Skocz do zawartości

ORB rozdziewiczony :)

Wojtass_nt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie chciałem wam przedstawić mojego ORB'a.

Specyfikacja:

rozpiętość: 200cm

waga: 1800g

silnik: turnigy C3542

pakiety zippy flightmax 3s 25c 2200 mAh

regulator: supersimple 50A

śmigło APC E: 12x6

A ORBik wygląda sobie tak:

dscn3050.th.jpg

dscn3051.th.jpg

Dzisiaj wstaję rano i myślę sobie- kurcze co mnie trzyma przed oblotem? Przecież model gotowy, temperatura dodatnia no i słońce! Upału nie ma ale zaryzykujemy.

No i wspólnie z moim sąsiadem pojechaliśmy zrobić to co do mnie należało.

Po złożeniu go do kupy i ustawieniu w miejscu wyznaczonego startu nadeszła wiekopomna chwila. Ruszył! Jedzie po śniegu! Odrywa się od ziemi! LEci!!!!! Juuuupiiii. Euforia :jupi:

Mój pierwszy a zarazem samodzielnie robiony model wzbił się w powietrze z donośnym furkotem śmigła niczym rasowa spalina.

Film ze startu i pierwszego zakrętu:

http://vimeo.com/3643168

Pierwsze okrążenie- dalej leci, drugie- no leci!

No i lądowanie. Pierwsze- udane. Model zrobił efektownego fikołka na śniegu bo koła się zapadły.

Film z lądowania:

http://vimeo.com/3643493

No to teraz czas na wpakowanie aparatu zamiast odważników.

I znowu lecimy :D Cały czas mocno podekscytowany sukcesem latałem i latałem aż skończył się power i lądowałem awaryjnie około 150m od siebie :) Na szczęście udanie.

Czas na drugi pakiet. Tym razem robiłem zdjęcia przez cały czas lotu w celu sprawdzenia czy wszystko gra jak należy.

A teraz kilka fotek:

dscn3189.th.jpg

dscn3126small.th.jpg

dscn3130small.th.jpg

dscn3143small.th.jpg

dscn3155small.th.jpg

dscn3189.th.jpg

smallg.th.jpg

dscn3132small.th.jpg

Opublikowano

Super :D

Jakiego modelu aparatu używasz ?

I czy robisz zdjęcia na wołanie czy robi aparat cały czas aż do zapełnienia karty?

EDIT:

Czy serwo z przodu to właśnie do spustu robienia zdjęć?

Opublikowano

Aparat to nikon 3700.

Zdjęcia mogę robić manualnie albo automatycznie. Wolę automatycznie- przełączam przycisk w danej chwili i co sekundę robi mi zdjęcie dopóki go nie wyłączę.

Tak, serwo z przodu służy za wyzwalacz.

Opublikowano

Co Ty za brzydactwo wymajstrowałeś? :mrgreen: Ale trzeba przyznać że całkiem zgrabnie (powoli) to lata a ląduje jak STOL :) Fajna konstrukcja... inna... majstrowałeś z głowy czy z planów?

Opublikowano
Co Ty za brzydactwo wymajstrowałeś? :mrgreen: Ale trzeba przyznać że całkiem zgrabnie (powoli) to lata a ląduje jak STOL :) Fajna konstrukcja... inna... majstrowałeś z głowy czy z planów?

Plany wziąłem z forum RCgroups.

Temat na RCgroups z planami

Samolot wyszedł mi o 500g lżejszy niż autorowi tego modelu.

Ze względów finansowych i tego że nie lubię czekać większość sklejki robiłem samemu z forniru 0.6mm. Sklejka lotnicza 3mm to tylko podstawa mocowania aparatu i wręga silnikowa.

Kadłub zrobiony ze styro i oklejony 3mm depronem. Ogon aluminiowo węglowy + 6mm depron.

Opublikowano

:shock: Pomysłowa konstrukcja na nosiciela sprzętu video, ale z w tej konfiguracji raczej na bezwietrzne dni. Nie wygląda na to, aby ten napęd dał sobie radę z większym wiatrem, a i opór czołowy model generuje raczej spory.

Gratuluję oblotu, miła odmiana od powszechnie używanego sprzętu do tego celu. :D

Opublikowano

Regiel wydala bo sie nie grzeje, jest do 50A, prad pobierany do 36A wg. drive calca wiec wcale nie tak wiele. Widac ten zippy wcale nie jest 20C badz... bylo za zimno.

Opublikowano
Regiel wydala bo sie nie grzeje, jest do 50A, prad pobierany do 36A wg. drive calca wiec wcale nie tak wiele. Widac ten zippy wcale nie jest 20C badz... bylo za zimno.

On niby jest 25C :/

Opublikowano

Sprawdz timmingi.

Ustawienia gazu na reglu moga byc takie, ze w polozeniu draga w polowie masz juz prawie caly power, a pozniej zwiekszenie jest juz tylko kosmetyczne.

Ustawienia odciecia moga byc takie, ze nie odcina tylko ogranicza pobor pradu - zmniejsza obroty.

Wydajnosc pakietow - bardzo mozliwe, ze za mala - najlepiej gdybys mial jakis Watt meter - wtedy wiele sie wyjasni.

Opublikowano
Sprawdz timmingi.

Ustawienia gazu na reglu moga byc takie, ze w polozeniu draga w polowie masz juz prawie caly power, a pozniej zwiekszenie jest juz tylko kosmetyczne.

Ustawienia odciecia moga byc takie, ze nie odcina tylko ogranicza pobor pradu - zmniejsza obroty.

Wydajnosc pakietow - bardzo mozliwe, ze za mala - najlepiej gdybys mial jakis Watt meter - wtedy wiele sie wyjasni.

Według drivecalc to właśnie pakiet nie wyrabia. Właśnie majstruję złączkę i jutro sprawdzę jak będzie działał przy 4400 mAh :)

Opublikowano

Daleko sobie nim wyleciałes ;D

Aż pod Alme :D Ale zdjęcia fajne sam myślę nad zamontowaniem czegoś takiego tylko myślę do czego i jak ;D

Opublikowano

1. Jeśli z lotniska do niezły wyczyn ;D

2. Jeśli z Równi to nie ma czego podziwiać :devil:

3. Jeśli jest jeszcze gdzieś w okolicy dogodne miejsce do startu i lądowania to ja go nie znam :D

A mógłbyś wystartować z targowicy i porobić pare zdjęć? :mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.