Skocz do zawartości

jaką mieszanke do silnika spalinowego iskrowego

erni1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O rodzaju oleju było już sporo napisane. Ja stosuję Mobile...coś tam zgodny z ISO oleju podany w instrukcji silnika - XYZ 26cm. Proporcje to zwykle 25 - 40/1. Oczywiście przy docieraniu większa ilosc oleju, a po dotarciu mniejsza. Paliwo to etylina 98. może być też 95.

Opublikowano

Mam dokładnie taki sam silnik w tym modelu

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=259&postdays=0&postorder=asc&start=30

Ja używam zielonego oleju Husqvarny,benzyna 99/95 i nie zauważyłem różnicy w pracy.

Do zasilania zapłonu akumulatory2300 mAh cztery sztuki, w innych chińskich zapłonach używam 5 ale w tym nie próbowałem i zostanę przy 4.

Najlepiej latało mi się na śmigle plastikowym firmy RAM 17x8 a największe to Pelikan18x6

Opublikowano

Olo - a w innych modelach też masz te śmigła RAM? Ja mam je 16x8 w Fokkerze i tak sie do niego przyzwyczaiłem, że nie chce mi się sprawdzać jak pracują Pelikany i Bambule.

Opublikowano

Chyba pomyliłem rozmiar i mój Ram to też był 16x8. Piszę był.bo na koniec sezonu trochę mu zmniejszyłem długość jednej łopatki :D

Bardzo dobre śmigło i dobrze się sprawdzało w moim modelu,szkoda ze w naszych sklepach chyba ich nie sprzedają.

Miałem je tylko jedno,odkupiłem z Allegro a reszta śmigieł które łamie to Pelikany są wg. mnie gorsze niż Bambula ale cena tez robi swoje.

Po poprawkach w tym silniku używałem śmigła RAM 16x8,Pelikan 17x8,Pelikan 18x6,najlepsze było RAM.

Opublikowano

Czyli w tej benzynie 26cm używałeś 16calowego smigła? Ja używałem go w 4suwie 15cm. do mego XYZ 26 mam kilka śmigieł 18calowych ale drewno. U kolegi w sklepie są jeszcze te RAM interesuje cię jakieś konkretne?

Opublikowano

Tak ale tylko tego jednego RAM ,16 calowych Pelikanów nie testowałem z tym 26 ccm,dopiero 17 i 18 calowe.

Na 16 calowych Pelikanach latałem z tym mniejszym silnikiem 20 ccm i było OK.

Jeżeli mógłbyś sprawdź czy ma te 16x8 mniejsze mnie nie interesują bo nie mam do takich silnika.

Opublikowano

Jestem zainteresowany ale muszę znać cenę i jutro znajdę resztki śmigła żeby się upewnić że to było w rozmiarze16x8.

ps.

Sprawdziłem,to 16x8.

Erni czy Twój silnik też był uruchamiany w fabryce?

Opublikowano

Erni czy Twój silnik też był uruchamiany w fabryce?

tak był uruchamiany w fabryce zarazie mam problemy z wyregulowaniem gaźnika nie chce mi się wkręcać na wysokie obroty możne jakaś podpowiedz nie wiem która dysza jest od powietrza o która od paliwa ile obrotów i którą przekręcić narazi próba i na dotarciu

nie długo fotka jak tylko złoże model do kupy zarazie obklejam :lol:

Opublikowano

Ściągnij ze strony Nastika instrukcje od silnika benzynowego i się podszkolisz :D

Jest ich tam kilka i jak poczytasz to będziesz wiedział co,ile i czym kręcić.

Opublikowano

Masz dwie śrubki oznaczone L i H . L służy do ustalenia niskich obrotów, a H do wysokich. Cała sztuka polega na wkręcaniu jednej i wykręcaniu drugiej :mrgreen:

Opublikowano
Witam kolegów mam pytanie kupiłem silnik z hobbycity ( http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6462&Product_Name=26cc_Gas_engine_w/_CD-Ignition_1.45PS ) podaje linka jakie paliwo i olej do mieszanki stosować dzięki za wypowiedzi :oops:

Mimo, że post jest trochę stary pozwolisz, że dorzucę swoje "trzy grosze". Otworzyłem podany link przez Ciebie i w specyfikacji masz podane proporcje mieszanki 28:1 (na dotarciu) i 40:1 w dalszej eksploatacji. Olej do takich małych silników dwusuwowych najlepiej stosować syntetyczny. Uważam, że bardzo dobry jest (i dostępny w każdym sklepie ogrodniczym) czerwony do kosiarek STIHL. Etylina najlepiej 98. Gratuluję zakupu i sam przymierzam sie do dwucylindrowego boksera 100cm.

Pozdrawiam wszystkich. Idzie wiosna - Oj będzie się działo !!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam kolegów mam pytanie kupiłem silnik z hobbycity ( http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6462&Product_Name=26cc_Gas_engine_w/_CD-Ignition_1.45PS ) podaje linka jakie paliwo i olej do mieszanki stosować dzięki za wypowiedzi :oops:

Mimo, że post jest trochę stary pozwolisz, że dorzucę swoje "trzy grosze". Otworzyłem podany link przez Ciebie i w specyfikacji masz podane proporcje mieszanki 28:1 (na dotarciu) i 40:1 w dalszej eksploatacji. Olej do takich małych silników dwusuwowych najlepiej stosować syntetyczny. Uważam, że bardzo dobry jest (i dostępny w każdym sklepie ogrodniczym) czerwony do kosiarek STIHL. Etylina najlepiej 98. Gratuluję zakupu i sam przymierzam sie do dwucylindrowego boksera 100cm.

Pozdrawiam wszystkich. Idzie wiosna - Oj będzie się działo !!!!

drogi kolego ja nie kumam po angielsku w szkole miałem język za wschodniej granicy gdzie zresztą mieszkam :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Opublikowano

Tu nie chodzi o znajomość angielskiego, bo spoglądając na instrukcję można się domyśleć o co tam chodzi. Ja też jestem daty gdzie językiem obcym w szkole był rosyjski - ONLY, ale żyjemy na tym świecie i trochę się samemu trzeba uczyć. Pozdrawiam.

Opublikowano
Tu nie chodzi o znajomość angielskiego, bo spoglądając na instrukcję można się domyśleć o co tam chodzi. Ja też jestem daty gdzie językiem obcym w szkole był rosyjski - ONLY, ale żyjemy na tym świecie i trochę się samemu trzeba uczyć. Pozdrawiam.

Dzięki za opinie i słuszne uwagi pozdrawiam kolegę :oops:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Erni a jak ma się silnik,odpalił bez problemów?

witam olo odpaliłem i chodzi dosyc ładnie mam problem tylko z wolnymi obrotami to znaczy jak dam mu gaz ta około 10-15% chodzi ale po paru zdieciach gazu i dodaniu 10% zaczyna sie dusic tak jak by paliwa mu brakowało ale pozadym wszystko ok pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.