Skocz do zawartości

Pierwsza drukarka 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie po długiej przerwie ?
Potrzebuję doradzenia w kwestii zakupu pierwszej drukarki 3D.
Mój budżet to max 1000zł
Sprzęt ma być używany czysto amatorsko na własne potrzeby.
Drukować mam zamiar od figurek i breloczków dla córek po jakieś elementy które przykłądowo uległy zniszczeniu i wydrukowany element ma je zastąpić. Jakieś stojaczki pod baterie, małe obudowy pod moje majsterkowania itd. Zapewne pojawią się jakieś ambitniejsze plany o których teraz nie mam pojęcia.

Jeśli uda mi się wrócić czynnie do modelarstwa RC to oczywiście drukarka rozwinie skrzydła ?
Chcę drukować z filamentów , najlepiej nie za drogich na początek przynajmniej.
Używać kilku kolorów i je łączyć w razie potrzeby. 
Najpierw planowałem zakup drukarki w okolicy 500zł które często pojawiają się w promocyjnej cenie, jednak często mają obszar roboczy 18x18x18 co na początku wydało mi się wystarczające, jednak po przemyśleniu stwierdziłem, że chęć drukowania większych rzeczy będzie oznaczała konieczność wymiany drukarki a wolałbym kupić coś co zostanie ze mną na dłużej.
Do tego chciałbym, by sprzęt był znany i z dużą ofertą części zamiennych jak i sporą kolekcją dostęnych w sieci projektów czyli coś popularnego i uznanego.
Tak oto laickim okiem doradzono mi wybrać coś ze stajni Creality ze wskazaniem na Ender3 i zacząłem szukać.
Po chwili zgubiłem się z mnogości modeli i odmian. Finalnie drogą dedykcji wstępnie na 1 miejscu pojawiłsię Ender 3 V2 Neo jako już ulepszona trójka.
Niestety ceny w okolicy 1700zł mnie ostudziły bo drukarka potrzebna mi by raptem kilka razy w miesiącu coś "znajstrować". Tak przynajmniej sądze, realia jakie się okażą zobaczymy.
Wolałbym drukarkę w miarę cichą bo będzie stała w pokoju w którym wieczorami przesiaduję przy kompie.
Zacząłem się więc zastanawiać nad jej zakupem jako używaną lub refubrished bo tu już można się zmieścić w budżecie a nawet zejść niżej.
Doradźcie proszę, czy mój wybór jest trafny, czy będę zadowolony z tego urządzenia? A może warto spojrzeć jeszcze na inne? Tylko jakie?
Nie wiem czy w poście zawarłem wszystko bo zwyczajnie jestem w temacie zielony jak liść.
Liczę na Waszą wiedzę i dobre doradzenie.
Pozdrawiam.
Norbert

Opublikowano

OK, ale w tej cenie mogę mieć V2 Neo która już ma pewne poprawki/udogodnienia i również w stanie sklepowym (refubrished) z gwarancją...

Opublikowano
Godzinę temu, Marek_Spy napisał:

Co wy z tym enderem ?układ kartezjański generuje duże drgania.

Modyfikujesz na Klippera i omijasz wszystkie rezonanse.

Opublikowano

Ender 3 S1 Pro ma już dużo poprawek . Pracuje bez bowdena co pozwala drukować z TPU metalowa dysza pozwala drukować do 300 stopni  (ASA ,ABS)

Dotykowy wyświetlacz oraz automatyczne ustawianie stołu . Suma dobry wybór

Opublikowano

Moim zdaniem nie bardzo bowden znacznie ogranicza masę zespołu drukującego a poziomowanie owszem jest wygodne ale nie do końca konieczne, jedynym argumentem jest cena

Opublikowano
26 minut temu, Marek_Spy napisał:

Moim zdaniem nie bardzo bowden znacznie ogranicza masę zespołu drukującego a poziomowanie owszem jest wygodne ale nie do końca konieczne, jedynym argumentem jest cena

Trochęnie zrozumiałem. Twój głos jest na którą drukarkę?

Opublikowano
16 minut temu, Norbert napisał:

Trochęnie zrozumiałem. Twój głos jest na którą drukarkę?

Każda byle nie kartezjanska jako pierwsza miałem Anet A8 i się z nią namordowałem tak że teraz jestem anty teraz mam Two Tres Sapphire Pro i nareszcie spokój jedynie to zmieniłem hotend na chińskie Vulcano  i dołożyłem czujnik stołu

22 minuty temu, mar_io napisał:

Za 1100zł masz super drukarkę:

https://www.3djake.pl/elegoo/neptune-3-pro

Pierwsza drukarka jaką kupiłem, która po wyciągnięciu z pudełka naprawdę świetnie drukuje. Za chwilę będzie dostępna 4 pro na klipperze seryjnie. Naprawdę polecam. Na początek moim zdaniem najlepszy wybór.

Patrzac na elektronike to taka lepsze Aneta

Opublikowano

Miałem zarówno endera  jak i aneta. Nie ma to z nim nic wspólnego. Zresztą w obu tych drukarkach trzeba było mocno dłubać żeby drukowały ładnie i szybko. Doktoraty ludzie piszą na ten temat. A Anet A8 plus, którego miałem to nie ma w ogóle co porównywać do chociażby tego N3P. Teraz dołożyłbym do N4P bez dwóch zdań, różnica będzie w cenie pewnie około 200-400zł w zależności od kursu.

Opublikowano
6 minut temu, mar_io napisał:

Miałem zarówno endera  jak i aneta. Nie ma to z nim nic wspólnego. Zresztą w obu tych drukarkach trzeba było mocno dłubać żeby drukowały ładnie i szybko. Doktoraty ludzie piszą na ten temat. A Anet A8 plus, którego miałem to nie ma w ogóle co porównywać do chociażby tego N3P. Teraz dołożyłbym do N4P bez dwóch zdań, różnica będzie w cenie pewnie około 200-400zł w zależności od kursu.

i nadal siedzisz w kartezjanskich wiec ...

Opublikowano
W dniu 6.08.2023 o 17:35, Norbert napisał:

Witajcie po długiej przerwie ?
Potrzebuję doradzenia w kwestii zakupu pierwszej drukarki 3D.
Mój budżet to max 1000zł

Tak w woli przypomnienia … o co pytał autor.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.