Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będzie chodzić na zewnątrz, jest niezbędne są tam spore siły od foka szczególnie jak wiatr szarpie przy zwrocie. Ustawienie linki stabilizuje kielich pod masztem.

52kielichy.JPG.ee2f3ee1c100dd713c4cf30ee207eba0.JPG

Dźwignia jest w planach 3 cale. A na planie  wychodzi 107mm rozstaw os serwa i grot.

Pozdrawiam Sławomir

Otwór pod foka zrobiłem. Czy masz już ustawione wychylenia windy. Ja tego nigdy nie robiłem. Mam ustawione na gazie. Gaz w połowie to dźwignia prostopadła do osi podlużnej modelu. Gaz do przodu to dźwignia wychylona do przodu tak by drugi fabryczny otwór w dźwigni sięgał krawędzi belki do mocowania pojemników. I do dołu to ramię leci w kierunku rufy. Jak ma być inaczej to proszę o podpowiedź.

IMG20241111205855.jpg

Ja mam tak (w kupnej też tak miałem). Gaz na zero jak w samolocie. Dźwignia na serwie maksymalnie w prawo do rufy na Twoim zdjęciu jest z lewej i długość tak linek dobrana że fok i grot są ustawione w osi modelu. Przesuwając dźwignie nadajnika do przodu ( jak w samolocie dodajemy gazu)  tu odpuszczamy żagle czyli się odchylają na burtę zawietrzną. Zwrot robimy tak ster na w prawo lub lewo i jednocześnie dać na zero gaz ( żagle są wybierane do osi ) po przekroczeniu dziobu lini wiatru odpuszczamy żagle  ( dodajemy gazu zależnie od prędkości wiatru ) to jest zwrot przez sztag. Podobnie przy zwrocie przez rufę. Tak w skrócie tak mam ja.

Pozdrawiam Sławomir

Dziękuję Sławek, spróbuję tak ustawić. Wczoraj montowałem pionową rurkę prowadzącą szoty przez pokład. Makabra jest z tymi kielichami żeby je przełożyć na drugą stronę. Już się boję co będzie w przypadku wręgi, gdzie grubość sklejki jest większa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.