pepcio Opublikowano 9 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia Mam pytanie do kolegów budujących modele szybowców i motoszybowców ( bardziej termicznych niż akrobacyjnych) o rozpiętości 3 m+ i wadze 2,5 kg +. Kiedy należy zrezygnować z nich do napędów sterów wysokości i kierunku, jeżeli chodzi o siły w tej kategorii wielkości ? Do 2,5 m jak montowałem to było spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 9 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2 godziny temu, pepcio napisał: Mam pytanie do kolegów budujących modele szybowców i motoszybowców ( bardziej termicznych niż akrobacyjnych) o rozpiętości 3 m+ i wadze 2,5 kg +. Kiedy należy zrezygnować z nich do napędów sterów wysokości i kierunku, jeżeli chodzi o siły w tej kategorii wielkości ? Do 2,5 m jak montowałem to było spoko. Wytrzymałościowo to każdego termika pociągniesz na bowdenach. Ale - ja osobiście bowdenów za bardzo nie lubię. Prede wszystkim, jeśli masz węglową belkę ogonową, a stalowe bowdeny to wraz ze wzrostem temperatury ogon się kurczy, a popychacze wydłużają (i vice-versa, bo włókno węglowe ma ujemny współczynnik rozszerzalności termicznej). A po drugie bowdeny lubią mieć opory, ciężko się je klei wewnątrz belki i wewnętrzne pancerze lubią pękąć (dlatego używam tylko druta chodzącego w wewnętrznym pancerzu, zewnętrzny pancer demontuję) Jak mam mozliwość to preferuje popychacze z rurek węglowych, albo linkę ze sprężynką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek 77 Opublikowano 10 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia W dniu 9.08.2024 o 09:07, pepcio napisał: Mam pytanie do kolegów budujących modele szybowców i motoszybowców ( bardziej termicznych niż akrobacyjnych) o rozpiętości 3 m+ i wadze 2,5 kg +. Kiedy należy zrezygnować z nich do napędów sterów wysokości i kierunku, jeżeli chodzi o siły w tej kategorii wielkości ? Do 2,5 m jak montowałem to było spoko. Jak dla mnie to wszystko zależy od modelu (kadłuba - belki ogonowej) bowdeny stosuję do momentu kiedy wystarcza mi ich długoś w kadłubie 😀 ( mniejsze modele) a potem linki na kierunku i popychacz na wysokości. U góry popychacz węglowy 1m a niżej linki do kierunku (kadłub długość 2 m). Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 12 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Dzięki za sugestie. Ten popychacz węglowy ma mocowanie snapu przez owinięcie nitką na żywicę? O jakiej średnicy zastosować rurkę węglową o długości 1 m dla serwa o mocy 3,3 kg ? Chodzi mi sztywność popychacza. Pytam bo do tej pory wykonywałem popychacze z listwy sosnowej lub z bambusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi