Skocz do zawartości

Odbiorniki Radiomaster nowa seria z Banggood.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mając już kilka odbiorników tej marki i będąc z nich zadowolony połaszczyłem się na promocję i kupiłem dwa R84 V2 i po jednym R86 i R86C również V2 po średnio 45zł.

Żaden z tych czterech nie działa. Kupowałem już FlySky po 30zł i było ok. Po podłączeniu zasilania (regulator lub pakiet 4,8V) zero jakichkolwiek oznak życia. Od razu uprzedzę pytania typu czy polaryzacja ok i pakiety naładowane. TAK, sprawdzane kilkanaście razy. Po podłączeniu zasilania powinna dioda świecić/migać jak miało to miejsce z poprzednikami (na nich też sprawdzałem to zasilanie i oczywiście dioda migała). Konsternacja ogromna bo już nie wiem czy jakiegoś małpiego rozumu nie dostałem albo czy jest jakiś haczyk w tym wszystkim bo żeby cztery odbiorniki przyszły zrypane to nie chce mi się wierzyć. Trafił się już raz R86 gubiący zasięg i R86C co się notorycznie rozbindowywał ale totalne echo nigdy. Macie jakieś pomysły?

Odbiorniki.jpg

Opublikowano

Mają oprogramowanie V2  przypuszczam że FCC   próbuj d8 lub d16.  Mam R168 i wgrałem V2 LBT  (EU) blinduje jak na zdjęciu.

Wada tych odbiorników  sygnał łączenia z nadajnikiem lubi zanikać. Na FC można więcej poczytać.

IMG_20230927_124121.jpg

Opublikowano
W dniu 27.09.2023 o 14:48, Józef 21 napisał:

Procedura jest taka  naciskasz przycisk BIND a następnie podłączasz zasilanie. 

Tak robię za każdym razem, mam od nich po kilka z każdego typu od R81 w dronach po R88 bo R186 i R161 wycofano i nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem bo dwa były trefne ale się uruchomiły.

Jest postęp udało mi się zmusić je do życia (przy podpinaniu zasilania musiałem prawdopodobnie puszczać przycisk bindowania i nie zaskakiwało teraz przy pomocy kolegi na 4 ręce poszło gładko). Tylko niestety wszystkie szaleją (jak te dwa trefne o których wspominałem) - gubią zasięg, podpięte serwo albo drga albo gubi się nad nim kontrola, dioda czasem zamiga mimo iż RSSI pokazuje ponad 100db. Problem chyba tą czwórką i tymi trefnymi wcześniejszymi polega na wersji FFC/LBT. Nie jestem pewien czym nadaje radio bo nie mam w meny tego protokołu rf LGB eu ale najpewniej tym a odbiorniki są FFC.  I te co mi działają to LGB a te problematyczne są najprawdopodobniej FFC. Wcześniej chyba przysyłali losowo bo nie było opcji wyboru przy zakupie, która widzę teraz przy tej nowej serii się pojawiła.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przy okazji ustawiania nowego modelu wyciągnąłem odbiornik RadioMaster R86C V2. Normalnie zbindował się do modułu XJT w trybie D8. Trzęsące się serwo było w momencie gdy zasilanie miałem podpięte pod port SBUS. Po podpięciu w miejsce innego serwa wszystko chodzi pięknie i gładko. W warunkach domowych ciężko sprawdzić zasięg - pewnie będę testować na lotnisku.

odbiornik kupowałem tutaj:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005820242186.html

EDIT:

R88 tez dziala. ALE. Gdy bindowanie przeprowadziłem 20cm od modułu dioda led cały czas migała. I praca serwa była baaardzo skokowa. Po oddaleniu odbiornika na 1m wszystko działa plynnie. Tak więc R86C oraz R88 bindują się i płynnie działają. Teraz pora na testy w terenie.

20231206_191537.jpg

Opublikowano

I jeszcze jeden edit odnosnie Fcc i LBT. Te 2 systemy ze sobą wcale nie gadają. Tzn wgrany firmware FCC powoduje brak komunikacji z LBT. Przynajmniej tak było kilka lat temu jak przy okazji zawodów na Łotwie musielismy pod okiem panów z wozu monitorujacego częstotliwości zmieniać firmware na polu. Czyli FCC gadał tylko z FCC a LBT z LBT.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.12.2023 o 22:08, japim napisał:

Czyli FCC gadał tylko z FCC a LBT z LBT.

Właśnie nie do końca. Sprawdzałem z radiem kolegi, który ma na pewno LGB (jest naklejka w komorze modułu) i te moje odbiorniki FFC działały tak jak z moim radiem. Ja do końca nie wiem czy mam LGB czy FFC bo nie mam tej naklejki choć radio kupione w polskim sklepie więc podejrzewam, że też mam LGB. Nie wiem jak to sprawdzić bo w oprogramowaniu nie mam takich możliwości jak kolega Józef21 kilka postów wyżej pokazywał. Albo jeszcze nie wygrzebałem tych ustawień.

Opublikowano

Zakupiłem odbiornik FrSky S6R z polskiej firmy już nie istnieje rok temu zamknęli działalność. Na opakowaniu była nalepka LBT. Jak się okazało to nie posiadał. Z oficjalnej strony FrSky ściągnąłem firmware i go zaktualizowałem.

Na skanie takie mam wartość nadajnika

IMG_20231219_180226.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.