Paweł Rzedzicki Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Sam nie sam, ja bym sie bal. A co jakbys lecial na siebie i lotki by Ci sie pomyliły :devil: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 nie no takimi modelami latają najlepsi gratulacje dla Łukasza za odwagę A na tej Twojej fotce Łukasz nic nei widać to niby dlaczego ma być najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Łukasz Ty wiesz ile bys wybulił jakby Ci sie lotki pomyliły A tak na serio to własciciel modelu musiał miec wysokie cisnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Świetnie się zapowiada.Mam coraz większą ochotę na taki model(wielkość). Kiedyś dawno temu tak napisałem, nie wiedząc , że to prorocze słowa. No i wszelkie znaki na niebie wskazują , że w przyszłym tygodniu odbieram swojego Rawena . :jupi: Nie wiem jeszcze w jakim malowaniu go zrobić, ale coś się wymyśli. Pewnie w czwartek wybiorę do Artexu po odbiór modelu. Planowany silnik to 80 ZDZ RV-J. Reszta wyposażenia , na razie w planach, jeszcze nic nie wybrałem. A miałem zostać przy max 2,2m modelach . :mrgreen: No to szykuje się fajna maszyna do latania na sezon 2010. :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 W sensie laminat z Artexowych form? Czy też już chłopaki mają coś nowego o czym nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 W sensie laminat z Artexowych form? No prawie , skrzydła konstrukcyjne. Takie wybrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Już po nartach , Łoś oblatany , zabrałem się wczoraj za składanie Ravena skrzydła. Generalnie kleje klejem polimerowym , ale punkty bazowe na CA. Tak mi szybciej idzie Na razie mam tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Czy to aby na pewno nie pomyłka?Balsę polimerem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgadza się , nie polimerem tylko klej do drewna poliuretanowy. Taki jak w linku http://img260.imageshack.us/img260/8209/soudal66azj3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Polimer a poliuretan to całkiem inne kleje, ten drugi jest rewelacyjny zarówno do balsy jak i depronu, fajnie się pieni i mocno trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Po 24-tej wszystkie kleje są takie same . :wink: Dziś niemal okleiłem kesony na spodzie skrzydła. Wstępnie przymierzyłem do kadłuba , pasuje idealnie , na całej długości . Chyba sam siebie zawstydziłem , bo byłem pewien , że wyjdzie kiszka. Niestety nie mam zdjęcia, było już późno i nie chciało mi się lecieć po aparat. Więc fotka będzie jutro. Ponieważ jest masa zapytań , to odpowiem, że modelu nie da się kupić, o ile nie znajdzie się chętny na zrobienie laminatowych kadłubów. Formy są do wypożyczenia ,a jeszcze lepiej do kupienia (formy na ster i skrzydła też), lub jak w moim przypadku - konstrukcyjne. Ale to ktoś musi się dogadać z Artexem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Mały update wczorajszego majstrowania przy Ravenie . Co mnie najbardziej cieszy to idealnie pasuje do kadłuba i szpara w najgorszym miejscu nie jest większa niż 0,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 I kolejny etap prac nad skrzydłem już za mną. Oprócz tego co widać na zdjęciach , mam już wklejone i oszlifowane natarcie oraz sklejkowe zakończenia (sklejka 0,coś tam) . Zostało wkleić nakładki na żebra i skrzydło gotowe. Bez nakładek waży 540g ( o ile dobrze pamiętam to ważyłem już po wklejeniu listewki natarcia, a jak przed to i tak niewiele to zmieni ) Teraz kolej na drugie a na końcu z resztek balsy zrobi się nakładki na żeberka. Edit: Złożyłem drugie skrzydło tak jak na 1 fotce. Schnie klej wiec trzeba czekać. Przymusowe wolne. Mam części na str wysokości, ale nie mam już na to miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Trochę podłubałem , trochę się poobijałem. Ten model stanowi chyba szczyt możliwości mojej modelarni, albo ją przerobię i pozbędę połowy regałów ,albo nie mam co marzyć o robieniu większych modeli. Nie zmieszczą się. :cry: Na razie tak wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Skończyłem składać skrzydła . Jeszcze tylko otwory pod zawiasy i gotowe do oklejania. Bez folii i zawiasów 560g sztuka. Chyba nie dużo ,bo skrzydła od Yaka 2,16m oklejone waży 610g. Później wstawię fotki, jak będą już zawiasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 2,5m i 560g pięknie będzie funFly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Dojdą zawiasy , folia orczyki serwo . Jeszcze parę ładnych gram dojdzie , ale jestem i tak zadowolony , bo wyszły 2 piękne skrzydełka i wygląda na to , że nic nie skopałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Tomek , moje skrzydło do lotu wyszło 800gr a lotka wychyla się 35 st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Dlaczego tak mało ? przy 35 stopniach to beczki, snapy nie za bardzo wychodzą tzn leniwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 nie , w zupełności wystarczy , duże znaczenie ma też prędkość modelu i powierzchnia lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.