robas69 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Zrobiłem stojak, ale trochę wąsko wychodzi przy kadłubie. Moze os obrotu powinna byc w polowie wysokości stojaka?
robas69 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Cześć, nie robiliście stojaka do Emmy już bezpośrednio nad wodę? Chyba zrobię symulacje z roboczymi listewkami i osią obrotu w innym miejscu bo nikt nie chce podpowiedzieć jak będzie dobrze.
Georges Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia On 1/7/2024 at 4:06 AM, Slawomir said: Witam może kogoś zainspiruje do budowy tego modelu dlatego moją relacje umieszczam. Z rok temu zobaczyłem na youtube sloop Emma. Składa się z małej ilości części a jak wygląda i pływa można zobaczyć na filmach. Na kanale autora jest wszystko jak go wykonać oraz porady wykonawcze części. Koszt planów 15$. W pakiecie 3 modele taniej zakupiłem komplet. http://www.bearospaceindustries.com/boats2.html https://www.youtube.com/watch?v=nYlwMVXxC9E https://www.youtube.com/watch?v=9VwVXcYNue0 https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2990671-Bearospace-Sloop-EMMA Rozrysowałem elementy na sklejkę i wyciąłem laserem. Poszły 4 formatki 1000X310X3mm Wręgi w planach były niesymetryczne więc je poprawiłem. Ster będzie wykonany z laminatu w drukowanej formie. Sprawdzony patent, mam od razu zakładany profil. Kilka sterów już tak wykonałem. Boki kadłuba musiałem podzielić na dwie części, bo nie mieściły się na formatce. Dużym problemem jest zakup prostych wałków na maszty ale się udało. Pierwszy etap to za laminowanie okładzin miecza tkanina 80 żywica E52 i utwardzacz IDA aby uniknąć po lepu. Pogoda nie pozwala laminować na balkonie więc spakowane części czekają. Cześć Sławomir! Jestem bardzo zainteresowany budową Emmy i chciałbym zapytać, czy byłaby możliwość kupienia od Ciebie elementów wyciętych laserowo. Czy byłoby to możliwe? Dziękuję, Georges
Slawomir Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia Witam. Tylko wtedy jak zakupisz plany u konstruktora ( pokażesz skan przelewu to tak ) . Wady sklejki pokazałem jakie mnie spotkały ( skrzynka miecza wykonana od nowa z lotniczej sklejki oraz rozjazd połączenia burt. Ale to do ogarnięcia. Koszt cięcia jest mi w tej chwili nie znany tnę w firmie u kolegi. Cięcie i materiał do obgadania ale koszt wysyłki do Kanady byłby spory i dużo formalności dla mnie a dla Ciecie cło. Taniej kupić na miejscu i ręcznie wyciąć. Pozdrawiam Sławomir
Georges Opublikowano Piątek o 11:25 Opublikowano Piątek o 11:25 6 hours ago, Slawomir said: Witam. Tylko wtedy jak zakupisz plany u konstruktora ( pokażesz skan przelewu to tak ) . Wady sklejki pokazałem jakie mnie spotkały ( skrzynka miecza wykonana od nowa z lotniczej sklejki oraz rozjazd połączenia burt. Ale to do ogarnięcia. Koszt cięcia jest mi w tej chwili nie znany tnę w firmie u kolegi. Cięcie i materiał do obgadania ale koszt wysyłki do Kanady byłby spory i dużo formalności dla mnie a dla Ciecie cło. Taniej kupić na miejscu i ręcznie wyciąć. Pozdrawiam Sławomir Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że wysyłka do Kanady byłaby skomplikowana i kosztowna. Czy po zakupieniu przeze mnie planów od konstruktora byłaby możliwość kupienia od Ciebie samych plików do cięcia laserowego? Wtedy mógłbym zlecić wycięcie elementów tutaj, w Kanadzie. Pozdrawiam, Georges
Georges Opublikowano Niedziela o 16:36 Opublikowano Niedziela o 16:36 On 8/21/2026 at 1:05 AM, Slawomir said: Witam. Tylko wtedy jak zakupisz plany u konstruktora ( pokażesz skan przelewu to tak ) . Wady sklejki pokazałem jakie mnie spotkały ( skrzynka miecza wykonana od nowa z lotniczej sklejki oraz rozjazd połączenia burt. Ale to do ogarnięcia. Koszt cięcia jest mi w tej chwili nie znany tnę w firmie u kolegi. Cięcie i materiał do obgadania ale koszt wysyłki do Kanady byłby spory i dużo formalności dla mnie a dla Ciecie cło. Taniej kupić na miejscu i ręcznie wyciąć. Pozdrawiam Sławomir Sławomirze, Chciałbym jeszcze dodać, dlaczego tak zależy mi na elementach wycinanych laserowo. Są ku temu dwa ważne powody. Po pierwsze, bardzo podoba mi się czystość i precyzja takiej konstrukcji. Po drugie, mam silną reakcję na pył i klej ze sklejki. Samo cięcie i szlifowanie sklejki jest dla mnie szczególnie problematyczne, ponieważ bardzo drobny pył pozostaje później długo w pomieszczeniu, nawet jeśli podczas pracy używam maski. Rozumiem oczywiście, że możesz nie chcieć sprzedawać samych plików do cięcia laserowego. W takim przypadku, nawet jeśli wysyłka gotowych elementów do Kanady byłaby dość kosztowna, dla mnie nadal byłoby to warte rozważenia. Jeżeli byłbyś skłonny je wyciąć i wysłać do mnie, chętnie pokryję wszystkie koszty oraz zapłacę Ci również za czas poświęcony na przygotowanie i zorganizowanie wysyłki. Jeżeli masz jakiś inny pomysł, jak można byłoby to rozwiązać, chętnie go rozważę. Dziękuję za zrozumienie i pozdrawiam, Georges
Slawomir Opublikowano Poniedziałek o 10:37 Autor Opublikowano Poniedziałek o 10:37 Witam. Pików nie udostępnię nie mam praw autorskich dla tego modelu. Warunek dowód zakupu planów u autora. Wysyłka sklejki do mnie na mój adres do Krakowa Koszty to sklejka PANAMA w model max ( sklep przykładowy ale sklejka Panama się bardzo łatwo i szybko tnie ) https://modelemax.pl/pl/sklejka-lotnicza/15539-sklejka-lotnicza-33101000-mm-panama.html 4sztuki X 32,90 = Ilość produktów w Twoim koszyku: 4. Suma produktów: 131,96 zł Wysyłka: 17,99 zł Razem (brutto) 149,95 zł Do tego koszt cięcia u kolegi szacunkowo około 60min X5,5zł -330zł ( kolega jest na wakacjach ) Koszt wysyłki do Kanady internet podaje 140zł do 270 zł Do tego musisz być przygotowany na cło choć można wysłać jako prezent za 60$ co ograniczy opłaty. Pozdrawiam Sławomir
Georges Opublikowano Wtorek o 00:18 Opublikowano Wtorek o 00:18 13 hours ago, Slawomir said: Witam. Pików nie udostępnię nie mam praw autorskich dla tego modelu. Warunek dowód zakupu planów u autora. Wysyłka sklejki do mnie na mój adres do Krakowa Koszty to sklejka PANAMA w model max ( sklep przykładowy ale sklejka Panama się bardzo łatwo i szybko tnie ) https://modelemax.pl/pl/sklejka-lotnicza/15539-sklejka-lotnicza-33101000-mm-panama.html 4sztuki X 32,90 = Ilość produktów w Twoim koszyku: 4. Suma produktów: 131,96 zł Wysyłka: 17,99 zł Razem (brutto) 149,95 zł Do tego koszt cięcia u kolegi szacunkowo około 60min X5,5zł -330zł ( kolega jest na wakacjach ) Koszt wysyłki do Kanady internet podaje 140zł do 270 zł Do tego musisz być przygotowany na cło choć można wysłać jako prezent za 60$ co ograniczy opłaty. Pozdrawiam Sławomir Witam Sławomir, Dziękuję bardzo za odpowiedź i za propozycję. Zakupię plany od autora i prześlę Ci potwierdzenie zakupu. Następnie zamówię również sklejkę i wyślę ją bezpośrednio na Twój adres w Krakowie. Kiedy wszystko będzie załatwione, skontaktuję się z Tobą ponownie, żeby ustalić dalsze szczegóły dotyczące cięcia i wysyłki do Kanady. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i za to, że zgodziłeś się to dla mnie zorganizować. Pozdrawiam, Georges
Georges Opublikowano Wtorek o 03:01 Opublikowano Wtorek o 03:01 Witam Sławomir, Właśnie zakupiłem plany Emmy. W załączniku przesyłam potwierdzenie zakupu. Jeśli możesz przesłać mi swój adres do wysyłki na vasek_p@hotmail.com, zamówię 4 arkusze sklejki Panama i poproszę sklep o wysłanie ich bezpośrednio do Ciebie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Georges
robas69 Opublikowano Wtorek o 03:58 Opublikowano Wtorek o 03:58 U mnie stan modeku bez zmian. Tylko skończyłem stojak. Oś obrotu w połowie długości nóg. Paski to pasy do gitary. Idealnie można regulować długość.
Rekomendowane odpowiedzi