuchy potrafily nawet moim 8kg modelem zarzucic. Faktem jest, ze w model jeszcze dokladnie sie nie wczulem, wiec te ladowania nie zawsze sa idealne (to akurat bylo bardzo zle), ale dodatkowo amortyzatory tez powoduja podskoki ;) Klap na razie nie wykorzystuje do ladowania, a chyba bede musial kiedys zaczac :)

Dodatkowe foty i video z lotów Foxa umieszczę, jak tylko dostanę je od innych osób kręcących filmy i robiących zdjęcia z oblotu.

Opublikowano

Oooo taki model i lądowanie bez klap? :)

A co do klap czy ten model ma skrzela na klapach?

A co do amortyzatorów to faktycznie chyba są za miękkie.

Ja mam takie że nie mogę dobrze ścisnąć ręką.

Tylko że moje są pod 14kg.

Opublikowano
A co do amortyzatorów to faktycznie chyba są za miękkie.

Skoro model się odbija to raczej za twarde :)

Kurcze, sam mam ochotę na takiego Foxia tylko że od Modellotu (też 4m) tylko że kurcze nie za bardzo będę miał kiedy i gdzie polatać :( Holownik mamy co prawda (też 50cm) ale zgrać wolny czas, pogodę i holownik jednocześnie, to raczej ciężka sprawa :(

Opublikowano
Ani jedno ani drugie. Po prostu dupa nie pilot

Marcin nie masz racji, bardzo ladnie podprowadziles tego pilatusa do ladowania. jedyny blad to kiedy podskoczyl podniesiony chyba podmuchem , to zaczales poprawiac to wysokoscia "no i sie zaczelo" :) Jesli mi mozna Ci radzic to w takich chwilach trzeba zacisnac zeby i i nie ruszac wysokosci. Amortyzatory powinny sobie poradzic ; wg mnie sa ok.

Alez sliczny jest ten swift :) w powietrzu to to po prostu poezja !!!GRATULUJE .

Krzysiek

Opublikowano

Swift to właśnie praktycznie taki lepszy Kobuz - pierwsze egzemplarze Swiftów (prototypy) miały skrzydła żywcem wzięte z Kobuzów :) Gdzieś czytałem, że mieli kilka kompletów skrzydeł - te w najgorszym stanie przebadali zmęczeniowo, a potem najlepsze wsadzili do prototypu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.