Skocz do zawartości

Powrót do młodych lat RWD 5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczepanie co z budową modelu?

Zaglądam tu dosyć często,zbliża się już rocznica od ostatniego wpisu,model jest budowany czy czeka na lepsze czasy.

Opublikowano

Skrzydła oklejone ,stery też ,w tzw międzyczasie powstał "wycinaczek z laubzegi" szkielet Ulti ,remont po małym kreciku mojego "Kratka",remont a właściwie przefoliowanie Hai,a , przezbrojenie Starlinga a biedna RWD na półce :oops: Chyba musi "dojrzeć"

No tak zacząłem dużego Hai,a 2 m :lol:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam i podziwiam model. Śledzę wszystkie relacje z budowy i nasunęła mi się taka wątpliwość. Jak to jest z kątami natarcia w tym modelu. W opisie do planów czytamy: profil u nasady Clark Y 14,5%, kąt nastawienia 0 stopni; profil na końcu Clark Y 8%, kąt – 2,5 stopnia, statecznik poziomy NACA0009, kąt 3 stopnie. A na planach dolna krawędź profilu u nasady jest równoległa do osi poziomej więc cięciwa jest pod kątem ok. 4 stopnie, statecznik poziomy 0 stopni. Na zdjęciach i rysunkach oryginału profil centropłata jest bardzo gruby, coś jak Clark 18% a jego dolna krawędź nie jest linią prostą. Jeżeli ten temat był gdzieś wałkowany to proszę o informację.

Opublikowano

Tez sie nad tym zastanawialem. Ale doszedlem do wniosku ze chyba ktos pomylil sie przy wykonywaniu opisu. No bo skoro kat natarcia jest mierozny miedzy cieciwa profilu a osia samolotu to w tym przypadku kat natarcia profilu CLARK-Y przy kadlubie nie rowna sie 0. JA zakladam ze ten kto pisal opis to mial dobre intencje, tylko ze zamiast mierzyc kat natarcia miedzy cieciwa profilu a osia platowca wyznaczyl omylkowo kat natarcia miedzy spodem profilu (ktory jest plaski) a osia samolotu. (podkreslam - zakladam). Ale tez, jezeli gdzies ten temat byl poruszany - chetnie doczytam.

Opublikowano

Pisząc tutaj miałem nadzieję, że wypowie się gospodarz tematu. Nie chcę zaśmiecać mu relacji. Wydrukowałem sobie plany w skali 1:5 i nie mogę rozgryźć paru rzeczy. Może założyć nowy temat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.