Wojtass_nt Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Witam. Na wstępie chciałem wam przedstawić mojego ORB'a. Specyfikacja: rozpiętość: 200cm waga: 1800g silnik: turnigy C3542 pakiety zippy flightmax 3s 25c 2200 mAh regulator: supersimple 50A śmigło APC E: 12x6 A ORBik wygląda sobie tak: Dzisiaj wstaję rano i myślę sobie- kurcze co mnie trzyma przed oblotem? Przecież model gotowy, temperatura dodatnia no i słońce! Upału nie ma ale zaryzykujemy. No i wspólnie z moim sąsiadem pojechaliśmy zrobić to co do mnie należało. Po złożeniu go do kupy i ustawieniu w miejscu wyznaczonego startu nadeszła wiekopomna chwila. Ruszył! Jedzie po śniegu! Odrywa się od ziemi! LEci!!!!! Juuuupiiii. Euforia :jupi: Mój pierwszy a zarazem samodzielnie robiony model wzbił się w powietrze z donośnym furkotem śmigła niczym rasowa spalina. Film ze startu i pierwszego zakrętu: http://vimeo.com/3643168 Pierwsze okrążenie- dalej leci, drugie- no leci! No i lądowanie. Pierwsze- udane. Model zrobił efektownego fikołka na śniegu bo koła się zapadły. Film z lądowania: http://vimeo.com/3643493 No to teraz czas na wpakowanie aparatu zamiast odważników. I znowu lecimy Cały czas mocno podekscytowany sukcesem latałem i latałem aż skończył się power i lądowałem awaryjnie około 150m od siebie Na szczęście udanie. Czas na drugi pakiet. Tym razem robiłem zdjęcia przez cały czas lotu w celu sprawdzenia czy wszystko gra jak należy. A teraz kilka fotek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Super Jakiego modelu aparatu używasz ? I czy robisz zdjęcia na wołanie czy robi aparat cały czas aż do zapełnienia karty? EDIT: Czy serwo z przodu to właśnie do spustu robienia zdjęć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Aparat to nikon 3700. Zdjęcia mogę robić manualnie albo automatycznie. Wolę automatycznie- przełączam przycisk w danej chwili i co sekundę robi mi zdjęcie dopóki go nie wyłączę. Tak, serwo z przodu służy za wyzwalacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Co Ty za brzydactwo wymajstrowałeś? :mrgreen: Ale trzeba przyznać że całkiem zgrabnie (powoli) to lata a ląduje jak STOL Fajna konstrukcja... inna... majstrowałeś z głowy czy z planów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Moje gratulacje, piękny samolot oraz fajne fotki, co ciekawe tyle śniegu...a u nas dzisiaj 9stopni na plusie było w południe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Co Ty za brzydactwo wymajstrowałeś? :mrgreen: Ale trzeba przyznać że całkiem zgrabnie (powoli) to lata a ląduje jak STOL Fajna konstrukcja... inna... majstrowałeś z głowy czy z planów? Plany wziąłem z forum RCgroups. Temat na RCgroups z planami Samolot wyszedł mi o 500g lżejszy niż autorowi tego modelu. Ze względów finansowych i tego że nie lubię czekać większość sklejki robiłem samemu z forniru 0.6mm. Sklejka lotnicza 3mm to tylko podstawa mocowania aparatu i wręga silnikowa. Kadłub zrobiony ze styro i oklejony 3mm depronem. Ogon aluminiowo węglowy + 6mm depron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 :shock: Pomysłowa konstrukcja na nosiciela sprzętu video, ale z w tej konfiguracji raczej na bezwietrzne dni. Nie wygląda na to, aby ten napęd dał sobie radę z większym wiatrem, a i opór czołowy model generuje raczej spory. Gratuluję oblotu, miła odmiana od powszechnie używanego sprzętu do tego celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Właśnie silnik nie przyspiesza już po 60%. Muszę chyba kupić inne śmigło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Pakiet nie wydala, smiglo jest ok. Gratulacje oblotu hyhyhy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Ale jeśli pakiety by nie wydalał to chyba powinien regiel odcinać prąd co nie? Czy jeśli regiel by nie wydalał to by odcinał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Regiel wydala bo sie nie grzeje, jest do 50A, prad pobierany do 36A wg. drive calca wiec wcale nie tak wiele. Widac ten zippy wcale nie jest 20C badz... bylo za zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Regiel wydala bo sie nie grzeje, jest do 50A, prad pobierany do 36A wg. drive calca wiec wcale nie tak wiele. Widac ten zippy wcale nie jest 20C badz... bylo za zimno. On niby jest 25C :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Sprawdz timmingi. Ustawienia gazu na reglu moga byc takie, ze w polozeniu draga w polowie masz juz prawie caly power, a pozniej zwiekszenie jest juz tylko kosmetyczne. Ustawienia odciecia moga byc takie, ze nie odcina tylko ogranicza pobor pradu - zmniejsza obroty. Wydajnosc pakietow - bardzo mozliwe, ze za mala - najlepiej gdybys mial jakis Watt meter - wtedy wiele sie wyjasni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Sprawdz timmingi.Ustawienia gazu na reglu moga byc takie, ze w polozeniu draga w polowie masz juz prawie caly power, a pozniej zwiekszenie jest juz tylko kosmetyczne. Ustawienia odciecia moga byc takie, ze nie odcina tylko ogranicza pobor pradu - zmniejsza obroty. Wydajnosc pakietow - bardzo mozliwe, ze za mala - najlepiej gdybys mial jakis Watt meter - wtedy wiele sie wyjasni. Według drivecalc to właśnie pakiet nie wyrabia. Właśnie majstruję złączkę i jutro sprawdzę jak będzie działał przy 4400 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Daleko sobie nim wyleciałes ;D Aż pod Alme Ale zdjęcia fajne sam myślę nad zamontowaniem czegoś takiego tylko myślę do czego i jak ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Daleko sobie nim wyleciałes ;D Aż pod Alme Kwestia tego skąd startowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 1. Jeśli z lotniska do niezły wyczyn ;D 2. Jeśli z Równi to nie ma czego podziwiać :devil: 3. Jeśli jest jeszcze gdzieś w okolicy dogodne miejsce do startu i lądowania to ja go nie znam A mógłbyś wystartować z targowicy i porobić pare zdjęć? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Idzie się domyśleć skąd startowałem widząc to co fotografowałem i z której strony :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.