Fiflet Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia Niezłe rozwiązanie z tą nakrętką wpuszczoną w śmigło. Aktualnie otwór w śmigle ma 10mm. Trzeba by rozwiercić pewnie do 13mm na jakąś głębokość. Jakąś bo nie wiem jeszcze jak zamontuje kołpak. Kołpak zrobił bym drukowany. Kołpak mocuje się pomiędzy podkładką a nakrętka?
japim Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Robiłem wielki kołpak dla P51 dla Roberta. Z wentylatorem chlodzacym, jak chcesz to moge Ci zaprojektowac do Losia. Nawiercenie w smigle zrobisz jak kupisz nakretke/ dorobisz tuleje. Bedziesz wiedzial jak gleboko i jakiej srednicy. Jak zrobisz tuleje to mozesz zrobic mocowanie kolpaka na srube centralna do tulei - wystarczy ze na stodku bedzie miala gwintowany otwor. Jak zrobisz plaska nakretke jak wrzucil Robert, to pozostaje Ci skrecany kolpak na 2- 4 sruby blisko krawedzi.
Fiflet Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia Nakrętki dorobi mi tokarz który wykonywał elementy do podwozia. Kołpak chcę mocowany na śrubę centralną. Oprócz tej śruby centralnej kołpak ma oparcie jeszcze gdzieś? Chodzi mi o to czy uwzględniać jeszcze jakąś grubość przy robieniu nakrętek czy kołpak jest tylko na tej śrubce i np. opiera się otworem sześciokątnym o nakrętkę. Kołpak jest dość duży. 72mm w podstawie.
japim Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Tak - 2-3mm podstawy montowanej miedzy silnik a smiglo, albo smiglo/ podkladka. 1
robertus Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 55 minut temu, Fiflet napisał: Niezłe rozwiązanie z tą nakrętką wpuszczoną w śmigło. Aktualnie otwór w śmigle ma 10mm. Trzeba by rozwiercić pewnie do 13mm na jakąś głębokość. Jakąś bo nie wiem jeszcze jak zamontuje kołpak. Nie trzeba rozwiercać A tu link https://allegro.pl/oferta/nakretka-ericsona-m8-x-16-tulejka-meblowa-do-polaczen-leb-plaski-czarna-14744300363?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=ZTkzMzY0NDItYTQyZC00NGE3LTllYmQtYmEwOGY5ODczNDAxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=f471d671-af2a-45f2-8eb5-9b8696f5e2c7 A jak masz tokarza to niech Ci zrobi coś takiego
Fiflet Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia Takie coś chcę zrobić jak na ostatnim zdjęciu. Ta nakrętka z linku się nie sprawdzi bo u mnie silnik ma gwint M10. Tokarz wytoczy to z pręta sześciokątnego takiego jak nakrętka M10 (jak na klucz 17 jak się nie mylę). Oryginalna nakrętka jest ze stali A2 i z takiej też zrobię moją.
robertus Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Dziwne, jak szukałem info o silniku to pokazało mi M8, ale spoko, działaj. I pod to Przemek Ci może wydrukować kołpak, który będziesz mocował śrubą tak jak w moim Mustangu. Podstawa kołpaka pod tuleję, a góra mocowana długą śrubką.
Fiflet Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia Oś gwintowana ma 34mm. Po odjęciu od tego grubości śmigła, kołpaka i podkładki wychodzi na to że wszystko będzie trzymać tylko gwint na tulejce. Planuję zrobić tak że gwint na tulejce będzie miał 8mm jak przewidziana przez producenta nakrętka. Tulejka z zewnątrz będzie miała 13mm a wewnątrz gwint M10. Myślałem nad wytrzymałością miejsca łączenia tulejki z nakrętka, po małych obliczeniach wyszło mi że rozerwanie tulejki o takich wymiarach przewyższa siłę potrzebną do zerwania aluminiowego gwintu. Przy takim ustawieniu tulejka wchodzi w śmigło 1mm więc otwór głęboki był by na 2-3mm z lekkim zapasem. Nakrętkę zrobię na klucz 19 a nie na 17. Będzie to ok?
robertus Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Wiesz co, skoro masz tokarza, to czemu nie zrobisz nowej osi, odpowiednio dłuzszej, szerszej jak trzeba i z nawierconym gwintem na mocowanie kołpaka. Tak wygląda u mnie w Mustangu. Wiesz, że to jest aluminium i ciągnie 5kg? 2
Fiflet Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia Czy otwór na śrubę centralna może być głębokość 5mm M3?
robertus Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Mówisz o tej śrubie co będzie kołpak trzymać? Malutka ta śruba, M3? Duży wychodzi Ci kołpak? Możesz zmienić koncepcję i kołpak mocować po obwodzie śrubkami łączącymi części.
Fiflet Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia Kołpak będzie miał w podstawie 72mm, 70mm wysokości. Byłem u tokarza i totalnie zapomniałem o tej śrubie. Zdecydowałem w końcu że śruba M4 głębokość 6mm. Jeszcze mogę coś zmienić, w internecie widziałem że pod wał 10mm śruba centralna jest M5.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Fiflet Opublikowano 12 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Kwietnia Wszystkie problemy rozwiązane🙂 (na razie) Odebrałem od tokarza zrobione na nowo ośie. Zrobione z lotniczego aluminium: Otwór na śrubę centralną M4, usunąłem też to fazowanie na podstawie tego elementu tak żeby śmigło dolegało całą powierzchnią. Również domki silników ze sklejki 6mm, czekają na wzmocnienia węglowe i sklejenie. 8
robertus Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Elegancko. pochwal się też na grupie DSP 🙂 1
Fiflet Opublikowano Czwartek o 19:54 Autor Opublikowano Czwartek o 19:54 Teraz temat tłoczenia kabinek. Chcę odciąć kadłub w miejscu zaznaczonym czerwoną linią przerywaną: Wtedy muszę wytłoczyć taki element: Wymiary tej kabinki to: długość (żółty) - 320mm wysokość (zielony) - 302mm szerokość (czerwony) - 170mm I zastanawiam się jak to zrobić i z czego. Kabina jest dosyć spora więc (najprawdopodobniej Vivak) musi być dość gruby. 1mm? A po za tym jak nagrzać tak wielki arkusz żeby go naciągnąć na formę?
japim Opublikowano Czwartek o 20:44 Opublikowano Czwartek o 20:44 Malo prawdopodobne abyś wygiął to z jednego arkusza. Za duże wydłużenie. Lepiej z 3 części. Gora/dol/przód. Wtedy wyginasz tylko w jednej płaszczyźnie a sam nosek to maly detal. No i sklejasz ją jakiejś ramce z oknami, bo przecież bedziess mial ramkę- nie? 2
Fiflet Opublikowano Czwartek o 21:10 Autor Opublikowano Czwartek o 21:10 W takim razie buduję skrzynkę do vacu i działam. Spróbuję z grubością 0.75mm. Jak będzie za słabe to zrobię z 1mm.
Fiflet Opublikowano Piątek o 12:01 Autor Opublikowano Piątek o 12:01 Właśnie przyszły serwa klap: Są to serwa Corona DS559HV, ważą 65.5g, 20kg/cm. Bardzo mocne, wykonanie na 5+. Te serwa będą na klapy bo nie ufam im na tyle żeby dać je na wysokość czy lotki. Ze względu na wyważenie nie będzie sterów kierunku ale pojawi się różnicowanie ciągu. Potrzebuję dobrać jeszcze serwa lotek i steru wysokości, na lotki 20kg powinno być ok a na ster wysokości nie mam pojęcia. Będą dwa serwa steru wysokości, myślałem o 15-20kg na stronę. Model będzie ważył poniżej 20kg. Jakiej firmy serwa wybrać? Myślałem nad serwami Savox.
Amadi Opublikowano Piątek o 12:09 Opublikowano Piątek o 12:09 Czemu 4 serwa na klapy? Możliwe że pisałeś ale nie jestem na bieżąco z relacją stąd moje pytanie. Ja bym dał chyba savoxy. Przy większych modelach nie ma co szczędzić na serwach
Fiflet Opublikowano Piątek o 12:21 Autor Opublikowano Piątek o 12:21 Skrzydło mam dzielone w tym miejscu: Żeby nie łączyć klap (jest prościej i pewniej) używam 2 serwa na stronę.
Rekomendowane odpowiedzi