mar_io Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia Witajcie, chciałbym Was zapytać czy ktoś z Was używa może z powodzeniem jakiegoś programu, w którym można wycinać rdzenie skrzydła z np. Xpsu frezarką cnc przy użyciu frezu? Nie chodzi mi tutaj o gorący drut. Wiem że ma to ograniczenia jeśli chodzi o profile ale kiedyś widziałem takie program tylko ze nie jestem w stanie go teraz znaleźć. Ewentualnie jeśli nie ma gotowego programu to w jaki sposób wrzucanie taki plik z gotowym profilem skrzydła pod frezarkę cnc (np przez fusiona?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia Witaj. Ostatnio przerabiałem ten temat, program do wygenerowania profili to http://airfoiltools.com/plotter/index. Pobieram CSV, konwertuję na DXF (akurat pracuję na FreeCAD), otwieram w FreeCad i dalej edytuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 2 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia A co samej konwersji używasz jakiegoś specjalnie dedykowanego programy czy te online wystarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia Online jest wystarczający. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 4 godziny temu, robert.pilot napisał: konwertuję na DXF (akurat pracuję na FreeCAD), otwieram w FreeCad i dalej edytuję. To zapewne tworzy krzywą złożoną. Robisz z tego pollinię?, jeśli tak to w jaki sposób ?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 10 minut temu, micro napisał: Robisz z tego pollinię?, jeśli tak to w jaki sposób ? DXF otwieram w FreeCad i edytuję w szkicowniku, jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia Witaj. Ostatnio przerabiałem ten temat, program do wygenerowania profili to http://airfoiltools.com/plotter/index. Pobieram CSV, konwertuję na DXF (akurat pracuję na FreeCAD), otwieram w FreeCad i dalej edytuję. Jak robisz konwersję CSV na DXF też używam FreeCad Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 8 minut temu, Marek_Spy napisał: Jak robisz konwersję CSV na DXF też używam FreeCad Dużo konwenterów online https://www.google.com/search?q=csv+to+dxf&oq=csv+to+dxf&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIICAEQABgWGB4yCAgCEAAYFhgeMggIAxAAGBYYHjIICAQQABgWGB4yCAgFEAAYFhgeMggIBhAAGBYYHjIICAcQABgWGB7SAQg1MTQxajBqN6gCCLACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 3 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia W dniu 2.04.2024 o 18:10, robert.pilot napisał: DXF otwieram w FreeCad i edytuję w szkicowniku, jak to zrobić? Ten tutorial znam, ale nie wyjaśnia on tego o co mi chodzi. Po skonwertowaniu na DXF i otwarciu w szkicowniku uzyskujemy tkzw. "krzywą złożoną". Składa się ona często z kilkuset krótkich odcinków, trudno jest wtedy o przekształcenia szkicu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 3 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia W programie FeeCad, nie mam problemów z edycją szkicu, tzn. mogę bez problemu zrobić otwory, rowki czy usunąć kawałek, jeżeli chodzi o edycję kształtu żebra, to nie robiłem tego, ponieważ odpowiedni profil i długość cięciwy wygenerowałem sobie wcześniej w airfoil. Edit Sprawdziłem, mogę edytować każdą linię, mogę usunąć, dodać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 20 godzin temu, micro napisał: Ten tutorial znam, ale nie wyjaśnia on tego o co mi chodzi. Po skonwertowaniu na DXF i otwarciu w szkicowniku uzyskujemy tkzw. "krzywą złożoną". Składa się ona często z kilkuset krótkich odcinków, trudno jest wtedy o przekształcenia szkicu. Można inaczej. Mając współrzędne profilu można na ich podstawie wygenerować (splain, polilinię) ręcznie lub z automatu - to zależy od programu czy umożliwia generowanie auto krzywej ze współrzędnych. Najlepiej generować oddzielnie górę i spód profilu, a "nosek dorobić" ręcznie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi