Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niezłe rozwiązanie z tą nakrętką wpuszczoną w śmigło. Aktualnie otwór w śmigle ma 10mm. Trzeba by rozwiercić pewnie do 13mm na jakąś głębokość. Jakąś bo nie wiem jeszcze jak zamontuje kołpak. 

Kołpak zrobił bym drukowany.

Kołpak mocuje się pomiędzy podkładką a nakrętka?

Opublikowano

Robiłem wielki kołpak dla P51 dla Roberta. Z wentylatorem chlodzacym, jak chcesz to moge Ci zaprojektowac do Losia. Nawiercenie w smigle zrobisz jak kupisz nakretke/ dorobisz tuleje. Bedziesz wiedzial jak gleboko i jakiej srednicy.

Jak zrobisz tuleje to mozesz zrobic mocowanie kolpaka na srube centralna do tulei - wystarczy ze na stodku bedzie miala gwintowany otwor.

Jak zrobisz plaska nakretke jak wrzucil Robert, to pozostaje Ci skrecany kolpak na 2- 4 sruby blisko krawedzi.

Opublikowano

Nakrętki dorobi mi tokarz który wykonywał elementy do podwozia. Kołpak chcę mocowany na śrubę centralną. Oprócz tej śruby centralnej kołpak ma oparcie jeszcze gdzieś? Chodzi mi o to czy uwzględniać jeszcze jakąś grubość przy robieniu nakrętek czy kołpak jest tylko na tej śrubce i np. opiera się otworem sześciokątnym o nakrętkę.

Kołpak jest dość duży. 72mm w podstawie.

Opublikowano
55 minut temu, Fiflet napisał:

Niezłe rozwiązanie z tą nakrętką wpuszczoną w śmigło. Aktualnie otwór w śmigle ma 10mm. Trzeba by rozwiercić pewnie do 13mm na jakąś głębokość. Jakąś bo nie wiem jeszcze jak zamontuje kołpak. 

Nie trzeba rozwiercać
image.png.8fb400c7e0caddb06f98ef1444e1dc6e.png

A tu link

https://allegro.pl/oferta/nakretka-ericsona-m8-x-16-tulejka-meblowa-do-polaczen-leb-plaski-czarna-14744300363?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=ZTkzMzY0NDItYTQyZC00NGE3LTllYmQtYmEwOGY5ODczNDAxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=f471d671-af2a-45f2-8eb5-9b8696f5e2c7

A jak masz tokarza to niech Ci zrobi coś takiego

image.png.5d1d0064710707ec8cf5f0d576fecdff.png

Opublikowano

Takie coś chcę zrobić jak na ostatnim zdjęciu. Ta nakrętka z linku się nie sprawdzi bo u mnie silnik ma gwint M10.

Tokarz wytoczy to z pręta sześciokątnego takiego jak nakrętka M10 (jak na klucz 17 jak się nie mylę).

Oryginalna nakrętka jest ze stali A2 i z takiej też zrobię moją.

Opublikowano

Dziwne, jak szukałem info o silniku to pokazało mi M8, ale spoko, działaj.

I pod to Przemek Ci może wydrukować kołpak, który będziesz mocował śrubą  tak jak w moim Mustangu. Podstawa kołpaka pod tuleję, a góra  mocowana długą śrubką.

Opublikowano

Oś gwintowana ma 34mm. Po odjęciu od tego grubości śmigła, kołpaka i podkładki wychodzi na to że wszystko będzie trzymać tylko gwint na tulejce.

IMG_20250408_221433.thumb.jpg.b6323b1376842579c9ec08d7a306945e.jpg

Planuję zrobić tak że gwint na tulejce będzie miał 8mm jak przewidziana przez producenta nakrętka. 

Tulejka z zewnątrz będzie miała 13mm a wewnątrz gwint M10. Myślałem nad wytrzymałością miejsca łączenia tulejki z nakrętka, po małych obliczeniach wyszło mi że rozerwanie tulejki o takich wymiarach przewyższa siłę potrzebną do zerwania aluminiowego gwintu.

Przy takim ustawieniu tulejka wchodzi w śmigło 1mm więc otwór głęboki był by na 2-3mm z lekkim zapasem.

Nakrętkę zrobię na klucz 19 a nie na 17.

Będzie to ok?

Opublikowano

Wiesz co, skoro masz tokarza, to czemu nie zrobisz nowej osi, odpowiednio dłuzszej, szerszej jak trzeba i z nawierconym gwintem na mocowanie kołpaka.

Tak wygląda u mnie w Mustangu. Wiesz, że to jest aluminium i ciągnie 5kg?

image.png.d57fded489b0d01bad2b68880985b539.png

• Lubię to 2
Opublikowano

Mówisz o tej śrubie co będzie kołpak trzymać? Malutka ta śruba, M3? Duży wychodzi Ci kołpak?

Możesz zmienić koncepcję i kołpak mocować po obwodzie śrubkami łączącymi części.

Opublikowano

Kołpak będzie miał w podstawie 72mm, 70mm wysokości. Byłem u tokarza i totalnie zapomniałem o tej śrubie. Zdecydowałem w końcu że śruba M4 głębokość 6mm. Jeszcze mogę coś zmienić, w internecie widziałem że pod wał 10mm śruba centralna jest M5.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.