Norbert Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Witajcie po długiej przerwie ? Potrzebuję doradzenia w kwestii zakupu pierwszej drukarki 3D. Mój budżet to max 1000zł Sprzęt ma być używany czysto amatorsko na własne potrzeby. Drukować mam zamiar od figurek i breloczków dla córek po jakieś elementy które przykłądowo uległy zniszczeniu i wydrukowany element ma je zastąpić. Jakieś stojaczki pod baterie, małe obudowy pod moje majsterkowania itd. Zapewne pojawią się jakieś ambitniejsze plany o których teraz nie mam pojęcia. Jeśli uda mi się wrócić czynnie do modelarstwa RC to oczywiście drukarka rozwinie skrzydła ? Chcę drukować z filamentów , najlepiej nie za drogich na początek przynajmniej. Używać kilku kolorów i je łączyć w razie potrzeby. Najpierw planowałem zakup drukarki w okolicy 500zł które często pojawiają się w promocyjnej cenie, jednak często mają obszar roboczy 18x18x18 co na początku wydało mi się wystarczające, jednak po przemyśleniu stwierdziłem, że chęć drukowania większych rzeczy będzie oznaczała konieczność wymiany drukarki a wolałbym kupić coś co zostanie ze mną na dłużej. Do tego chciałbym, by sprzęt był znany i z dużą ofertą części zamiennych jak i sporą kolekcją dostęnych w sieci projektów czyli coś popularnego i uznanego. Tak oto laickim okiem doradzono mi wybrać coś ze stajni Creality ze wskazaniem na Ender3 i zacząłem szukać. Po chwili zgubiłem się z mnogości modeli i odmian. Finalnie drogą dedykcji wstępnie na 1 miejscu pojawiłsię Ender 3 V2 Neo jako już ulepszona trójka. Niestety ceny w okolicy 1700zł mnie ostudziły bo drukarka potrzebna mi by raptem kilka razy w miesiącu coś "znajstrować". Tak przynajmniej sądze, realia jakie się okażą zobaczymy. Wolałbym drukarkę w miarę cichą bo będzie stała w pokoju w którym wieczorami przesiaduję przy kompie. Zacząłem się więc zastanawiać nad jej zakupem jako używaną lub refubrished bo tu już można się zmieścić w budżecie a nawet zejść niżej. Doradźcie proszę, czy mój wybór jest trafny, czy będę zadowolony z tego urządzenia? A może warto spojrzeć jeszcze na inne? Tylko jakie? Nie wiem czy w poście zawarłem wszystko bo zwyczajnie jestem w temacie zielony jak liść. Liczę na Waszą wiedzę i dobre doradzenie. Pozdrawiam. Norbert
mjs Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 https://allegro.pl/oferta/creality-3d-ender-3-wysoka-precyzja-drukarka-3d-8631314602?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery-top_pla_pmax&ev_campaign_id=18869915682&gclid=Cj0KCQjwib2mBhDWARIsAPZUn_kpSTC3YU4XH_H__dkY2-si4_tILmJfWJBOmTt6Q_F2zXkV4ttOMv8aAi4iEALw_wcB
Norbert Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2023 OK, ale w tej cenie mogę mieć V2 Neo która już ma pewne poprawki/udogodnienia i również w stanie sklepowym (refubrished) z gwarancją...
Marek_Spy Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Co wy z tym enderem ?układ kartezjański generuje duże drgania.
japim Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Marek_Spy napisał: Co wy z tym enderem ?układ kartezjański generuje duże drgania. Modyfikujesz na Klippera i omijasz wszystkie rezonanse.
Norbert Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Podpowiecie czy warto się pakować z jakiegoś powodu w Ender 3 S1 Pro zamiast Ender 3 V2 Neo ? Różnica w cenie 57$
Marek_Spy Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 33 minuty temu, japim napisał: Modyfikujesz na Klippera i omijasz wszystkie rezonanse. ta i drugi komputer do tego, średnio mi się to podoba
Francka Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Ender 3 S1 Pro ma już dużo poprawek . Pracuje bez bowdena co pozwala drukować z TPU metalowa dysza pozwala drukować do 300 stopni (ASA ,ABS) Dotykowy wyświetlacz oraz automatyczne ustawianie stołu . Suma dobry wybór
Marek_Spy Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Moim zdaniem nie bardzo bowden znacznie ogranicza masę zespołu drukującego a poziomowanie owszem jest wygodne ale nie do końca konieczne, jedynym argumentem jest cena
Norbert Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2023 26 minut temu, Marek_Spy napisał: Moim zdaniem nie bardzo bowden znacznie ogranicza masę zespołu drukującego a poziomowanie owszem jest wygodne ale nie do końca konieczne, jedynym argumentem jest cena Trochęnie zrozumiałem. Twój głos jest na którą drukarkę?
mar_io Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Za 1100zł masz super drukarkę: https://www.3djake.pl/elegoo/neptune-3-pro Pierwsza drukarka jaką kupiłem, która po wyciągnięciu z pudełka naprawdę świetnie drukuje. Za chwilę będzie dostępna 4 pro na klipperze seryjnie. Naprawdę polecam. Na początek moim zdaniem najlepszy wybór.
Marek_Spy Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 16 minut temu, Norbert napisał: Trochęnie zrozumiałem. Twój głos jest na którą drukarkę? Każda byle nie kartezjanska jako pierwsza miałem Anet A8 i się z nią namordowałem tak że teraz jestem anty teraz mam Two Tres Sapphire Pro i nareszcie spokój jedynie to zmieniłem hotend na chińskie Vulcano i dołożyłem czujnik stołu 22 minuty temu, mar_io napisał: Za 1100zł masz super drukarkę: https://www.3djake.pl/elegoo/neptune-3-pro Pierwsza drukarka jaką kupiłem, która po wyciągnięciu z pudełka naprawdę świetnie drukuje. Za chwilę będzie dostępna 4 pro na klipperze seryjnie. Naprawdę polecam. Na początek moim zdaniem najlepszy wybór. Patrzac na elektronike to taka lepsze Aneta
mar_io Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Miałem zarówno endera jak i aneta. Nie ma to z nim nic wspólnego. Zresztą w obu tych drukarkach trzeba było mocno dłubać żeby drukowały ładnie i szybko. Doktoraty ludzie piszą na ten temat. A Anet A8 plus, którego miałem to nie ma w ogóle co porównywać do chociażby tego N3P. Teraz dołożyłbym do N4P bez dwóch zdań, różnica będzie w cenie pewnie około 200-400zł w zależności od kursu.
Marek_Spy Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 6 minut temu, mar_io napisał: Miałem zarówno endera jak i aneta. Nie ma to z nim nic wspólnego. Zresztą w obu tych drukarkach trzeba było mocno dłubać żeby drukowały ładnie i szybko. Doktoraty ludzie piszą na ten temat. A Anet A8 plus, którego miałem to nie ma w ogóle co porównywać do chociażby tego N3P. Teraz dołożyłbym do N4P bez dwóch zdań, różnica będzie w cenie pewnie około 200-400zł w zależności od kursu. i nadal siedzisz w kartezjanskich wiec ...
mar_io Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 W dniu 6.08.2023 o 17:35, Norbert napisał: Witajcie po długiej przerwie ? Potrzebuję doradzenia w kwestii zakupu pierwszej drukarki 3D. Mój budżet to max 1000zł Tak w woli przypomnienia … o co pytał autor.
Marek_Spy Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 O drukarkę a podajesz droższą wiec ? z innej beczki są fora w których wiele jest o drukarkach to tak na marginesie
Rekomendowane odpowiedzi