cinekjo11 Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Jak uzyskac ksztalt skrzydla z depronu ? Chodzi mi oto jak zrobic aby depron jakos wygiac czy tez cos zrobic aby mial on taki ksztalt skrzydla ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 jak zrobić aby depron jakoś wygiąć grzać suszarką i uginać na kolanie lub butelce czy tez cos zrobić aby miął on taki kształt skrzydła nazywa się to profil skrzydła ( chyba o to Ci chodzi http://pl.wikipedia.org/wiki/Profil_lotniczy ) i zależy od tego jaki samolot chcesz zbudować. Sądzę, że jesteś początkujący więc polecam przeczytać dział Od czego zacząć?? oraz jako pierwszy model zrobić jakiś sprawdzony z planów. A co do pytania to w przypadku depronowych skrzydeł robi się to metodą konstrukcyjną czyli kilka żeber koła siebie połączone dźwigarem i oklejone cieńszym depronem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekjo11 Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Ja modelu nie będe robił chce tylko skrzydła zrobić do mojego super cuba bo swoje połamałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Jest kilka metod. Modele 3D zwykle mają profil "deski", czyli po prostu wycinamy z arkusza kształt skrzydła. Ale tu za siłę nośną odpowiada mocny silniczek, często o ciągu większym niż masa modelu. I skrzydło w zasadzie "robi" za statecznik. Czasem spotyka się "deskę" lekko wygiętą. Bardziej zaawansowane modele posiłkują się już profilem lotniczym. Prosty profil o dość dobrych parametrch ma model "Zefir" wg planów Piotra. Linki do planów znajdziesz na forum Alexa, lub w dziale "plany" oraz w "Trudnych początkach". Kilka "Zefirów" już na forum jest opisanych. Można też bardziej tradycyjnie, czyli robimy zwykłe skrzydło konstrukcyjne. Żeberka z depronu, dźwigar już z listewek sosnowych, w newralgicznych punktach, balsa, lub laminat. Przykładem takiego skrzydła może być którykolwiek "Toto" kolegi Motylastego. Polecam jego stronę "Baterflajowy Świat" oraz stronę D.E.B.I.L.E. Zatwardziali szybownicy biorą jeszcze grube płyty z depronu, czy innej pianki, wycinają w nich profil skrzydła (różnymi metodami, od noża, przez gorący drut, po CNC) i takie pełne skrzydełko oklejają cienkim fornirem balsowym. Na początek wystarczy ci skrzydło, a'la "Zefirek", a do bardziej skomplikowanych modeli - a'la "Toto-0 do 7". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Jaką grubość ma twoje stare skrzydło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekjo11 Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 7mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 To pozostaje tylko wykonanie na gorąco z depronu 6mm przy pomocy suszarki.Odrysuj od starego skrzydła profil abyś miał wzornik ja mocno giąć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
willyfog Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 to ja sie podlacze pod temat: zastanawiam sie nad zrobieniem skrzydla z 2 sklejonych arkuszy depronu 5mm, i wyszlifowowanie gornej czesci plata do profilu skrzydla, oczywiscie wklejone wzmocnienia z carbonu, ma to jakis sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Profil nie będzie płaską płytką - więc uzysk na sile nośnej będzie. Obawiam się tylko, że długo zajmie zeszlifowanie w celu uzyskania tego odpowiedniego kształtu. Już lepiej zadziałać wycinarką z drutem oporowym i wyciąć porządny profil a nie cudować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
willyfog Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 tu zgadzam sie calkowicie tylko ja takiego ustrojstwa nie posiadam, a dopiero zaczynam z modelarstwem, wiec po prostu musze troche poprawcowac "fizycznie" aby cos z tego wyszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 To już lepiej zrób konstrukcję przestrzenną: żebra z depronu 6mm + poszycie z 3mm. Wyjdzie lekko, przestrzennie i sztywno, nie wspominając o dużo lepszych właściwościach niż takiego szlifowanego profilu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 ...depronu przyzwoicie nie wyszlifujesz, niestety. Zrób przestrzennie jak radzi japim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 ...depronu przyzwoicie nie wyszlifujesz, niestety. Zrób przestrzennie jak radzi japim Z tym się nie zgadzam,nie mam jak wrzucić zdjęcia ale ostatnio zrobiłem sobie małego Edka 540 i skrzydło kleiłem depron 3+6 a w środku węgiel 3mm.Profil CRD szlifowałem ręcznie papierem 400 i 600 .Zajęło mi to ok.pół .godziny i wygląda super.Oczywiście mowa o białym depronie.Efekty mojej pracy może potwierdzić kolega "rapier " który widział model w trakcie budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 tu zobaczysz wizualnie krok po kroku jak to zrobić. Metoda o jakiej pisał japim http://www.model.sck.pl/index.php?akcja=wbudowie&nazwa=RC%20model%20-%20KATARINKA&autor=Marcin%20Gr%B1dzki&nrkatalog=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 ...depronu przyzwoicie nie wyszlifujesz, niestety. Zrób przestrzennie jak radzi japim Z tym się nie zgadzam,nie mam jak wrzucić zdjęcia ale ostatnio zrobiłem sobie małego Edka 540 i skrzydło kleiłem depron 3+6 a w środku węgiel 3mm.Profil CRD szlifowałem ręcznie papierem 400 i 600 .Zajęło mi to ok.pół .godziny i wygląda super.Oczywiście mowa o białym depronie.Efekty mojej pracy może potwierdzić kolega "rapier " który widział model w trakcie budowy. Może i racja, że się da - ale skrzydło "konstrukcyjne" ma dużo większą sztywność niż takie płaskie. Nie mówię tutaj o sztywności na wyginanie - ale przede wszystkim na skręcanie... Jeżeli masz Edka do 3D to prędkości na śmigle 3D raczej masz niewielkie. Mocniejszy silnik i większa rozpiętość i masz piękny flatterek... Nie wspominam o ilości białego puchu po szlifowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.