Nielot Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Mam 2 odbiorniki tego typu z eu-lbt. W sklepie Modele24 te oznaczenie tego odbiornika nie występuje. Jest non -lbt dla trybu D8. czy tryb D16 spełnia te wymagania , czy trzeba wymienić firmware? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Teoretycznie sprzedawca powinien oferować towar zgony ze specyfikacją dla danego regionu, czyli odbiornik powinien mieć wgrane firmware EU-LBT. W opisie jest, że odbiornik jest kompatybilny z modułami nadawczymi w trybie D8 (non-LBT) a to nie jest jednoznaczne z tym co jest wgrane do odbiornika (zresztą tryb D8 jest nielegalny w Europie). W ostatnio kupowanym przeze mnie w Modele24 odbiorniku wgrany był EU-LBT. A tak na marginesie, wgranie / wymiana firmware w odbiorniku nie jest żadnym problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Trochę korekty: Odbiornik obsługuje protokół ACCST równolegle w następujących trybach, bez konieczności zmiany firmware: - D8, który ma jedną uniwersalną wersję non-lbt - nie było tu nigdy podziału wersji na eu i non-eu (czy lbt i non-lbt) - D16 w wersjach v1 i v2, które mogą być w trybie lbt lub non-lbt - tu sprzedawca w PL dba aby sprzedawany przez niego sprzęt był z wgranym softem w trybie lbt. Zmiana firmware byłaby potrzebna tylko przy konieczności zmiany D16 z non-lbt na lbt i odwrotnie. Natomiast nie do końca prawdą jest, że D8 jest nielegalny. Tak samo nielegalne stałyby się wszystkie starsze nadajniki/odbiorniki innych firm, jeszcze sprzed czasów wprowadzenia przepisów lbt. I w dodatku stałyby się nielegalne w jednym dniu w momencie rozpoczęcia obowiązywania lbt. Otóż można używać nadajników i odbiorników z trybem D8, jeżeli ktoś ma taki system, ale nie ma już oficjalnej możliwości sprowadzenia i oficjalnego handlowania takim sprzętem w PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Jurek i Andrzej, dziękuje za pomoc. Jak kupowałem odbiorniki to miały nalepki lbt eu ale kupowałem w Niemczech , na tych w naszym sklepie jednoznacznie nie mogłem tego stwierdzić .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Z aliexpress zamawiałem moduł Ranger mikro i odbiornik ER6 zaznaczyłem w zamówieniu że chcę wersję EU LBT. Zamówienie zostało zrealizowane chińczyk napisał mi wiadomość, że muszę poczekać na tą wersję. Oczywiście zmiana frimware nie jest trudna. Lecz przy składaniu zamówienia najbardziej wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi