Skocz do zawartości

Morane-Saulnier

pacek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a może ktoś wie gdzie można kupić folię w kolorze beżowym albo jakimś zbliżonym,

chodzi mi o zwykłą błyszczącą folię, nie oratex czy solartex

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

dzięki jest.

wyjdzie o połowe taniej niż solartexem no i gładka powierzchnia :mrgreen: będzie demon prędkości :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano

narazie walczę ze skrzydłami, fotki wstawię jak bedą oklejone, bo mi się brzydko wyażurowały końcówki :oops: :mrgreen: jak narazie ciężko je widzę :D masa przyrasta błyskawicznie (troche mi się twarda balsa trafiła na natarcie, drżyjcie inne skrzydła :twisted: )

A może jakaś porada do lotek jakie zrobić, będą zaczynać się jakieś 12 cm od końca skrzydła (wszystko przez końcówkę, jak prototyp się sprawdzi to później będe robić rdzeń długości połówki i wycinał kształt końcówki tak ja w Ballili, troche mniej elegancko ale bardziej praktyczne) lepiej węższe i dłuższe czy krótsze i szersze

przygotowałem sobie szablony do sterów, powiększyłem je troche zrobie je dzielone

cały czas kombinuje z przodem kadłuba jak zmieścić silnik :?: :idea: , pewnie wydłużę troche tą część z osłoną silnika

Opublikowano

no właśnie chodzi mi o solarfilm antique, bo solartex drogi ciut i strasznie prześwituje, wcześniej szukałem oracoveru w tym kolorze i nie mogłem znaleźć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no tak się zastanawiam, wróg nie śpi :mrgreen: myślałem aby utajnić dalsze prace, i dopiero po udanym oblocie się pochwalić.

kadłub z grubsza już gotowy, jeszcze nie zamknięty od dołu co by wygodniej popychacze poupychać, zakupiłem balsę na stateczniki i jak dzieci i małożonka pozwoli to może dziś je wykonam, przy okazji już widzę gdzie zrobiłem skuchę w konstukcji kadłuba :( no ale to prototyp w następnym się poprawię a co do fotek to nie ma co jeszcze pokazywać może jak dołącze do kadłuba stateczniki

Opublikowano

no dobra przyznam się patrząc na relacje z budowy niektórych modeli, staranność jaką w nią wkładają wykonawcy, czystość montażu itp postanowiłem się nie chwalić swoim talentem i raczej zacznę publikować jak już nic nie będzie widać :mrgreen:

Gdybym miał więcej czasu to kto wie, może w ten weekend M-S wzbiłby się w niebo ale to raczej mało realne

Opublikowano

No już nie przesadzaj, Twoje modele to i tak francja-elegancja w porównaniu z moimi.

Liczyłem co prawda że zrobimy wspólną obloto-razwiedkę bajom nowych maszyn (czyli Twój Morane vs mój Oeffag) no ale skoro na weekend miałbyś to nie mam najmniejszych szans zrobić..

Opublikowano
stery jakieś inne niż w oryginale (kształt)?

zgadza się ale istniała wersja z dodatkowym (przedłużeniem) steru kierunku, no i pomyślałem sobie, że nie zaszkodzi dać więcej powierzchni bo i tak te stery takie mikre w stosunku do skrzydła.

kształt oryginalnego steru kierunku mam zaniar osiągnąć przez malowanie, ale jak się nie podoba to zmienie :D

Opublikowano

te mniejsze są chyba bardziej bajeranckie, ale mogą wpłynąć na stateczność.

Chociaż po moich ostatnich doświadczeniach z Łaggiem statecznik pionowy jest zbędny :mrgreen:

Opublikowano
te stery takie mikre w stosunku do skrzydła.

Wszystko jest zgodne z zasadami. Im dłuższy kadłub - czyli im dalej od skrzydła statecznik poziomy tym jest on mniejszej powierzchni;

stateczniki002.jpg

pfalzskoczony005popraw.jpg

Opublikowano

Jednak mnie zawstydziliście i postanowiłem już w prototypie poprawić nidociągnięcia na pierwszy ogień poszła wysokość, w sumie nawet łatwiej mi będzie taki zamontować

b8d5b84242ba947e.jpg

kierunek też poprawię tylko jeszcze nie wiem czy zrobię płytowy czy z częścią stałą ale już bez tej płetwy z przodu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.