KML Awiatik Sosno Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia I Zlot Modeli Uwięzionych 2024 Zapraszamy wszystkich modelarzy latających modelami na uwięzi klas wszelakich , oraz tych którzy marzą o lataniu na uwięzi ...ale nie wiedzą co i jak. Ten Zlot pierwotnie miał się odbyć w 2025roku, ale po namowach, postanowiliśmy jeszcze w tym roku go zorganizować. Oficjalnie wystartujemy o 11.oo.....ale my już na boisku/lotnisku będziemy się krzątać od 9.oo. Poza statyczną i oczywiście dynamiczną prezentacją w locie....planujemy wybór najładniejszego modelu zlotu: wyboru dokonają uczestnicy i goście odwiedzający zlot- każdy model otrzyma swój numer i wszyscy dokonają wyboru poprzez zaznaczenie na kartce dwóch ich zdaniem najładniejszych modeli- wygra ten którego numeru będzie najwięcej. Ok 18-18.3o proponujemy wspólne potkanie w sali B-DKu, celem omówienia propozycji na kolejne zloty: co zmienić, co poprawić, itp. Wszystko po temu aby zloty były miłym spotkaniem modelarzy uwięziowych, a przy tym fajnie sie zabawić i porywalizować W razie pytań: piszcie i dzwońcie 530 033 078 Kod QR z pinezką lotniska/boiska Więcej na naszym FB, tam także info na temat noclegów: https://www.facebook.com/modelarniaawiatik.gdksosno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m2z Opublikowano 4 Września Udostępnij Opublikowano 4 Września Czy ktoś z Trójmiasta lub okolic wybiera się na zlot ? Jeśli tak.to proszę o kontakt na priv Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 20 Września Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września To już jutro widzimy się w Sośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m2z Opublikowano 20 Września Udostępnij Opublikowano 20 Września oczywiście !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 22 Września Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września I Zlot już za nami.... frekwencja jak na pierwszy zlot była zadowalająca ...zawitali do nas mistrzowie akrobacji F2B Sylwester Kubik i Marek Nieścioruk, dziękujemy za przybycie kolegom z Gdańska, Bydgoszczy, Bożenkowa, Nakła nad Notecią, a już na sam koniec dojechał Jacek Burda. W locie też zaprezentowali się nasi modelarze: Wiktor i Kuba, oraz instruktor. Poza modelami akrobacyjnymi w locie można było zobaczyć makietę Rans Chaos, model szkolny, model legendarnego Wicherka. Ten zlot to był taki zerowy na przetarcie.....mamy nadzieję że za rok zawita więcej modelarzy latających modelami na uwięzi wszelakich klas. Za pomoc w organizacji Zlotu dziękujemy naszym strażakom z OSP KSRG Sośnoo, Sołtysowi Sośna z Radą Sołecką, paniom z KGW Sośno oraz wszystkim przyjaciołom i sympatykom naszej modelarni. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września Fajnie że odkurzyliście temat modeli na uwięzi. Już myślałem, że to umarło śmiercią naturalną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września A niby dlaczego miało by umrzeć? Zdziwiłbyś się ile młodzieży lata na uwięzi. Średnia wieku na zawodach to tak pi razy drzwi około 30 lat. Z drugiej strony na zawodach np. IMAC albo F3A to średniej wieku nawet nie podam coby kolegów nie obrazić No i frekwencja na zawodach uwięziowych zaskakuje pozytywnie. Spróbuj tego a zobaczysz jaka to frajda. Hej Coby nie być gołosłownym popatrz tutaj: https://photos.google.com/share/AF1QipPrmPF4Qj7ZLYaE-R5y3_NY1SvlBCfEvnSO8lbMCVNTqSII3Tf1v7McgIAbp3edIg?key=alZENlJ3MG5QVzRVZm5jRnZnNlA0Z0NfQUtRMGVn Ostatnie MP w Radomiu, 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 28 Września Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 21 godzin temu, DJDIT napisał: Fajnie że odkurzyliście temat modeli na uwięzi. Już myślałem, że to umarło śmiercią naturalną. My tutaj niczego nie odkurzyliśmy, my jesteśmy konsekwentni w tym co robimy od niemal 40 lat. A uwięź zawsze miała się dobrze, może nie do końca zawodnicza, ale było i jest sporo ludzi latających modelami na uwięzi i jak napisał kszczech średnia wieku jest nie za wysoka. Akrobacyjne F2B mają się dobrze, po latach odbudowała się klasa wyścigowych F2C, a my mamy nadzieję że do dawnej świetności powróci klasa F4B i szczególnie klasa sylwetkowych F4S. Pikniki i zloty dla radiowców są organizowane w wielu miejscach w PL od lat...a czy ktoś słyszał aby przez te 30+ lat gdzieś zorganizowano piknik/zlot dla modelarzy latających na uwięzi? No nie było, a bynajmniej nie obiło mi się o uszy. I dlatego pojawił się pomysł organizacji zlotu/ów. Jak już pokazał ten nasz pierwszy taki testowy zlot, że jest potrzeba tego typu imprez, gdzie spotkają się mistrzowie, bardzo doświadczeni którzy posłużą radą i pomocą mniej doświadczonym jak i tym wszystkim którzy będą chcieli rozpocząć przygodę z modelami na uwięzi. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września Jeżdżę po wszystkich ważniejszych piknikach w PL od lat i nie widziałem ani razu modeli na uwięzi dlatego moje zdziwienie. Widocznie ta kategoria potrzebuje większej promocji. Co do wieku... niestety w kat sterowanych radiem to od 35lat w górę średnia to już chyba coś koło 45? , młodych całkowicie brak. Jakieś pozytywne oznaki Jeżów/Jelenia kilka modelarni tylko żeby potem to faktycznie przekuło się na pilotów aktywnych. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 30 Września Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września Na Wilczych mieliśmy dwa razy uwięź, a i Andrzej Żychliński też raz przywiózł szkolne uwięzie. Uwięź/jak i modele z napędem gumowym wszelakie/ są traktowane trochę jak relikt czasów minionych....bo niestety po zmianach ustrojowych wszyscy się zachłysnęli modelami RC, a jak modne stały się modele Fun Fly.....to nagle wszyscy zaczęli latać akro połamaniec...efektowne i może jest. Modele na uwięzi są jedynym rodzajem modeli, które pilot fizycznie pilotuje, fizycznie czuje na sterownicy wszystkie podmuchy wiatru itp, a te model nigdy nie są dalej i wyżej niż długość linek, wiatr itd......i ułamek sekundy na reakcję sterem na podmuchy itp. Jedno jest pewne że w 2025 organizujemy i już teraz zapraszamy na: II Zlot Modeli Uwięzionych Sośno 2025 Zapraszamy z modelami jak i bez....będzie można zobaczyć na żywo loty modeli akrobacyjnych jak makiet, dopytać się o to i owo związane z uwięzią, jak i spróbować swych sił w pilotowaniu takiego modelu- w planach mamy budowę takiego modelu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Mnie w Klasie F2B podoba się to , że można startować z powodzeniem modelami budowanymi własnoręcznie. Nie ma już chyba klasy FAI w której idzie zdobyć dobrą lokatę modelem "nie fabrycznym" nawet w F3K już wszyscy latają modelami z formy choć na początku budowało się modele samemu. W IMAC to samo wszystko to gotowe modele. A w F3A jak nie kupisz zestawu za 5 tyś Euro ( sam model a gdzie reszta?) to nie ma nawet co się pokazywać na MP. Już IMAC wychodzi nawet taniej . A w F2B można w sumie za w miarę normalne pieniądze dla przeciętnego obywatela zbudować model i wystartować w zawodach nie mając poczucia ,że przez sprzęt będzie się na końcu tabeli. To również ważny aspekt tej klasy. Ja mam chęć spróbować , pisałem juz o tym wiele razy na forum ale obawiam się zawrotów głowy gdyż mam chorobę lokomocyjną. Ciekawe czy błędnik można wytrenować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 2 Października Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 19 godzin temu, Ares napisał: Mnie w Klasie F2B podoba się to , że można startować z powodzeniem modelami budowanymi własnoręcznie. Nie ma już chyba klasy FAI w której idzie zdobyć dobrą lokatę modelem "nie fabrycznym" nawet w F3K już wszyscy latają modelami z formy choć na początku budowało się modele samemu. W IMAC to samo wszystko to gotowe modele. A w F3A jak nie kupisz zestawu za 5 tyś Euro ( sam model a gdzie reszta?) to nie ma nawet co się pokazywać na MP. Już IMAC wychodzi nawet taniej . A w F2B można w sumie za w miarę normalne pieniądze dla przeciętnego obywatela zbudować model i wystartować w zawodach nie mając poczucia ,że przez sprzęt będzie się na końcu tabeli. To również ważny aspekt tej klasy. Ja mam chęć spróbować , pisałem juz o tym wiele razy na forum ale obawiam się zawrotów głowy gdyż mam chorobę lokomocyjną. Ciekawe czy błędnik można wytrenować ? Próbuj.... a błędnik? Spoko da się go wyćwiczyć. U nas w modelarni leworęcznego nauczyliśmy latać i trzy lata z rzędu został Mistrzem Polski Juniorów młodszych w klasie F4S. A jak przeraża cie kręcenie akro, zawsze możesz się pobawić w budowę i loty makietami na uwięzi. Loty mniej dynamiczne, ale frajda taka sama. https://www.facebook.com/modelarniaawiatik.gdksosno/videos/1077445793912840 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października 3 godziny temu, KML Awiatik Sosno napisał: Próbuj.... a błędnik? Spoko da się go wyćwiczyć. U nas w modelarni leworęcznego nauczyliśmy latać i trzy lata z rzędu został Mistrzem Polski Juniorów młodszych w klasie F4S. A jak przeraża cie kręcenie akro, zawsze możesz się pobawić w budowę i loty makietami na uwięzi. Loty mniej dynamiczne, ale frajda taka sama. Absolutnie nie przeraża nie akrobacja: wręcz przeciwnie uważam ,że to najciekawsza klasa modeli CL. Ogólnie to jestem modelarzem z ponad 20 letnim stażem , latam modelami RC i to zarówno elektroszybowcami jak również samolotami . Akrobację kręcę również, ale rekreacyjnie .Jednak moje doświadczenie z pewnością by pomogło. Nie jest mi obcy widok modelu w locie plecowym czy niski przelot nad ziemią. Oczywiście to inny rodzaj latania więc mam świadomość ,że trzeba się nauczyć niejako latać od początku jednak wcześniejsze doświadczenie na pewno pomoże. Mam również doświadczenie w obsłudze i ekspoatacji silników żarowych i elektrycznych. Jedyne czego się obawiam to błędnika i zawrotów głowy. Nie chciałbym aby takie niedyspozycje zepsuły mi radość z nauki latania i wykonywania figur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 3 Października Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 6 godzin temu, Ares napisał: Jedyne czego się obawiam to błędnika i zawrotów głowy. Nie chciałbym aby takie niedyspozycje zepsuły mi radość z nauki latania i wykonywania figur. To teraz tylko zbudować na początek prosty modelik szkolny bez klap, jak już się dowiesz czy to ci leży kolejny już z klapami i zaczniesz ćwiczyć akrobację. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października https://www.rc-factory.eu/letadla/backyard-series/flash-cl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października 4 godziny temu, robas69 napisał: https://www.rc-factory.eu/letadla/backyard-series/flash-cl Jeśli już to raczej zbuduję model sam. Kupować tak prosty model to troszkę by to dla mnie była ujma na honorze🙂. Jeśli kupuję jakiś zestaw to tylko takiego modelu którego nie potrafiłbym zbudować . Modele na uwięzi należą do najprostrzych konstrukcji : za pieniądze wydane na ten zestaw zbuduje sobie 2 lub 3 szt. samodzielnie. Planów szkolnych modeli mam mnóstwo . Jednak kiedyś Pan Sylwek Kubik pisał ,że nie warto budować małych modelików bo są niestabilne i proponował model nieco większy o rozp. 1200mm na silnik 4-5cm. W modelach RC jest tak samo: malutkie modeliki fajnie latają ale jak nie ma wiatru , a im model większy tym bardziej stabilny.....wiadomo. Aczkolwiek modelik z linka ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 5 Października Udostępnij Opublikowano 5 Października W dniu 24.08.2024 o 07:20, KML Awiatik Sosno napisał: Ten Zlot pierwotnie miał się odbyć w 2025roku, ale po namowach, postanowiliśmy jeszcze w tym roku go zorganizować. Róbcie dwa razy w roku: wiosna i jesień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 6 Października Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 16 godzin temu, mjs napisał: Róbcie dwa razy w roku: wiosna i jesień. Propozycja ciekawa, ale chwilowo pozostaniemy przy jedne edycji rocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października Lokalna prasa napisała o naszym I Zlocie. Fajne podsumowanie zlotu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października W dniu 2.10.2024 o 01:28, Ares napisał: A w F2B można w sumie za w miarę normalne pieniądze dla przeciętnego obywatela zbudować model i wystartować w zawodach nie mając poczucia ,że przez sprzęt będzie się na końcu tabeli. jakie są koszty takiego modelu gotowego do lotu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi