mar_io Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Witam, Chciałbym zapytać czy ktoś z Was korzystał w ostatnim czasie z jakiegoś sprawdzonego projektu drukowanej wagi do wyznaczania środka ciężkości w modelach jednak dla wagi modelu większej niż 5kg opartej na arduino. Generalnie chciałbym zrobić dwie takie wagi jedna dla małych modeli, jedną właśnie dla większych. Projekty na necie są jednak niektóre już nie aktualne, inne znowu jak wynika z opinii nie do końca udane. Zakup gotowej odpada, chcę zrobić samemu. Dzięki z góry za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 W dniu 8.12.2022 o 20:13, mar_io napisał: Witam, Chciałbym zapytać czy ktoś z Was korzystał w ostatnim czasie z jakiegoś sprawdzonego projektu drukowanej wagi do wyznaczania środka ciężkości w modelach jednak dla wagi modelu większej niż 5kg opartej na arduino. Generalnie chciałbym zrobić dwie takie wagi jedna dla małych modeli, jedną właśnie dla większych. Projekty na necie są jednak niektóre już nie aktualne, inne znowu jak wynika z opinii nie do końca udane. Zakup gotowej odpada, chcę zrobić samemu. Dzięki z góry za sugestie. Nie drukowana i nie na arduino, ale proponuję Vanessę - wg mnie nie ma nic lepszego Vanessa_CG_Machine.pdf EDIT: wg mnie ciężko będzie zrobić coś uniwersalnego ze względu na różne wymiary modelu (rozkład punktów ważenia (podparcia) EDIT2 Można coś takiego zrobić na dwóch belkach tensometrycznych. Co do tego, czy będzie to projekt udany czy nie. Robiłem ostatnio wagę do pomiary ciągu śmigieł i EDF. Problemy: jakość belek tensometrycznych, taka za 18 PLN była nie do skalibrowania i nie był to problem modułu. Po wymianie belki na inną - działa OK. No i sam kod arduino - nie będzie jakiś skomplikowany. Ale lepsze jest często wrogiem dobrego - Vanessa jest dobra. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 Popatrz na Github.com . Różne projekty na różnych płytkach. Z podparciem pod skrzydło i pod koła. W tej chwili w nadmiarze wolnego czasu i zwykłej ciekawości wystrugałem pajęczynkę wagi pod koła do ciężkich modeli TAKA . Działa tak jak powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Efekt pracy z dwóch wieczorów. Może pomysł się nada dla kolegi. Wykorzystując biblioteki i przykład zamieszczony tutaj: https://github.com/olkal/HX711_ADC z katalogu examples wykorzystałem kod: Read_2x_load_cell Dwie belki tensometryczne każda 10 kg Wyświetlacz oled jakiś się znalazł Płyta podróbka Arduino Nano Wzmacniacze XH711 x 2po niecałe 9 zł sztuka Kalibracja - jak pisałem w wątku o testerze ciągu, warto zainwestować w dobre belki (cena tych 69 zł sztuka, nie polecam takich po kilkanaście złotych) Teraz na belkę Wskazania dla tylnej Współczynnik kalibracji Po zmianie współczynnika kalibracji - już lepiej, EDIT: (pomyliłem zdjęcia) można kontynuować kalibrację, ale jak dla mnie gram różnicy, to nie problem Pora sprawdzić w praktyce. Mam jakiś kadłub, robi się model, kadłub waży Ustawiam na wagach, odległość pomiędzy wagami = 500 mm, aby było łatwiej mierzyć - są wypustki na podstawach Zaznaczam na kadłubie, gdzie jest przednia waga Od tego miejsca będziemy mierzyć położenie SC Odczyty z wag (zwiększyłem trochę wielkość liter, ze względu na mój PESEL) Różnica 1 gram w stosunku do wagi kuchennej, pomijalne Obliczamy w Excel'u Teraz weryfikacja Odmierzamy 174,9 ~ 175 mm od miejsca przedniej wagi I wieszamy gościa Wisi poziomo Teraz tylko poskładać (z płytki prototypowej) na gotowo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi