Grzesiek Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Witam Panowie powiedzcie jaki ciag uzyskuje ten silnik.Przymierzam sie do nowego projektu RWD 10 i zastanawiam się jaki duzy i cięzki model jest w stanie uciągnąc ten silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Proponowałbym skalę 1:5 , przy samolocie akrobacyjnym będzie wystarczające na 1,5m rozpiętości, w razie braku mocy zawsze idzie w prosty sposób podmienić na 61 :-), mają te same wymiary i masę (no prawie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Też tak myślałem ze 1500 mm rozp. to max .Dzięki wielkie Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Witam ASP 52 FS w dwupłacie niecałe 3kg tak to latalo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 2 godziny temu, paweln7 napisał: Witam ASP 52 FS w dwupłacie niecałe 3kg tak to latalo Paweł ładnie to lata.Zapytam Ciebie,jaką rozpiętość dychy Ty byś zrobił pod ten silnik?Nie dysponuję większym 4-taktem.Mam jeszcze os-a 6,5ccm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 140-150 cm tylko nie wiem z czego zrobisz ogon ,problem z wyważeniem Miałem 180 cm ponad 5kg na ASP 91 FS to nie latało dopiero jak dostało os 110 alfa to zaczęło jakoś latać ale ciężko było to zmusić do makietowego latania ,latał jak "wściekły " myśliwiec . wracając do konstrukcji to bym zrobił tak -płat jednoczęściowy dwudźwigarowy mocowany do piramidki dwoma śrubami zastrzały stabilizują płat -kadłub kratownica sosnowa 4x4 rozpórki 3x3 wykrzyżowana linką stalową 0,33mm przód kadłuba obejmująca podwozie piramidkę i domek silnika z sklejki 2mm - stateczniki pionowy i poziomy płaskie kratownice balsowe -wyposażenie w laminatowej masce silnika nad domkiem silnika odbiornik i zasilanie z boków serwa , w środku zbiornik ( tak miałem w swoim i jeszcze kupę ołowiu na silniku model fajny bo Polski ale dla mnie to taki pod 50 ale benzynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi